:

:

TV Most

clock

Februar 27, 2024   9:59

0

71

Vučić: Nova fabrika Nestle u Surčinu napravljena bez subvencija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom obilaska nove fabrike kompanije Nestle za proizvodnju obroka na biljnoj bazi u Surčinu da pre dve godine tu ništa nije postojalo, kao i da je fabrika napravljena bez državnih subvencija.

To su investitori koje najviše volimo, kojima nisu potrebne subvencije države, dodao je Vučić.

Kako je rečeno predsedniku, još sve linije nisu u punom kapacitetu, a većina proizvoda će biti za izvoz. Fabrika će proizvoditi i posne proizvode.

Vučić se interesovao da li postoji na zapadu sve veća potražnja za tom vrstom proizvoda i dobio potvrdan odgovor, uz napomenu da je kod nas taj segment, osim posnih proizvoda, još u povoju.

Predsedniku su pokazali biljne ćufte i druge proizvode na biljnoj bazi iz asortimana kompanije.

Direktorka Nestle za Srbiju: Želimo da i dalje investiramo

Želimo da i dalje investiramo. Želimo da zatvorimo krug. Da namirnice uzgajamo lokalno, pre svega soju, da ih preradimo ovde a onda izvezemo, poručila je Marjana Davidović, direktorka "Nestle" za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju.

"Naša fabrika je ekološka, ni jedan gram otpada iz naše fabrike ne ide na otpad, koristimo zelenu energiju, sva voda koja izlazi iz fabrike je prečišćena. Želimo da budemo dobar primer i drugim fabrikama u Srbiji", poručila je Davidovićeva.

Zeneli: Koristimo lokalne sirovine, investiramo u poljoprivredu

Verujemo da je ovo važno za Srbiju jer koristimo velikim delom lokalnu sirovinu, investiramo u lokakalnu poljopeiredu, rekao je direktor za jugoistočno ekropsko tržište Aleksandar Zeneli.

"Proteklih meseci investirali smo dva miliona evra u edukaciju", rekao je Zeneli.

"Nestle" je izgradio novu fabriku za proizvodnju obroka na biljnoj bazi pored postojeće fabrike u Surčinu.

Kompanija je najavila da će, investicijom od 80 miliona švajcarskih franaka (oko 83,8 miliona evra) i otvaranjem 220 novih radnih mesta, nova fabrika proizvoditi nutritivno bogate i ukusne obroke na biljnoj bazi čime će ponuditi dodatne opcije našim potrošačima da uživaju u uravnoteženoj ishrani, a takođe mogu biti i odlične alternative u danima posta.

Kako je navela kompanija, kroz novu investiciju u fabriku u Surčinu, kompanija "Nestle" nastavlja da ulaže u srpsku privredu i ljude, istovremeno brinući o prirodnom okruženju zajednice u kojoj posluje.

Na ovaj način kompanija ostaje posvećena održivom poslovanju, obuhvatajući primenu najnaprednijih tehnologija proizvodnje, korišćenje obnovljive energije i efikasno upravljanje otpadom, navodi se u saopštenju.

"Nestle" ističe da je izgradnjom fabrike za proizvodnju asortimana na biljnoj bazi, brenda "Garden Gourmet", proširio asortiman proizvoda vrhunskog kvaliteta, ostajući dosledan globalnim ciljevima u očuvanju prirode i borbi protiv klimatskih promena.

Kompanija "Nestle" je ranije saopštila da će se nova fabrika hrane na biljnoj bazi u Surčinu prostirati na 18.440 kvadratnih metara i imati proizvodni kapacitet od 12.000 tona godišnje.

Takođe, najavljeno je da će proizvodi iz novog pogona biti plasirani na tržišta Francuske, Nemačke, Holandije, Italije, Španije i Velike Britanije.

Kompanija je navela da će proširiti mrežu lokalnih dobavljača, u nameri da nastavi da podržava lokalnu ekonomiju.

Izvor: RTS, T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva