:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Jul 23, 2019   20:25

0

140

Vučić o Haradinaju u Hagu: Očekujem samo farsu i predstavu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da od poziva i pojavljivanja Ramuša Haradinaja pred Specijalnim sudom u Hagu ne očekuje ništa, osim farse i predstave.

„Ne očekujem ništa, samo jednu farsu i predstavu da je OVK štitila ljude od 'srpskog agresora' i da su bili veoma uspešni“, kazao je on u nacionalnom dnevniku TV Pink.

Upitan da li je datum za odlazak Haradinaja u Hag baš na 20. godišnjicu nekažnjenog zločina u Starom Gracku namerno izabran, Vučić je kazao da misli da Haradinaj nije povezan samo sa tim zločinom, već i sa mnogim drugim.

„To treba da ustanove neki drugi, koji ranije za to nisu imali političke volje i hrabrosti da se s tim uhvate u koštac”, ukazao je on i dodao da je Haški tribunal, pred kojim je Haradinaj ranije bio oslobođen, bio politički sud, a da je sada reč o nekom drugom sudu, koji je napravljen na drugačijim pravnim osnovama.

Ističe da nema nikakvu iluziju da će Haradinaj veoma brzo biti pušten kući i to možda za dan dva, a da će onda biti veći heroj, jer će reći kako je štitio interese Albanaca i Kosova.

„Očekujem da će Haradinaj, kada se vrati, nastaviti da se bavi rušenjem vlasti u Srbiji”, primetio je Vučić.

Što se zločina u Starom Grackom tiče, kaže da nema iluzija da će biti istražen, te da se plaši da tome nije dovoljno posvećena pažnja.

"Nastavak ekonomskog razvoja uprkos problemima oko KiM"

U Srbiji će uprkos napornoj i teškoj jesenI, koja nas čeka zbog mnogo problema oko KiM, biti nastavljen ekonomski boljitak pošto se zahuktao ekonomski rast Srbije, uveren je predsednik Aleksandar Vučić.

Ističe da je MMF potvrdio da će ove godine Srbija imati privredni rast od 3,5 odsto, iako se nada da bi taj rast mogao da ide i do 3,6 i 3,7 odsto, dok će sledeće godine biti mnogo više pošto ne očekuje da će ponovo biti "pada Fijata" niti rekonstrukcije rafinerije NIS-a.

Vučić očekuje i bolju meteorološku situaciju za pšenicu.

Najavio je da će uskoro početi da se gradi Moravski koridor, što će podstaći rast građevinarstva, da će se graditi i autoput Ruma - Šabac, zatim Beograd - Zrenjanin, da se završava istočni kraka Koridora 10, kao i autoput Kragujevac - Batočina.

Ostaje mnogo brzih saobraćajnica, a jedna od njih će biti i od skretanja za Požarevac do Velikog Gradišta, Golupca i Donjeg Milanovca.

Vučić ističe da se nastavlja i izgradnja Kliničkog centra u Beogradu i drugih kliničkih centara u zemlji.

Primetio je, kaže, da je postojao problem sa nabavkom potrošnog materijala za koji se, na primer, za jednu bolnicu izdvaja 10 miliona evra, ali da su uvek zalihe na nuli pošto se nije vodilo materijalno knjigovodstvo.

„Velika je pobuna sada kada uvodimo red i smanjujemo prostor za korupciju”.

Vučić je istakao da će se boriti da najviše plate budu povećane lekarima i medicinskih sestrama, da povećanje ide i do 15 odsto. „Tako da kada imate u vidu povećanje od 12 odsto i od 10 odsto, kumulativno je to povećanje oko 40 odsto samo u poslednje tri godine. To su dobre vesti za sve njih. Biće povećanje i za policajcima, vojnicima i socijalnim radnicima i ljudima u javnoj upravi. Privatni sektor će to delimično da prati”, naveo je Vučić.

Kada je reč o minimalcu, kaže da je oko 16.000 dinara bio minimalac i da će probati ide na 30.000 dinara.

A sindikati bi hteli da to bude još više, ali moramo da brinemo o privatnicima da li mogu to da izdrže.

„Primio sam radnike Šik Kopaonika i u septembru ili oktobru ću da idem u Krušumliju, da probamo tamo da podignemo nešto i povratimo toplički kraj iz propasti”, naveo je Vučić.

"Hvala Kini za spas Železare"

Predsednik Srbije, koji sutra u Smederevu prisustvuje ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju novog postrojenja Aglomeracije kompanije "Hbis Grupa Srbija", još jednom se zahvalio Kini i njenom predsedniku na spasavanju Železare.

Vučić je naveo i da je "Železara" naša najznačajnija fabrika, koja je "prešla" "Fijat", i donosi Srbiji na stotine miliona evra prihoda godišnje.

"Nova investicija je izuzetno važna za nas", podvukao je predsednik.

Ističe da je uvek srećan kada ide u "Železaru", ili samo prolazi pored nje, jer je to fabrika koja znači život za Srbiju.

Kako je rekao, siguran je da je Srbija na veoma dobrom putu i da građani ne treba da brinu za budućnost.

"Uskoro prelazimo magičnih 500 evra prosečnu platu, za koji mesec. I, onda možemo da kažemo da smo nešto napravili", istakao je Vučić.

"Niko ne prati i ne prisluškuje opoziciju"

Jasno je da lidere opozicije niko ne prati i ne prisluškuje, rekao je Vučić, i istakao da se ta „teorija” pojavila kako bi se „prepokrio” slučaj uhođenja bratanice Siniše Malog i njene majke, u okviru navodnog istraživačkog projekta portala Krik.

Na napade na sebe je, kaže, navikao, ne boji ih se, kao i na svoje najbliže saradnike, ali je nedopustivo da se u to upliću porodice i deca.

A, što se tiče navoda lidera opozicije da ih navodno prate i prisluškuju, tvrdi da to nije tačno, ali da su njega i Tomislava Nikolića, dok su bili u opoziciji, prisluškivali sve vreme, isti ti sada opozicionari, a u to doba vlast, te ističe da će tražiti od nadležnih organa da predoče dokaze o tome.

Slučaj praćenja supruge brata Siniše Malog i njene bebe se sada istražuje, kaže, jer su iz opozicije počeli da govore da to ima veze sa nameštenim stvarima, i da je to radio SNS.

Kaže i da ne zna da li je to radio novinar Krika ili ne, kako se tumači snimak sa sigurnosnih kamera, ali sigurno da nije MUP. „Pošto su rekli da je umešan SNS, očekujem da nadležni organi obaveste javnost. Ako neko misli da će se sakriti ako ima prebivalište u nekom drugom delu bivše Jugoslavije - neće se sakriti”, rekao je Vučić.

Navodi da je u tekst Krika upletena čak i njegova porodica, „da je njegov brat seo sa tim čovekom jednom u pomenuti automobil”, misleći na brata Siniše Malog. „Pa, oni su drugovi, kakav je to problem. Zamislite, strašni kriminalci! Da stanete da se nasmejete... mada tu ima čudnih detalja. Kako su dolazili do podataka o automobilu?”, rekao je i istakao:

„Ali, ovo sa bebom nije ni za smeh, ni za šalu i to ćemo da vidimo”, rekao je Vučić.

Na opasku novinara da je policija demantovala danas da bilo ko prisluškuje i prati lidere opozicije, Vučić kaže da ne razume zašto su uopšte reagovali, jer im tako samo pridaju na značaju.

Kako kaže, oni se ponašaju u stilu „mnogo nam je teško, mi smo neprijatelji režima”.

„Kao da sam vas ja birao, izvlačio iz fioke da mi budete protivnici”, rekao je Vučić i naveo da pod tim misli na činjenicu da istraživanja pokazuju nizak rejting njegovih političkih protivnika.

„DS ima 3,2 odsto, Đilasova stranka 3,1, Dveri 2,7 i Vukova Narodna stranka jedan odsto - svi zajedno nešto manje od zbira ovih procenata i to je veliki problem i odatle priče o bojkotu”, rekao je.

"Verujem da će Boris želeti da čuje šta mislim"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da od novoizabranog britanskog premijera Borisa Džonsona očekuje dobar kontakt, odnosno da bude voljan da čuje šta „mali” imaju da kažu.

„Nadam se da sada kada je postao glavni na Ostrvu da je ostao isti i da će razgovarati sa nama malima, kad god mi smatramo da je to važno i potrebno, a ja to ne tražim često”, rekao je Vučić.

Kaže da mu je Džonson dobar poznanik. „Nismo se mi mnogo družili, ali znamo se dugo, već osam godina, a upoznao sam ga i kada je bio na poziciji gradonačelnika Londona, pre ulaska u 'visoku politiku' “, kaže Vučić.

„Naši interesi se nekada podudaraju, nekada se razlikuju, ali ako išta mogu da kažem, mogu da kažem da ćemo imati siguran kontakt i nema sumnje da će Boris u svakom trenutku odgovoriti na poziv Srbije. Da li će njegov odgovor biti pozitivan ili negativan zavisi od interesa Velike Britanije”, naveo je on..

Dodao je da se nada značajnijoj podršci Velike Britanije.

„Očekujem da ćemo u svakom trenutku mi moći da čujemo šta oni misle i da će Boris sigurno želeti da čuje šta ja imam da kažem. Bar do sada je to želeo, verujem da se nije promenio”, rekao je Vučić.

“Pozvaćemo ODIHR da proveri izborne uslove”

Predsednik je najavio da će premijerka Ana Brnabić uskoro pozvati Kancelariju za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) OEBS-a da dođe u Srbiju i proveri izborne uslove.

„Mi ćemo da pozovemo ODIHR, koji se bavi izborima, da dođu, pa neka se pet, šest meseci pre izbora bave proverom kako navodno mrtvi glasaju, živi ne glasaju. Neka provere birački spisak da kažu da li mi nešto petljamo i krademo”, istakao je Vučić.

Uveren je, međutim, da će i posle toga neki biti nezadovoljni, pa će reći kako im se ne sviđaju pravila međunarodne zajednice, sve ono što je svet prihvatio kao principe.

Vučić je rekao da će njegova stranka na izborima predstaviti šta je urađeno, koje je korake od sedam milja pravila Srbija, a da će svaku volju naroda prihvatiti i priznati.

Ukazao je da će na izborima biti ostvarena još veća razlika.

„Kažete da je 42 odsto Zelenskog u Ukrajini velika pobeda, a ovde će da bude 50 odsto, a oni neće imati ni 13 odsto, koliko su imale proruske partije”, uveren je on.

Rekao je za opoziciju da ima svoj svet u kojem je zatvorena, da maltretiraju sve one koji bi da izađu na izbore.

„Setio se deo DS da može nešto da dobije, a može, a onda ga preko Đilasovih i Šolakovih medija obeleže kao izdajnika, kao što su i Sergeja Trifunovića. Kada Vučić kaže nešto pristojno o nekome od njih, onda ga proglase da je 'crv koji bi da nas razjede'”,  rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva