Vučić o izjavi bivše premijerke Hrvatske: Zato je i bivša

:

:

TV Most

clock

Novembar 08, 2019   14:48

0

91

Vučić o izjavi bivše premijerke Hrvatske: Zato je i bivša

Srbija će u budućnosti imati bolje odnose sa Hrvatskom, jer mi strateški nemamo razloga za sukobljavanje, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da je to što deo hrvatske javnosti problematizuje njegov mogući dolazak u Zagreb zapravo deo izborne kampanje.

"Kada krene izborna kampanja, najlakše je da poene dobijete ako kažete nešto protiv Vučića i Srbije. . . Meni to ne smeta", rekao je Vučić u Ženevi odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše veliko interesovanje regionalnih medija za njegov mogući odlazak u Zagreb, na Kongres Evropske narodne partije (EPP).

On je ponovio da do tada ima "gust raspored" i da nije odlučeno, te prokomentarisao da će u slučaju da ode mediji "prodati veći primerak novina i da će biti zanimljivije ako on dođe tamo".

A na pitanje o izjavi bivše premijerke Hrvatske Jadranke Kosor da "Vučić nema šta da radi u Zagrebu", odgovorio je: "Zato je bivša".

"A, vi što dižete spomenike Budaku, imenujete ulice po Barišiću"

Aleksandar Vučić odbacio je danas prigovore iz Hrvatske što će unutar kasarne u Novom Sadu biti postavljena ploča generalu Mladenu Bratiću, koji je poginuo u operacijama kod Vukovara i ukazao da primedbe upućuju oni koji dižu spomenike ustaši Miletu Budaku i imenuju ulice po teroristi Miru Barišiću.

"Pitaju me o nekoj ploči, za koju nisam ni znao, a onda mi je Andrej Plenković rekao da se postavlja ploča našem zameniku komandantu brigade i to unutar kasarne, u neku sobu. Nema spomenika, nema ničeg", rekao je Vučić na pitanje hrvatskog novinara u Ženevi, i primetio da su Hrvati od toga napravili kao da je izbio treći svetski rat i da su samo oni žrtve.

"Pa, oni imaju po celoj Hrvatskoj ulice Mile Budaka i spomenik Miru Barešiću, od Slavonskog broda, pa do ko zna kog mesta", primetio je Vučić.

Podsetio je da je Budak tražio da se trećina Srba poubija, trećina protera, a trećina bude pokatoličena.

Za Barešića je podsetio da ga je sud osudio kao teroristu, i to, kaže, ne srpski sud, već švedski, a Hrvati su mu podigli spomenik i kažu da je to njihov heroj, jer je ubio jugoslovenskog ambasadora Vladimira Rolovića.

U sklopu obeležavanja Dana 1. brigade Kopnene vojske, u Spomen sobi u vojnom kompleksu u Dunavskoj 33, u Novom Sadu otkrivena je spomen ploča general-majoru Mladenu Bratiću (1933-1991).

Njega je, inače, rat u Hrvatskoj zatekao na mestu komandanta Novosadskog korpusa Jugoslovenske narodne armije.

Kada je otpočela Vukovarska operacija, Bratić je izabran za jednog od komandanata i komandovao je "severnim" delom operacije.

Tokom operacije nedaleko od Vukovara general Bratić je poginuo kada je pogođen topovskom vatrom u šumi Đergaj, kod Borova naselja.

Sveukupno, oko 1.300 vojnika JNA izgubilo je život u bici u Vukovaru i okolnim mestima.

Bratić je jedini general na jugoslovenskoj -srpskoj strani koji je poginuo u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije.

Kosor: Vučić nema šta da traži u Hrvatskoj

Aleksandar Vučić nema šta da radi u Hrvatskoj, poručila je bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor, povodom informacije da je predsednik Srbije pozvan da prisustvuje Kongresu Evropske narodne stranke (EPP) u Zagrebu, 20. i 21. novembra, u svojstvu predsednika Srpske napredne stranke.

"Svejedno je gde će Vučić govoriti ili sedeti u Zagrebu na skupu EEP-a. On, koji ne priznaje presude suda u Hagu, on koji je u Glini '95. govorio o komadanju Hrvatske, on koji hrvatsku upoređuje sa Hitlerovom Nemačkom, nema šta raditi u Hrvatskoj", napisala je na Tviteru Kosor, ovim povodom glas onog dela Hrvatske koji na odnose sa Srbijom i dalje gleda iz vizure devedesetih.

Kosor je navela da će Kongres biti prilika da "Vučić dovede i prijatelja (generala Veselina) Šljivančanina, osuđenog za zločin u Vukovaru" i da se "opet naruga nestalima koje je obećao tražiti".

"Evo prilike da se podseti i govora u Glini o Hrvatskoj koja to neće biti. Shame (sramota)", napisala je Kosor.

Ona je upitala i zašto je HDZ u EPP ćutao kada je SNS postala pridruženi član grupe.

Reagujući na izjavu premijera Andreja Plenkovića da je Vučić dobio poziv predsednika EPP Džozefa Daula, Kosor je naglasila da je to nevažno, te da je Daulu neko morao reći da je noć 20. na 21. novembar bila "najstrašnija noć, u kojoj su odvedeni iz vukovarske bolnice pobijeni na Ovčari", a da je zapovednik tada bio Šljivančanin.

Kosor je, odgovarajući drugim korisnicima tvitera koji su reagovali na istu vest, napisala i da "valjda svakom normalnom građaninu Hrvatske nije normalno da se Vučić šepuri po Hrvatskoj".

Predsednik Srbije je sinoć rekao da još nije odlučio da li će doći u Zagreb, a da "histerija" koja se digla u delu hrvatske javnosti zbog njegovog mogućeg dolaska, posebno, kako kaže, kod onog njenog dela koji nikad nije bio naklonjen regionalnoj saradnji i dobrim odnosima Srbije i Hrvatske, može ponekad i da prija ,"jer to znači da dobro radi za Srbiju i svoj narod".

Vulin: Hrvati nepogrešivo znaju koji Srbi čuvaju Srbiju

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio je da je Vučić jedini balkanski lider koji iskreno veruje u mir i pomirenje, a da oni s kojima razgovara ne dele njegovo uverenje da je pomirenje moguće, a dugotrajan mir potreban.

"Zato kada Vučić dobije poziv da u Zagrebu govori na skupu partija srodnih SNS, oni koji su ga pozvali moraju da se pravdaju kao da su uradili nešto loše, a deklarisane ustaše traže da mu se dolazak zabrani", rekao je Vulin.

Kaže da i oni koji su ga pozvali i oni koji bi da mu zabrane da dođe ne vole Srbe koji govore istinu, ne praštaju Oluju i ne izvinjavaju se u ime Srba da bi opravdali hrvatske zločine.

"U hrvatskoj politici odnos prema Srbima se razlikuje u nijansama, a Vučić im podjednako smeta. Ako zovete gosta i želite da dođe, zašto se pravdate ustašama", naveo je Vulin.

On kaže da ne zna da li će Aleksandar Vučić otići u Zagreb, ali da zna da i oni što su ga pozvali i oni što mu brane da dođe žele da ga nema.

"Hrvati su pravili i prave puno grešaka ali u jednoj stvari su nepogrešivi, nepogrešivo znaju koji Srbi čuvaju i Srbe i Srbiju i njih mrze iskreno i strasno", izjavio je Vulin.

Izvor: Танјуг

VučićHrvatskaKosorVulinSrbi u Hrvatskoj
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva