:

:

TV Most

clock

Jul 12, 2020   23:16

0

325

Vučić o KiM: Da izvučemo najviše, vratimo nešto što su neki izgubili

Veoma je komplikovana i teška situacija za Srbiju po pitanju Kosova i Metohije, a oni koji to pojednostavljuju ne razumeju u kakvoj smo situaciji, konstatovao je večeras predsednik Srbije Aleksadnar Vučić.

Vučić je istakao da evropski put Srbije i investicije zavise od razgovora sa Albancima, i da zato mora da se razgovara, jer ne možemo biti izolovani, ali da je veoma teška pozicija Srbije i srpskog naroda na KiM, a naše da nađemo najbolje rešenje, a da sačuvamo nacionalne interese.

“Mnogo je teško. Nikada neću da lažem narod kako je dovoljno samo da kažem - ne. Moj posao je da na odgovoran način vodim zemlju, da pokušamo da nađemo rešenje, da se mirimo sa Albancima, a da time ne ugrozimo naše interese”, rekao je predsednik Srbije na TV Pink.

On je dodao da u sredu putuje u Brisel, gde se u četvrtak nastavlja dijalog, nakon što su u petak i danas tim povodom održane dve video konferencije.

Na današnjoj je, ističe, dogovoreno da u četvrtak prve teme budu interno raseljena lica i nestale osobe, uz ekonomiju.

“Očekujem teške razgovore u četvrtak. Sada ću više da živim u Briselu, nego u Beogradu, ali se ne radujem tome. Tamo imam Pavlovljev refleks, imam mučninu, jer ni se tamo ništa lepo nije dogodilo”, rekao je Vučić.

Na konstataciju da je pregovarački pročes u prvi plan stavio rivalitet Evrope i SAD, Vučić se saglasio:

“Veliki je rivalitet i ne pitajte me. Da se sakrijem iza nekog kamena, da ne mogu da me nagaze ni jedni, ni drugi...”.

Kako je primetio, svi dobro sve znaju, samo se prave nevini i nevešti.

“Da izvučcemo što više i izgubimo najmanje što moramo, da probamo da vratimo izgubljeno od 2000. do 2012. godine… Šta god da dodam, samo ću da oštetim našu poziciju, da naštetim interesima u Evropi i svetu, a to neću da radim”, rekao je Vučić.

On je podsetio da je obaveza, po GS UN da pregovori teku pod pokroviteljstvom EU, te dodao da nema igre oko toga.

“Makron i Merkel su pokazali veliku zinteresovanost. Naravno, i zbog geopolitičke igre sa Amerikancija, ali i što znaju da ne može beskonačno da traje stabilnost koja je negde naređena. Nikome nisu u interesu sukobu i ratovi. Ne želim da za vreme mog mandata bilo koje dete vratim majci u kočvegu, ali da sačuvamo naše interese”, rekao je Vučić.

Izvor: Танјуг

KiMVučićdijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva