:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Jul 02, 2020   22:02

0

127

Vučić: O KiM de fakto pregovaramo sa Zapadom, ne Albancima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Beograd o Kosovu de fakto pregovara sa Zapadom, a ne sa Albancima, kao i da naša strana u eventualom nastavku dijaloga sa Prištinom izlazi sa istom platformom kao i ranije, ali i da sada ne vidi nikakvo rešenje.

Upitan da li trpi pritiske, pošto se najavljuje samit u Parizu o KiM, i koji su mogući scenariji za nastavak dijaloga, te kakva će biti platforma Beograda, Vučić je za RTS rekao: "Kao i do sada, da štitimo naše nacionalne i državne interese, i da pokušamo da uradimo sve što možemo da uradimo za naš narod na KiM. Pri tom, razumevajući težinu naše pozicije i boreći se za to da ne budemo krivci za nepostojanje dijaloga".
Vučić kaže da će se naša strana u skladu sa tim ponašati i u odnosima sa svima sa kojima razgovaramo.
"Jasno je da razgovaramo i pregovaramo de fakto sa zapadom, a ne sa Albacima", rekao je Vučić i dodao da već sedam godina trpi pritiske kako će do kraja godine navodno biti potpisan obavezujući sporazum.
Upitan da li vidi rešenje, Vučić kaže da ga ne vidi.
"Kada sam ga video, svi su mi skočili za vrat u zemlji i inostranstvu, udarali su iz sve snage...Samo nisam čuo bilo koji drugi predlog. Ali, to da priznamo nezavisno Kosovo tako da Srbi na KiM niko nema ništa, slobodno zaboravite".
Kaže i da podiznje optužnice protiv Tačija i Veseljija i eventulne promene na čelu prištinskog pregovaračkog tima nemaju nikakve veze sa budućnošću dijaloga.

Komentarišući ocenu Tima Džude da će dijalog Beograda i Prištine biti oslabljen, jer obe strane nemaju jednako jake pregovarače i da je Hoti "politički patuljak" u odnosu na njega, kao iskusnog pregovarača, Vučić je rekao da je on predsednik male zemlje, ali da mora da se bori za svoj narod i svoju zemlju.
"Ja jesam iskusan pregovarač, a mali čovek sa Balkana, koji ne može da stigne da odgovori ni na sva pitanja na RTS, a kamoli velikanima kao što su Hoti i Tači, a da ne pričam o zapadnim velikanima", primetio je Vučić.

"Pustite da se mi klatimo na vetrometini i da pokušamo nekako da preživimo", rekao je i dodao da su svi oni mnogo veći i mnogo važniji od nas, jer imaju podršku Nemačke i Amerike.
Navodi i primer da Nemica iz Zelene partije kaže da će do kraja godine biti priznanje.
"Mnogo su veliki i jaki, a mi smo mali, ali, koliko god da smo mali moramo da se borimo za svoj narod i svoju zemlju", ističe predsednik.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva