:

:

TV Most

clock

Januar 23, 2020   20:45

0

22

Vučić o porukama iz Izraela: Potrebna borba protiv jednostranosti i mržnje

Vrednosti nacizma i fašizma ne smeju nikada da budu deo vrednosti bilo kojeg društva i treba se boriti protiv svake vrste jednostranosti i mržnje, jedinstvena je poruka sa obeležavanja 75. godišnjice oslobođenja koncentracionog logora Aušvic, preneo je predsednik Aleksandar Vučić.

 

Aleksandar Vučić, koji se ranije danas poklonio žrtvama Holokausta u Memorijalnom centru Jad Vašem u Jerusalimu, kaže da je imao čast da predstavlja Srbiju na važnom događaju obeležavanja ulaska Crvene armije u Aušvic i de fakto pobede nad fašizmom, kao i obeležavanja teških i užasnih godina Holokausta.

"Mislim da ste svi vi, kao i mi u delegacijama, bili ponosni na ugled koji naša zemlja ima u Izraelu i na posebno poštovanje koje smo dobili od predsednika Izraela Rivlina i premijera Netanjahua", rekao je Vučić novinarima po završetku posete Jerusalimu.

Napominje da je Srbija posebno poštovanje dobila i od izraelske javnosti i da su i obični ljudi, na primer, oficiri za vezu, novinari, bezbednjaci i svi drugi, videli vesti o zastavi sa Davidovom zvezdom koja je postavljena na zgradi Predsednistva Srbije.

Ističe da se na ceremoniji govorilo o vrednostima i šta mora da se uradi i za šta da se bori u budućnosti.

"Da vrednosti nacizma i fašizma ne budu nikada deo vrednosti bilo kojeg, ne samo našeg, već i bilo kojeg društva u našem okruženju. I da se borimo protiv svake vrste jednostranosti, mržnje i borbe protiv ljudi samo zato što drugačije misle ili mi mislimo da drugačije izledaju ili mislimo da su drugačiji od nas. Mislim da je to jedinstvo poruke koju smo danas mogli da vidimo, što je od ogromnog značaja za budućnost", rekao je Vučić.

"Svako isticao neku svoju ulogu"

Predsednik dodaje da je, sa druge strane, video i snažne poruke Izraela i SAD, kako je rekao, protiv jedne zemlje. 

"Nešto drugačije poruke drugih predsednika i insistiranje Putina da se ne zaboravi da je 27 milona Sovjeta stradalo, a Amerikanci da je dva miliona njih učestvovalo u borbi i oko 125.000 poginulo u Drugom svetskom ratu".

Vučić kaže da je svako isticao neku svoju ulogu.

"Nemački predsednik Frank Valter Šatajnmajer govorio je kako se stidi i kako nikada neće prihvatiti da je bilo ko i bilo šta u ime Nemačke ispravno uradio protiv Jevreja ili bilo kog drugog naroda tokom Drugog svetskog rata", rekao je Vučić.

Preneo je i da je tokom boravka u Jerusalimu imao mnogo važnih kontakata i dodao da je na kratko razgovarao i sa Pensom, kao i sa Putinom, dok je sa Makronom nešto duže razgovarao.

Dodao je da je i sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom ponovo danas razgovarao, kao i sa svim ljudima iz regiona.

"Uskoro novi razgovori, odnosi sa Crnom Gorom ne smeju da budu loši"

Vučić je ponovio da su on i predsednik Crne Gore Milo Đukanović u razgovoru izneli različite argumente po pitanju Zakona o slobodi veroispovesti, ali da su se saglasili da treba da nastave da razgovaraju, jer odnosi dve zemlje nikada ne smeju da budu neprijateljski i loši.

Predsednik je novinarima rekao da će se uskoro znati novi datum njegovog razgovora sa Đukanovićem, te da je njemu svejedno gde će se to i na koji način dogoditi.

Napomenuo je i da ga brine popis stanovništva u Crnoj Gori 2021. godine, jer bi, ocenjuje, bila katastrofa ako bi se pokazalo da Srbi u toj zemlji nestaju.

"Imali smo jedan veoma kompleksan i težak razgovor", rekao je Vučić.

Preneo je da je Đukanović iznosio drugačije argumente po pitanju Zakona o slobodi veroispovesti, ali da je siguran da se ni jedan ni drugi nisu radovali njihovom dubokom neslaganju po tim pitanjima, što je, kaže, činjenica koju su obojica danas morali da iskažu.

"Ono što je pozitivno je da smo se dobro razumeli i misilm da smo se dogovorili da nastavimo da razgovaramo, da dobro razumemo da odnosi Srbije i Crne Gore nikada ne smeju da budu neprijateljski i loši i da moramo zajednički, sa svim drugim akterima, u ovom slučaju SPC, da dođemo do nekakvih rešenja u budućnosti", rekao je Vučić.

Preneo je i da su sinoć on i Đukanović slučajno sedeli jedan preko puta drugog, što je stvar protokola, ali da su iskoristili tu priliku da razgovaraju o ozbiljnim temama, ozbiljno i odgovorno.

Vučić je rekao da je druga tema njihovog razgovora, mnogo lakša, bila bolja koordinacija u delovanju i razumevanju poruka EU, i u odnosu prema EU.

"Sa Grenelom o svemu, stav Srbije poznat"

Predsednik je izjavio da je spreman da sutra razgovara o svemu sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD Ričardom Grenelom, ali da je stav Srbije poznat.

Upitan da komentariše Grenelovu izjavu da Priština mora da ukine takse, a da će od Beograda tražiti da zaustavi kampanju povlačenja priznanja, Vučić je rekao da do sada nije dobio taj predlog Grenela.

Dodao je da je srpski stav više nego korektan i da Srbija ima više mogućnosti da utiče na neke zemlje nego što ih imaju Albanci.

Vučić je rekao da neko ko uvodi takse rušeći CEFTA sporazum i suprostavljajući se osnovnim normama civilizovanog društva ne može da postavlja uslove.

Istakao je da će Srbiji, i kada bi sutra takse bile ukinute, biti potrebne godine da se vrati na to tržište i da u potpunosti zauzme onaj deo tržišta koji je nekada imala, uz ogromno vreme i dobit koje su izgubljene.

Izvor: TAНЈУГ,РТС

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva