:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Jun 22, 2020   19:14

0

152

Vučić: Očekujemo nastavak dijaloga, moguće već u julu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da Srbija očekuje nastavak procesa dijaloga sa Prištinom u najkraćem vremenskom roku, i da je moguće da to bude već u julu.

Vučić je, nakon razgovora sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, rekao je da je imao dobar pripremni sastanak o dijalogu koji treba da se održava pod pokroviteljstvom EU.

„Shvatamo da Lajčak svojim autoritetom, znanjem, posvećenošću može da garantuje objektivnost i nepristrasnost u tom procesu“, rekao je i dodao da Lajčak odlučuje o datumu nastavku dijaloga.

Vučić nije isključio mogućnost da se u Briselu nađe između poseta Moskvi i Vašingtonu, jer je to, kako je istakao, važno zbog evropske budućnosti Srbije.

On je dodao da poštuje napore koje je uložio Ričard Grenel u rešavanju ekonomskih problema između Beograda i Prištine, ali i poručio da za nas nema nikakve dileme, jer smo u potpunosti posvećeni dijalogu pod pokroviteljstvom i okrilkjem EU.

“Zato što je dobar deo problema u odnosima sa Prištinom vezan, a i to je ono što mene najviše zanima, za evropsku budućnost Srbije”, naveo je Vučić.

Preneo je da je Lajčaku ukazao da dijalog nikada ne može da uspe ako samo jedna strana suštinski učestvuje u njemu i ako Priština kaže da ima samo jedan zahtev - priznanje nezavisnosti, i da bez toga neće nigde ništa da učini.

"Ne možemo da pregovaramo sa onima što kažu - ono što je moje, moje je, hajde da razgovaramo o onom što je vaše", rekao je Vučić.

Istakao je da je Beograd otvoren za razgovor, u koji ulazi u dobroj veri, što, podvlači, traži od druge strane.

“A, ne da nam unapred isporuče tabelu zahteva za koje je i njima jasno da ne možemo da ispunimo. Za nas je važno da se ispuni Briselski sporazum, formiranje ZSO, koja je bila osnova sporazuma. Želimo da pokažemo da je Beograd pouzdan partner EU, a želimo da ubrzamo proces pristupa EU. Imamo snage, energije, mogućnosti i kapaciteta za to”, rekao je Vučić.

Dodao je da je važno da se nađe zajednički jezik i kompromis koji će biti u interesu Srba i Albanaca i evropske budućnosti naše zemlje.

Podsetio je da će sutra u Moskvi razgovarati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, nakon čega će biti jedan dan za posetu Briselu, gde je, kaže, važno da se pošalje poruka o evropskoj opredeljenosti Srbije.

“I sinoć sam rekao, posle gotovo nestvarno ubedljive pobede, da vlada sada može da se posveti evropskim intergacijama, da ubrazmo proces evrointegracija, da počnemo da rešavamo probleme u oblasti pravosuđa i druge od kojih smo bežali”, dodao je on.

“Posle toga, idem u Vašington, iz Vašingtona idem u Sloveniju, na sastanak Brdo - Brioni procesa. Težak i naporan raspored”, podvukao je predsednik Srbije.

Sve to, kaže, govori da bi ilustrovao da nas ne očekuju laki dani, jer i kada krenu razgovori sa Prištinom neće biti lakih pitanja za Srbiju.

“Ali, verujem da ćemo ozbiljnim pristupom, radom i odgovornošću uspevati da čuvamo vitalne nacionalne interese, da čuvamo bezbednost Srba na KiM, da čuvamo i zaštitimo sakralne objekte SPC i da ćemo obezbediti budućost svim građanima”, rekao je Vučić.

Izvor: T a n j u g

dijalog BG-PRAleksandar Vučić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva