:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Jun 17, 2021   16:21

0

124

Vučić: Od EU više od 11 miliona evra podrške za migrante; Jonanson: Srbija je snažan i pozdan partner EU

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je, nakon današnjeg potpisivanja Ugovora o podršci EU u upravljanju migracijama - druga faza za unapređenje prihvatnih kapaciteta, usluga zaštite i pristupa obrazovanju, da će Srbija dobiti više od 11 miliona evra za podršku kapacitetima za migrante i njihovo obrazovanje.

Vučić je istakao u Predsedništvu Srbije da su to značajna sredstva i EU i evropskim poreskim obveznicima, što su taj novac dodelili Srbiji.

Predsednik je to rekao nakon sastanka sa komesarkom Evropske unije za unutrašnje poslove i migracije Ilvom Johanson i potpisivanja ugovora na koji su svoj potpis stavili ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, šef Delegacije EU u Srbiji ambasador Sem Fabrici i predstavnica Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Srbiji Lidija Marković.

Vučić je rekao da je sa evropskom komesarkom razgovarao o čitavom spektru važnih pitanja.

Na teritoriji Srbije srpečeno je 38.226 nezakonitih prelazaka državne granice, od čega 17.205 na ulazu, 21.021 na izlazu, što je rast od 89 odsto u odnosu na 2019. godinu, rekao je Vučić.

"Dakle postali smo efiaksniji i sa neuporedivo boljim rezutlatima", rekao je Vučić.

Kako je rekao, najviše nelegalnih ulazaka je sprečeno sa teritorije Severne Makedonije, a veliki pritisak ove godine smo imali iz sa teritorije Bugarske.

Kaže da je sa evropskom komesarkom razgovarao i o saradnji Srbije sa Fronteksom i o daljem sprečavanju nelagalnih ulazaka u Srbji, ali i kako da se dalje pomogne tim ljudima i da se pokaže dodatni stepen solidarnosti.

"Srbija je sve migrante koje smo imali u našim prihvatnim centrima vakcinisala, ne samo zbog činjenice da je to važno za njih već i za nas, sve ljude koji sa njima dolaze u kontakt. Zahvalan sam našim zdravstvenim vlastima koje su to omogućile", naveo je Vučić.

Predsednik je rekao da su razgovarali i o drugim važnim pitanjima koje su u domenu širokog resora koji pokriva komesarka Johanson, o vladavini prava, borbi protiv oraganizovanog kriminala i koprupcije i o evropskom putu Srbije.

Kaže da kada brojevi pokazuju da nema dovoljno presuda u oblasti organizaovanog krimanala, kakav god da imamo utisak, jasno da nismo dovoljno dobro obavili svoj posao.

"Zato ćemo morati da unapredimo taj posao i uradimo još mnogo toga", naglasio je Vučić i dodao da je obavestio evropsku komesarku o velikim akcijama koje su sprovedene u Srbiji, što je donelo veću bezbednost za sve ljude u Srbiji, ali i regionu.

Vučić je dodao da od febuara nemamo čak ni pokušaj mafijaskog ubistva i da je o tome obavestio evropsku komesarku.

"Imamo još puno da uradimo protiv orgnaznizovanih kriminalnih grupa, protiv narko saobraćaja i trafikinga i dilera droge, ali i u oblasti borbe protiv korupcije, gde ni partija ni knjižica ne sme bilo koga da štiti, već da natavimo borbu protiv onih koji su izigrali narodno poverenje i svoju poziciju koristili za lično bogaćenje i za druge pritivpravne radnje. Ukazao sam na našu punu posvećenost i dostavio poslednji izveštaj šta je Srbija uradila u prethodnih pet meseci", kazao je Vučić.

Predsednik Srbije rekao je da je komesarki Johanson preneo da je Srbija spremna da razgovara o svim obavezama u smislu sprečavanja ilegalnih migranata, ali da to rešavamo u skladu, ne samo sa pisanim zakonima ,već i u skladu sa civilizovanim ponašanjem i solidarnošću prema onima koji traže bolji život.

"Mi moramo da pomognemo tim ljudima i da ih tretiramo kao ljude, kao što tretiramo sve naše ljude i da brinemo o njima da brinemo o njimaju i da ne nasedamo na laži i terotije zavere, i raznih gluposti kojih sam se naslušao u našoj zemlji", istakao je Vučić.

On je naveo da u Srbiji nema veliki broj izbeglica trenutno, i da sa njima nemamo nikava problem. U azilima i prihvatnim centrima na današnji dan ima ukupno 3 977 lica iz Sirije, Pakistana, Avganistana, Iraka, Bangladeša... sto je trostruko manje nego što smo imali u pjedinim trenucima.

Treba da pokazemo gostoljubvivo lice Srbije, poručio je Vučić i najavio da će Johanson sutra sa ministrom Vulinom imati dodatne razgovre i obici Fronteks jedinice na granici sa Bugarskom.

Zahvalio je ponovo što je Johanson i u jeku pandemije došla u Beograd, navodeći da će Srbija nastaviti da radi svoj posao bez obzira na klastere.

Jonanson:Srbija je snažan i pozdan partner EU

Komesarka EU za unutrašnje poslove i migracije Ilva Johanson izjavila je danas da je Srbija pokazala da je pouzdan i snažan partner Unije u rešavanju problema migracija.

Ona je nakon potpisivanja Ugovora o podršci EU u upravljanju migracijama ocenila da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović imala "dobre i plodotvorne" razgovore.

"Cenim to što smo potpisali ovaj ugovor od 2,3 miliona evra koji je deo šire pomoći. EU je uvek bila partner Srbiji u rešavanju problema migracija. Pokazali ste da ste pouzdan partner. Ljude ste ovde tretirali na propisan način. Čestitam Srbiji na naporima da vakciniše migrante",poručila je Johansen na konferenciji za novinare.

Ona je prenela poruku i da EU želi da Srbija bude njen deo, i da je zato važno raditi na daljim reformama i njihovoj primeni.

"Razgovarali smo i o pitanjima iz moje nadležnosti. Oblasti gde mi treba da pokzažemo da možemo da se dobrim rezultatima borimo protiv organizovanog kriminala i korupcije. Govorili ste mi o impresivnom privrednom rastu Srbije i važnosti da se što pre pokrene brza prugama, tu poruku ću preneti Briselu", rekla je komesarka.

Kako je istakla, za EU je važno da podrži Srbiju u vladavini prava, suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala.

Najavila je da će u četvrtak zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova Aleksandrom Vulinom posetiti pograničnu policiju na granici Srbije i Bugarske, kao i službenike Fronteksa.

Izvor: Танјуг

VučićIlva Johansonmigranti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva