:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Maj 01, 2020   11:38

0

235

Vučić: Ogromna zahvalnost timu kineskih stručnjaka

Predsednik Aleksandar Vučić izrazio je danas ogromnu zahvalnost lekarskom timu kineskih stručnjaka, koji su šest nedelja proveli u Srbiji i pružili veliku pomoć našoj zemlji u borbi protiv virusa korona, i epidemiološku, ali i psihološku, jer smo videli da nismo sami.

 

“Šest nedelja su ovde, ni u jednoj drugoj zemlji nisu toliko ostali”, primetio je Vučić obraćajući se nakon sastanka sa kineskim lekrima i ambasadorkom Kine Čen Bo.

Predsednik je ukazao da su nam kineski lekari mnogo pomogli znanjem, iskustvom, savetima, ali su, kaže, pokazali i neverovatnu marljivost i izuzetnu posvećenost.

Bili su, kaže, u gotovo svim gradovima, dva puta u Nišu, kad god je tamo bila krizna situacija, tražili kako da se poprave mere, da se bolnice dezinfikuju, poboljša disciplina.

“Bez porodica su već šest nedelja da bi pomogli Srbiji”, naglasio je Vučić.

Dodao je da su nam pomogli i u psihološkom smislu, jer su građani Srbije videli da nisu sami.

Naveo je i da će tri lekara ostati u Srbiju, dok se tri vraćaju u Kinu, ali će još tri doći iz te zemlje.

Stižu i dva voza sa robom i opremom iz Kine

Vučić je najavio da će u Srbiju u narednom periodu, stići dva voza iz Kine, sa različitom robom i opremom.

“Ponosan sam što sam tokom ove krize razgovarao sa predsednikom Kine Si Đinpingom”, rekao je Vučić nakon razgovora sa kineskom ambasadorkom Čen Bo.

“Očekujemo dva voza, od po 40 vagona, da uskoro, oko 9. maja, krenu iz Kine i da za 20-ak dana dođu u Srbiju sa robom i opremom, medicinskom, ali i po ranijim ugovorima iz drugih oblasti”, rekao je Vučić.

On je podsetio da je kineska vlada Srbiji omogućila nabavku opreme pod povoljnim cenama, kliničke respiratore i drugo, te podsetio da bez pomoći Kine, ne bismo mogli ovako da se borimo protiv Kovida 19.

“To je za nas u tom trenutku bio spas i nećemo to zaboraviti”, rekao je Vučić.

Šest najeminentnijih kineskih eksperata koji su se u Vuhanu borili protiv zarazne bolesti Kovid-19 stigli su u Srbiju 21. marta, kada je iz Kine dopremljen i prvi kontigent medicinskog materijala i opreme.

Kineski stručnjaci su tokom boravka u Srbiji obilazili kovid bolnice širom zemlje i srpskim kolegama prenosili svoja iskustva u prevenciji i suzbijanu epidemije, a pomagali su i u pokretanju laboratorije Vatreno oko u Kliničkom centru Srbije, koja je donacija Kine.

Član tima kineskih stručnjaka za borbu protiv korona virusa Guo Jubjao rekao je ranije za Tanjug da mu je zadovoljstvo što je deo tima koji je kineska vlada poslala u Srbiju i istakao da su u svakom gradu i instituciji srpski lekari bili spremni na saradnju i razmenu iskustava.

"Prihvaćeni su svi naši predlozi, uključujući formiranje privremenih bolnica i način lečenja teških pacijenata obolelih od korona virusa, korišćenje zaštitne opreme za medicinske radnike… Svaki put smo naišli na pozitivan odziv kolega i mere su sprovedene kako treba", naveo je Guo.

Izvor: RTV, T a n j u g

Aleksandar VučićČen Bokineski lekaripomoćKina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva