:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Maj 01, 2020   18:13

0

138

Vučić: Ogromna zahvalnost timu kineskih stručnjaka; Stižu i dva voza sa robom i opremom iz Kine (foto)

Predsednik Aleksandar Vučić izrazio je danas ogromnu zahvalnost lekarskom timu kineskih stručnjaka, koji su šest nedelja proveli u Srbiji i pružili veliku pomoć našoj zemlji u borbi protiv virusa korona, i epidemiološku, ali i psihološku, jer smo videli da nismo sami.

“Šest nedelja su ovde, ni u jednoj drugoj zemlji nisu toliko ostali”, primetio je Vučić obraćajući se nakon sastanka sa kineskim lekrima i ambasadorkom Kine Čen Bo.

Predsednik je ukazao da su nam kineski lekari mnogo pomogli znanjem, iskustvom, savetima, ali su, kaže, pokazali i neverovatnu marljivost i izuzetnu posvećenost.

Bili su, kaže, u gotovo svim gradovima, dva puta u Nišu, kad god je tamo bila krizna situacija, tražili kako da se poprave mere, da se bolnice dezinfikuju, poboljša disciplina.

“Bez porodica su već šest nedelja da bi pomogli Srbiji”, naglasio je Vučić.

Dodao je da su nam pomogli i u psihološkom smislu, jer su građani Srbije videli da nisu sami.

Naveo je i da će tri lekara ostati u Srbiju, dok se tri vraćaju u Kinu, ali će još tri doći iz te zemlje.

Stižu i dva voza sa robom i opremom iz Kine

Vučić je najavio da će u Srbiju u narednom periodu, stići dva voza iz Kine, sa različitom robom i opremom.

“Ponosan sam što sam tokom ove krize razgovarao sa predsednikom Kine Si Đinpingom”, rekao je Vučić nakon razgovora sa kineskom ambasadorkom Čen Bo.

“Očekujemo dva voza, od po 40 vagona, da uskoro, oko 9. maja, krenu iz Kine i da za 20-ak dana dođu u Srbiju sa robom i opremom, medicinskom, ali i po ranijim ugovorima iz drugih oblasti”, rekao je Vučić.

On je podsetio da je kineska vlada Srbiji omogućila nabavku opreme pod povoljnim cenama, kliničke respiratore i drugo, te podsetio da bez pomoći Kine, ne bismo mogli ovako da se borimo protiv Kovida 19.

“To je za nas u tom trenutku bio spas i nećemo to zaboraviti”, rekao je Vučić.

Šest najeminentnijih kineskih eksperata koji su se u Vuhanu borili protiv zarazne bolesti Kovid-19 stigli su u Srbiju 21. marta, kada je iz Kine dopremljen i prvi kontigent medicinskog materijala i opreme.

Kineski stručnjaci su tokom boravka u Srbiji obilazili kovid bolnice širom zemlje i srpskim kolegama prenosili svoja iskustva u prevenciji i suzbijanu epidemije, a pomagali su i u pokretanju laboratorije Vatreno oko u Kliničkom centru Srbije, koja je donacija Kine.

Član tima kineskih stručnjaka za borbu protiv korona virusa Guo Jubjao rekao je ranije za Tanjug da mu je zadovoljstvo što je deo tima koji je kineska vlada poslala u Srbiju i istakao da su u svakom gradu i instituciji srpski lekari bili spremni na saradnju i razmenu iskustava.

"Prihvaćeni su svi naši predlozi, uključujući formiranje privremenih bolnica i način lečenja teških pacijenata obolelih od korona virusa, korišćenje zaštitne opreme za medicinske radnike… Svaki put smo naišli na pozitivan odziv kolega i mere su sprovedene kako treba", naveo je Guo.

Želimo još kineskih turista, Er Srbija možda da leti do Kine

Vučić je izjavio je da se razmišlja da Er Srbija u narednom periodu, uz podršku Kine, uvede let za tu zemlju, kao i da nam je cilj da, uz dobar program, plan i kampanju u Kini, privučemo još kineskih turista i dostignemo brojku od pet miliona noćenja.

Vučić je to rekao nakon sastanka sa ambasadorkom Kine Čen Bo, sa kojom je, kaže, razgovarao i o dolasku većeg broja kineskih turista u Srbiju.

“Srbija je zbog svog prijateljskog odnosa prema Kini, veoma popularna u toj zemlji i mi razmišljamo da i Er Srbija u narednom periodu, uz podršku Kine, uvede let, da razgovaramo o tome”, rekao je Vučić.

Predsednik je izneo podatak da je 2016. godine, do tog trenutka sa najvećim brojem kineskh turista, zabeleženo gotovo 43.000 noćenja.

“Prošle godine, zabeleženo je 269.000 noćenja, a mi msilimo da možemo da obezbedimo, i uz dobar program, plan i kampanju u Kini, da imamo pet miliona noćenja. Ne možemo odmah, ali smo sigurno da možemo da višestruko uvećamo naše brojeve”, rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da su Kinezi u Srbiji uvek dobrodošli, i da bi to dramatično ojačalo naš hotelijerski, turistički sektor ekonomije.

“Time bismo mnogo toga mogli da uradimo u budućnosti. Time bi Kinezi još bolje upoznali Srbiju i mogli bismo da pravimo saradnju i po drugim pitanjima, u nauci, veštačkoj inteligenciji, robotici…”, rekao je Vučić.

Istakao je da je veoma zadovoljan razvojem odnosa Srbije i Kine.

“Zahvalan sam za naše prijateljstvo. Molim Vas da prenesete srdačne pozdrave predsedniku Kine Si Đinpingu, da ga ovde očekujemo. Hvala za sve”, rekao je Vučić.

Kina i Srbija biće partneri i u ekonomskom oporavku

Kina i Srbija su ne samo partneri u zajedničkoj borbi protiv virusa kovid19, već će biti partneri i na putu ekonomskog oporavka, poručila je ambasadorka Kine.

Kineska strana je posle razgovora dvojice predsednika, Si Ðinpinga i Aleksandra Vučić, odlučila da još jednom produži boravak kineskih lekara u Srbiji, rekla je Čen i dodala da će se oni i dalje zajedno sa prijateljima u Srbiji i kolegama boriti protiv virusa.

Ona je čestitala građanima Srbije i rekla da se dve zemlje pod rukovodstvom dvojice predsednika bore razme uz rame protiv kovida19, kao i da oni ovih danas održavaju intenzivnu komunikaciju.

Kako je rekla, dvojica predsednika su u više navrata razmenili pisma i obavili telefonske razgovore.

"Obe strane se međusobno podržavaju i pomažu jedna drugoj", naglasila je ambasadorka.

Dodaje da je raduje što u Srbiji ima sve manje pozitivnih slučajeva na virus, kao i da je grupa kineskih medicinskih stručnjaka, koja je stigla u Srbiju 21. marta deslilo iskustvo sa srpskim kolegama kako bi se epidemija stavila pod kontrolu i lečili oboleli.

"Hvala sprskoj strani, Vladi Srbije i predsedniku Vučiću na poverenju", poručila je Čen.

Napomenula je da kineska preduzeća aktivno učestvuju u saradnji dve zemje u borbi protiv virusa istakla da je zajednička izgradnja laboratorija "Vatreno oko" odličan primer, pošto će sa njima biti značajno povećan kapacitet za testiranje, a stvorena je i nova mogućnost za dalju saradnju.

"Danas sam razmenila mišljenje sa Vučićem o bilateralnim odnosima dve zemlje u oblasti infrastruktre, turizma, inovacija i trgovine. Razmenili smo mišljenje i o tome kako se povezuje naša bilateralna saradnja u okviru inicijative Pojas i puta i mehanizma 17 plus 1, kao i o ekonomskom oporavku".

Ona je uverena da će Kina i Srbija biti partneri i na putu ekonomskog oporavka.

Dodala je da je danas praznik i u Kini i Srbiji i čestitala građanima praznik.

Izvor: Танјуг, RTV

VučićkoronavirusKinakineski stručnjacipomoć
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva