:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Avgust 04, 2022   21:54

0

131

Vučić: "Oluja" je najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata

Na državnom komemorativnom skupu u Novom Sadu, posvećenom sećanju na sve stradale i prognane Srbe u "Oluji",  govorio je i predsednik Srbije Ačleksandar Vučić, koji je okupljenima rekao da je "Oluja" težak zločin i najveće etničko čišćenje jednog naroda posle Drugog svetskog rata.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da su dva razloga zbog kojih su se okupili da bi obeležili pogrom i težak zločin, najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata na evropskom tlu.

"Prvi je tuga zbog ubijene dece, žena, staraca zbog 250.000 prognanih. Drugi je da bismo uprkos svima svedočili, da bi se ta svedočenja čula i da bi se, onako kako je to tražio Vizel, od svih koji slušaju načinili svoje svedoke. To je, da ponovo citiram velikog nobelovca, jedini lek za ravnodušnost, to je takođe naša obaveza opterećena krivicom zbog svih godina ćutanja, sramotnog i namernog zaboravljanja sopstvenih žrtava", poručio je Vučić.

Kaže da smo i sami bacali kamen na najtužniju kolonu u našoj istoriji.

"Reći da je to vreme završeno i da više nema ćutanja i da zločina više neće biti, jeste najsvetija obaveza od koje nećemo odustati, ali to nije lako ispuniti", istakao je Vučić.

"Samo smo Srbi, razlike između nas nema, ni između Sanje iz Dvora na Uni, niti bilo kog Srbina iz Herceg Novog, Srbina iz Trebinja, Banjaluke, Pirota, Subotice, Novog Sada, Beograda. To što živimo u različitim državama ne znači da pripadamo različitim narodima", dodao je.

Svakodnevno, kaže, napadaju Srbiju i naš narod. 

"Nikada nije dosta, koliko god da ćutimo, ne ćutimo dovoljno. Ne ćutimo dovoljno glasno, koliko god da molimo za mir, ne molimo dovoljno koliko bi oni želeli", ukazao je predsednik.

"Koliko god da priznamo svaku tuđu žrtvu, da pokažemo i pijetet iskažemo saučešće, nikada nije dovoljno", primetio je Vučić.

"Nikada nećemo zaboraviti patnju krajiškog čoveka, Srbina, koji je proteran, koji je izgubio svoju zemlju, svoju kuću, svoju decu i svoje roditelje", poručio je predsednik Srbije.

Poručio je da Srbija želi mir gotovo po svaku cenu.

"Doveli su nas do ivice, saterali su nas u ćošak. Rekao sam velikima u svetu da nemamo više kud, nemamo kuda da idemo, a kad je tako, onda ćemo čuvati i braniti naš narod, a vi gledajte možete li sa nama", poručio je predsednik.

Mnogi misle, ukazuje Vučić, da je trenutak u svetu da ga iskoriste za opšti napad na Srbiju i na srpski narod, zloupotrebljavajući situaciju u Ukrajini.

"Ujedinili su se mnogi protiv nas, misleći da je ovo trenutak kada ponovo mogu da imaju podršku za uništavanje srpskog naroda. U jednoj stvari su pogrešili, to nije Srbija poraza, to nije ista Srbija, to nije Srbija koja će da vas se plaši i Srbija koje neće da stane pred vas. Mnogo ste pogrešili, čuvaćemo Srbiju", rekao je Vučić.

Srbija, kaže, zna da pamti i da se seća, da poštuje tuđe žrtve, ali ume i da čuva sećanje na svoje žrtve.

"Nikada nećemo zaboraviti patnju krajiškog čoveka, Srbina, koji je proteran, koji je izgubio svoju zemlju, svoju kuću svoju decu i svoje roditelje", poručio je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da tišina više nikada neće prekriti zločin nad Srbima.

"Lekciju smo naučili. Više nikada neće tišina prekriti zločin nad našim narodom, niti ćemo ikada pristati na to da u mraku odlazimo bez glasa. Pritom, naša politika ostaće mir, mir i mir, gotovo po svaku cenu", zaključio je Vučić.

Izvor: RTS, TV Most

Aleksandar VučićOlujaNovi Sad
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva