:

:

TV Most

clock

Februar 15, 2019   17:24

0

248

Vučić: Ono što nam Priština radi u Minhenu drugačije predstavljaju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je Priština na Minhensku bezbednosnu konferenciju dovela sve koje je mogla i da ono što nama rade predstavljaju u razgovorima na drugačiji način, odnosno govore o svojoj ugroženosti.

On je srpskim novinarima, u pauzi sastanaka na marginama Minhenske bezbednosne konferencije, rekao da je na kratko video Envera Hodžaja, a da su tu i Tači, Haradinaj.

"Oni rade ozbiljan posao, imaju ovde u Minhenu izvanrednih konzula, doveli su sve koje su mogli i Hodžaja jer perfektno govori nemački jezik. To nije za potcenjivanje. Sve što rade nama predstavljaju na drugačiji način, govore o svojoj ugroženosti. Govore ono što Evropljani žele da čuju", kaže on.

Vučić dodaje da će večeras do kasno raditi na tome koji je najbolji ugao zauzeti za Srbiju na sutrašnjem panelu na kojem učestvuje sa Hašimom Tačijem.

Očekuje da će panel biti dobro posećen, a to što je na programu u 17 sati i što je predsedavajući Konferencije Volfgang Išinger moderator, po Vučićevom mišljenju, znak je da Kosovo ponovo postaje važna tema i govori o velikom značaju panela.

Govorićemo, svakako, istinu ali ćemo da izaberemo najbolju taktiku za Srbiju, rekao je on.

Razgovori o putu Srbije u EU i situaciji na KiM

Predsednik Srbije imao je niz susreta sa zvaničnicima evropskih zemalja sa kojima je razgovarao o evropskom putu Srbije, situaciji na KiM i odnosima Beograda i Prištine, te da im je tom prilikom preneo zabrinutost zbog aktuelnih dešavanja.

"Mislim da su dobro razumeli poziciju Srbije i da će zajedno sa nama pokušavati da pronađu rešenje za to. Jer, ako to ne budemo uradili, ako se stvari ne budu smirivale, imaćemo svi zajedno problem, a čini mi se da to niko ne želi i da to nikome nije dobro", rekao je Vučić za srpske medije u Minhenu.

Rekao je da je nakratko razgovarao sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini i da očekuje da večeras obave i duž telefonski razgovor, budući da ona napušta Minhen.

"Razmenili smo stavove, saznao sam neke nove stvari i rekao koliko je teška pozicija i situacija za nas, u kojoj vas neko drži tri meseca na anticivilizacijskim merama, koje znače štetu ekonomiji Srbije i ogroman su problem za srpski narod na KiM", rekao je Vučić.

Dodao je da je Mogerinijevu zamolio da se stavi u "našu kožu, naše cipele" i upitao šta bi drugi uradili na našem mestu.

Predsednik je danas razgovarao u Minhenu i sa potpredsednikom vlade i ministrom spoljnih i evropskih poslova Belgije Didijeom Rejndersom i sa državnim ministrom za Evropu i Ameriku u britanskom Forin ofisu Alanom Dankanom i sa političkim direktorom u Forin ofisu Ričardom Murom.

Istakao je i da je razgovarao sa predstavnicima Lazarda, konsultantima za Komercijalnu banku o ekonomskim temama, kao i sa ljudima iz Erbasa, o nabavci helikoptera.

"Kupujemo 12 helikoptera Erbasovih - tri pume H215 i devet H145. Devet stižu ove godine. To je ukupno oko 175 miliona, što su ogromna ulaganja, ali sve što nismo imali nikada, imaćemo u budućnosti.

"I bićemo po tom pitanju snažniji od svih ostalih, koji su naše veličine, kapaciteta i brojeva", rekao je Vučić.

Izvor: Танјуг

VučićMinhenPrištinanovinari
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva