:

:

TV Most

clock

Jul 20, 2019   10:22

0

395

Vučić: Ostavka Haradinaja politički trik

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da je ostavka kosovskog premijera Ramuša Haradinaja politički trik, kojim može da dobije još veću popularnost. Aleksandar Vučić je u obraćanju javnosti istakao da Srbija povodom ostavke Ramuša Haradinaja treba da reaguje smireno, odmereno, trezveno i bez bilo kave euforije.

"Mi razumemo i očekivanja i potrebu našeg naroda za zadovoljenjem pravde naših ljudi koji su trpeli stigmu krivaca i jedinih zločinaca i jedino odgovornih za sve što se dešavalo", rekao je Vučić.

Ipak, ističe Vučić, razloga za radost i euforiju nema kada se sagledavaju sve činjenice i sve posledice, a posebno kako će se odnositi i Albanci i međunarodna zajednica prema Srbiji.

"Ostavka Ramuša Haradinaja je politički trik kojim on može da dobije još veću popularnost u kojima on postaje junak koji se bori za jedinstveno Kosovo i Metohiju dok je svi ostali vode u nedostojnu budućnost", rekao je Vučić.

Istovremeno, kako kaže Vučić, imate ćutanje međunarodne zajednice o zločinima nad Srbima i nealbanskim stanovništvom.

"Mogli ste da vidite plejadu albanskih političara koji su govorili o veličanstvenom Haradinaju stremeći dalje ujedinjavanju i nastavku za nas tragične priče o Velikoj Albaniji na čemu već neskriveno rade", rekao je Vučić.

Dodao je da će položaj Srba i njihov svakodnevni život biti još teži. "Dolazi do dodatne homogenizacije Albanaca do dalje ektremizacije njihovih stavova", naveo je Vučić. Naglasio je da će Srbija posvetiti još veću pažnju opastanku, životu i bezbednosti srpskog naroda na KiM. "Naš narod na KiM može da računa na svoju državu na Srbiju", istakao je Vučić. Ukazao je da Srbija smatra da je nastavak dijaloga najvažniji za očuvanje mira i stabilnosti.

"Plašimo se da politički razvoj događaja na Kosovu ide u smeru za daljim odlaganjem razgovora i dijaloga sa Prištinom", rekao je Vučić.

"Haradinaj se vraća kao heroj, raste pritisak na Srbiju"

Vučić je izrazio uverenje da će Ramuš Haradinaj sledeće nedelje otići u Hag, ali da će biti odmah pušten, te da će se na Kosovo vratiti sa udvostručenom popularnošću, a uveren je da će istovremeno rasti pritisak na Srbiju.

"Naša predviđanja su da će Haradinaj sledeće nedelje otići u Hag, da će ga odmah pustiti nazad, posle 48 sati. Vratiće se kao veliki heroj albanskog življa na KiM. Njegova popularnost će se udvsotručiti", objasnio je Vučić na konferenciji za štampu.

Rekao je da će oni, koji bi pokušali da pronađu drugog mandatara, biti suočeni sa činjenicom da će to biti nemoguće bez Haradinaja zbog delegitimnosti drugih političara. "Haradinaj, a nisam siguran samo on, želi ubedljivu pobedu najtvrđe albanske opcije na izborima, koji će se održati krajem septembra ili oktobru", dodao je Vučić. 

"Za to vreme je jasno da će glavni cilj biti formiranje većine bez Srpske liste, a u tome će koristiti i neke pripadnike našeg naroda. Biće to veliko albansko ujedinjenja unutar Kosova, ali i sa Tiranom", uveren je Vučić. 

Ukazao je da će dok traju izborne radnje biti nemoguće vođenje dijaloga, te da u tom periodu sigurno neće ukinuti takse koje su stvorile užasnu situaciju u našim odnosima. "Njihov plan i ideja je da sačekaju izbore, a iz njih Ramuš izađe još snažniji. Tu za Srbe nema mesta, a ni za dijalog", naglasio je Vučić. 

Naveo je da će, nakon izbora, formiranje vlade uslediti tek u novembru, a odmah potom počinje i kampanja u Srbiji, gde su izbori u martu. 

"Jasno je da tu razgovora nema. Moramo da se pripremimo da, ako neko ne bude malo odgovorniji u međunarodnoj zajednici i ne pritisne Prištinu, neće biti suštinske promene", istakao je Vučić.

Vučić očekuje dodatni pritisak na Srbiju od onih koji su stvorili takozvanu državu Kosovo, a to su zapadne zemlje. 

"Sve snažnije će da osećaju potrebu da se oštrica pritiska okrene ka Beogradu. Mi od njih tražimo ukidanje taksi, a onda će neki njihovi reći da šalju njihove lidere čak u Hag, pa je, prema njima, neophodno da sada moramo i mi da popuštamo mnogo više nego što smo mislili ranije", ukazao je Vučić.

Naveo je primer da je to kao što čini sudija u košarci, kada se igra derbi, kada neko povede sa 10-20 koševa, počne da svira više u korist onog ko gubi. "Oni će uvek na svakom mestu, a sada se čini da se klatno, iako bi moglo biti klatno pravde, gurati i vraćati unazad", rekao je Vučić.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva