:

:

TV Most

clock

Novembar 13, 2021   20:17

0

131

Vučić: Pitanje svih pitanja u Srbiji je gas, spremi da s Gaspromom nastavimo realizaciju projekata

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom planira da razgovara o ceni gasa i povećanju obima snabdevanja.

"Ovoga puta imaćemo mnogo konkretnih stvari o kojima ćemo razgovarati. Pored političke agende, nešto mogu da kažem, a ostaviću nešto za razgovor jedan na jedan. Rekao bih da je pitanje svih pitanja ovde u Srbiji - gas“, rekao je za Jutjub kanal "Solovjev lajv” srpski predsednik, prenosi TASS.

On je naglasio da je uveren da će sa ruskim predsednikom naći rešenje za tri stvari koje se odnose na gas, a to su cena gasa i njegova količina i to da je Srbiji potrebno sve više gasa.

„Mi trošimo sve više i više. Ako smo nekada trošili 1,1 milijardu kubnih metara gasa, sada koristimo 2,7 milijardi. Trebalo bi da postignemo dogovor o povećanju isporuka gasa, jer naša privreda najbrže raste u Evropi“, poručio je Vučić.

Vučić je istakao i da je Putin uvek pokazivao razumevanje za Srbiju u teškim okolnostima.

''Nadam se da će nas i ovoga puta razumeti po pitanju cene i obima isporuka gasa“, dodao je predsednik Srbije.

Vučić je priznao da brine pred sastanak sa Putinom i da na to polaže velike nade.

"Kod nas u srpskom postoji jedna izreka: jedva da sam živ, dok ne prođe taj susret, toliko je taj susret važan za nas", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, od kada je uverio Putina da Srbija ne planira da uđe u NATO niti da uvodi nikakve sankcije protiv Rusije, dvojica predsednika nikada više nisu imali teške razgovore.

Dodao je da on i predsednik Ruske Federacije mogu da nemaju uvek potpuno slaganje u mišljenjima, ali da je u strateškim pitanjima dijalog uvek otvoren.

Sastanak Vučića i Putina planiran je za 25. novembar.

20:40 - Spremi da s Gaspromom nastavimo realizaciju projekata

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija spremna da sa ruskim Gaspromom nastavi da realizuje projekte izgradnje interkonektivnih gasovoda kao nastavka Turskog toga kroz zemlje Evropske unije.

Vučić je u intervjuu za ruski Solovjev kanal na Jutjubu rekao da želi da ljudi u Rusiji znaju da je Srbija uspešno odolela pritisku.

"Mi nikada nismo bili problem, ni kada je građen Južni tok (projekat nije realizovan), ni kada je građen Turski tok, ni Balkanki tok (nastavak Turskog toka)", rekao je Vučić.

On je naveo da je Srbija zajedno sa Gaspromom izgradila Gasovod dužine 400 kilometara i da njime danas već teče gas.

"Spremni smo da dalje širimo interkontektore ovog gasovoda (Turski tok) u regionu", istakao je Vučić.

Predsednik Srbije je podsetio da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nikada nije uvodila nikakve sankcije, mere, niti odluke protiv Rusije.

"Mi nikada nismo dozvolili da bilo šta utiče na naše odnose sa Ruskom Federacijom", istakao je Vučić.

Izvor: Танјуг

VučićPutingasGasprom
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva