:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Oktobar 02, 2021   18:34

0

124

Vučić: Pored Srbije, KFOR i NATO snage jedina zaštita Srba na KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su, pored države Srbije, KFOR i NATO snage jedina stvarna zaštita Srba na severu KiM.

Na konstataciju novinara u Dubajiu da Srbi nisu imali previše koristi i zaštite od strane Kfora na KiM, Vučić je rekao za Prvu da Srbi ne vole previše KFOR zbog NATO bobardovanja, ali da je to jedina zaštita za njih.

"Uz to što znaju da će, ako krene neki ozbiljniji napad na Srbe, reagovati Srbija, jedina stvarna zaštita u svom trenutku jeste KFOR i NATO snage, bili su ranije i Rusi pa su se povukli 2000. godine, i koliko je moguće (KFOR i NATO) korektno obavljaju svoj posao. Jedina starna zaštita jeste KFOR i NATO snage", naglasio je Vučić.

Napomenuo je da Srbija svakako ima primedbe na to kako su reagovali 2004. i da jesu morali da reaguju brže i bolje.

"Ali, KFOR čuva koliko toliko opstanak Srba na KiM, uz svu podršku materijalnu i svu drugu koju pruža naša zemlja", naglasio je Vučić.

Vučić: Zadovoljan što su se ROSU povukle i što imamo mir

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Dubaiju, da je zadovoljan što su se jedinice specijalne policije ROSU povukle sa administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak, gde, kaže, nije ni trebalo da dođu, te da je zadovoljan što se održao mir.

"Srbi su zadovoljni što su se ROSU povukle. Bilo je i danas napeto i maltretiranje naših ljudi, te sklonite jedan kamion, te drugi... Gotovo do kraja roka su čekali, ali, napustili su prelaze, i videli ste oduševljenje naroda na Brnjaku, Jarinju kada su ROSU napustile sever, gde nije trebalo ni da dolaze", rekao je Vučić za TV Prvu, nakon što su se, u skladu sa dogovorm u Briselu od pre nekoliko dana ROSU povukle sa severa, a Srbi uklonili barikade.

Predsednik je istakao i da za Beograd nema lakog sporazuma, jer ne postoji ništa što je za nas lako, budući da realno, od 1999. godine nemamo faktičko prisustvo na KiM.

"Imali smo pogrom 2004. godine, kada smo ćutali, sakrili se ispod stpola dok su nam rušili crkve i manasitre, a naše rukovodstvo se svađalo ko je kriv. Proglasili su nezavisnost 2008. koju je priznalo 90 najmoćnijih zemalja zapada. Od tada se trudimo da držimo nos, ako ne možemo usta, iznad vode, da čuvamo mir, stabilnost i bezbednost za naše ljude na KiM", rekao je Vučić.

Kako je rekao, teško je boriti se u gotovo nemogućim uslovima, dok cela zapadna hemisfera vrši pritisak na nas, te je u takvim uslovima postignut maksimum.

"Znam mnoge koji bi mi solili pamet danas, a pitao bih ih kakve su rezultate oni imali", dodao je Vučić.

Istakao je da je zadovoljan što je mir, što su ROSU napustile sever i što se neće stavljati probne tablice.

Po pitanju stikera, Vučić je pojasnio da smo mi ti koji su uveli stikere jer ne priznajemo tzv. Republiku Kosovo, a onda je Priština odgovorila tom istom merom.

"Ali, to su rekli još pre 10 godina, a sada došli sa probnim tablicama. Onog sekunda kada mi kažemo, a nadam se da nećemo reći da nema stikera, tada neće biti stikera ni za nas. Suština je da mi ne priznajemo Kosovo i ne možemo da dozvolimo da ulaze sa tablicama Kosova, oni sada to nama hoće da rade", rekao je Vučić.


Morali su da povuku Rosu, za ZSO im ništa ne verujem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su Albanci na KiM morali odmah da sprovedu u delo sporazum postignut u Briselu i da povuku jedinice Rosu, jer bi u suprotnom bili u problemu, ali i da im ništa ne veruje kada je u pitanju obaveza Prištine iz Briselskog sporazuma da se formira Zajednica srpskih opština.

"Oni su taj deo, jedini koji su imali, a to je da povuku Rosu, sproveli u delo, ali da li im verujem da će da prihvate ZSO - ne verujem im ništa. Po tom pitanju znam sa kim imamo posla, neću nikoga da vređam, ali znam sa kim imam posla", rekao je Vučić za Prvu.

Kaže da je to posao predstavnika vlasti da se bori za interese svog naroda i da ne krije ništa, ali da ljudi treba da razumeju da su to komplikovanije stvari nego što izgledaju.

Na pitanje da prokomentariše to što je Aljbin Kurti rekao da Kosovo ima veliki problem, predsednik Srbije je rekao da je zbog toga srećan, pošto se bori za svoj narod a ne za Kurtija, kao i bez obzira na to želi da imamo najbolje odnose sa Albancima.

Dodao je da je za njega kompliment to što je rekao Kurti.

Takođe, napomenuo je da 50 odsto tekstova albanskih novina na KiM je protiv njega, kao i u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Izvor: T a n j u g

Aleksandar VučićKFORNATOKiMROSUZSO
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva