:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Maj 28, 2019   18:38

0

444

Vučić: Posle ovog napada na sever stvari više neće biti iste

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da posle današnje akcije specijalne kosovske policije na severu KiM stvari više neće biti iste i da će Srbija imati drugačiji odnos prema albanskim pregovaračima i svima koji su se danas "pravili blesavi". "Sever KiM će im ostati nedosanjani san". 

Vučić je u obraćanju novinarima, po završetku sednice parlamenta o KiM, rekao da sutra sigurno nećemo reći za to što se dogodilo - "puj pike ne važi".

"Biće drugačiji odnos prema albanskim pregovaračima i onima koji su se danas pravili blesavi i govorili da je u pitanju borba protiv korupcije ili se u prvom trenutku nisu ni javljali. Javili su se tek kada su shvatili da smo vrlo ozbiljni u nameri da sačuvamo svoj narod", rekao je Vučić.

Kaže da je u parlamentu predstavljen ozbiljan i iscrpan izveštaj o KiM koji je odogovorno sačinjen.

"Još jedan težak dan je za nama koji govori o namerama albanskih vlastodržaca i onih koji ih podržavaju. To što su pričali da je u pitanu borba protiv korupcije je smešno. Broj uhapšenih Srba govori dovoljno, valjda ispada da su Srbi genetski 14 puta veći kriminalci od Albanaca. To baš i nema nekog smisla, a o onome šta su ostavili u Zubitnom Potoku ne treba posebno govoriti". Dodao je da situacija nije ni malo laka, ali da ćemo našom odlučnošću i verom u sebe i ozbiljnošću cele države i hrabrošću našeg naroda na KiM još više marljivije raditi za bezbednost Srba na KiM. "Da budemo sposbni da grantujemo sigurnost i bezbednost našem narodu na KiM", naglasio je prersednik.

Dodao je da je zadovoljan tokom rasprave pošto je čuo raličite vrste primedbi za koje je znao da nemaju relanog osnova.

"Dobro je da je celokupna javnost mogla da se uveri u to."

Vučić je najavio da će se Srbi na KiM sutra u podne mirno okupiti u Kosovskoj Mitrovici i poručio da će Srbija uvek biti uz njih.

Sever KiM će im ostati nedosanjani san 

To što su se pripadinici NJSO (bivši ROSU) povukli sa severa KiM, gde su jutros upali i hapsili Srbe, ne treba previše da nas raduje jer će oni to ponovo pokušati, i to ne jednom, jer im je sever Kosova i Metohije nedosanjani san a tako će i ostati, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Svi ćemo se zajedno boriti za Srbiju, za interese našeg naroda na KiM. Potpuno sam siguran da ćemo mudrijom, ozbiljnijom i odgovornijom politikom stvoriti uslove da iz nemogućeg ostvarimo najviše što možemo za našu zemlju i narod, a izgubimo najmanje što moramo. To znači da će Srbija da pobedi", poručio je Vučić na kraju rasprave u parlamentu.

On je istakao da je situacija za Srbiju teška, ali da je rezultat da smo sačuvali mir, i da za sedam najtežnih godina nismo ništa izgubili. Poslednjih sedam godina nisu za poređenje ni sa 2000-im ni sa 90-im, jer tada nije bilo nezavisnosti Kosova, ni iz ugla Albanaca, ni iz ugla Evropljana, što danas nije slučaj, istakao je predsednik Srbije.

"I u nemogućim uslovima nismo izgubili mogućnost za investicije i nastavićemo da ulažemo, nismo izgubili nijedno od ključnih prava, nijednu od poluga moći", rekao je predsednik.

Upitao je i zašto Ramuš Haradinaj, Hašim Tači i albanski mediji napadaju njega, a ne neke druge, zašto podržavaju njegove političke protivnike u Beogradu i zašto im oni više odgovaraju nego on. To je, kako je rekao, zato što znaju ko štiti nacionalni interes Srba na KiM, kao što to znaju i Srbi na Kosmetu.

Na kraju rasprave, predsednik se zahvalio poslanicima, na korektnoj, ozbiljnoj i odgovornoj diskusiji, koja je danas bila utoliko teža zbog onog što se desilo na severu KiM.

"Ali, siguran sam da razgovorom i dijalogom, a zašto da ne i otvorenim neslaganjem, možemo da se približimo zajedničkom stavu i da budemo jedinstveni, da možemo da štitimo naše interese", zaključio je predsednik Vučić.

Nije moja krivica što drugi ne poštuju dogovor

Briselskim sporazumom dobili smo četiri međunarodno priznata gradonačelnika na severu Kosova, a da nije njegova krivica što kosovski Albanci i Evropljani nisu poštovali dogovore i što ZSO ni do danas nije formirana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Podsetio je da je prethodna vlast, a ne on, iz srpskih zatvora oslobodila teroriste pravosnažno osuđene za nateža krivična dela poput Aljbina Kurtija i braće Mazreku.

"Sad razumem i zašto se Ramuš Haradinaj i Hašim Tači onoliko iživljavaju na meni", rekao je Vučić tokom rasprave u parlamentu i podsetio da je Samoopredeljenje, čiji je Kurti bio lider, glavni koalicioni partner vlasti u Prištini.

Vučić je odgovarajući poslaniku Đorđu Vukadinoviću rekao i da nema nikakav tajni plan za Kosovo, za razliku od prethodnih vlasti.

"Kod vas je bio tajnih planova, dok je narod mislio da se borite za Kosovo da poštujete Ustav a 2008. godine kada je proglašena nezavisnost niste ga se ni setili.... ni tekst niste napisali, bilo je samo važno da li će Tadić pobediti Koštunicu i obrnuto", kazao je Vučić.

Na Vukadinovićeve izjave da sada Rosu vršlja po severu za razliku od vremena prethodne vlasti kada je samo jednom bila u tom delu Kosova, Vučić je rekao da je taj upad ROSU iz 2011. bio najveći i da je tadašnja vlast nakon toga pristala na granice.

Poslednjih godina upadi ROSU bili su nepurodevo manji incidenti, kaže Vučić.

"Nama se to desavalo više puta ali nismo postavili granicu", kazao je on i dodao da ne veruje da neko može da optuži njega i Dačića zbog poštovanja međunarodno pravnih ugovora koji je prethodna vlast privhatila.

"Srbija je država i tako rade sve normalne države u svetu i po tome se razlikuje od drugih vidova zajadnica, prihvata obaveze i ne prekida kontutinutet kada dođe do promene vlasti", rekao je predsednik.

Komentarišući navode Vukadinovića o pobedi od 5:0 i da je 25. avgusta 2015. izjavio da kreće implementacija ZSO, a do toga nije došlo ni danas, predsednik je rekao da je tog dana bio veoma srećan te da nije njegova krivica što druga strana ne poštuje dogovor.

"U Briselu su uvek noće more od razgovora sa Albancima, jedino sam toga dana sa sastanka izašao srećan i rekao da krećemo u formianje ZSO, I kažete da sam kriv što Albanci i Evropljani nisu hteli da poštuju dogovor? Moja krivica je što sam bio lakoveran i što sam mislio da međunarodno pravni dogovori važe za sve kao i za nas?", upitao je Vučić.

 Predsednik je ocenio da je Vukadović u pravu jedino kada je rekao da Kosovo brani nas.

"Tačno je to, sve što smo radili i što ćemo raditi za KiM vidi se i poštenje i čast ali se vidi i sve ono suprotno i to kod onih koji se na to najčešće pozivaju", rekao je Vučić.

"Za razliku od vas koji ste im dali nezavisnost i ćutali kao zaliveni, pogazili Ustav, ja sam bio protiv toga i nisam dozvolio u sporazum uđe stolica u UN", rekao je on.

Izvor: Танјуг

VučićKiMsednica Skupštine o KiMupad ROSU jedinica
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva