:

:

TV Most

clock

Jun 01, 2023   16:10

0

202

Vučić: Postaje sve jasnije ko je odgovoran za nasilje i probleme na KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon niza sastanaka sa evropskim liderima na samitu Evropske političke zajednice u Kišinjevu, da je sve jasnije ko je odgovoran za probleme i nasilje na KiM.

Kazao je da je jedna od glavnih tema, uz Ukrajinu, bilo rešavanje problema KiM, kao i da prištinska delegacija nije želela sa da razgovara sa srpskom delegacijom i da je Beograd uvek raspoložen za razgovore.

"Osmani je govorila, govorio sam i ja, oni nisu želeli nikakav susret sa srpskom delegacijom i što mislim da nije naišlo na odobravanje bilo koga, mi uvek želimo razgovore i nemam problem da razgovaramo, ali je čini mi se sve jasnije ko je odgovoran za probleme i nasilje na KiM", rekao je Vučić.

Kazao je da nije uvek optimističan, jer vrlo pažljivo tumači stavove velikih sila i drugih u Evropi, ali da misli da sada stvari postaju očiglednije i jasnije i za one ljude koji u suštinskim pitanjima nisu uvek saglasni sa nama.

Kazao je da je imao puno bilateralnih sastanaka i istakao dug razgovor sa predsednikom Poljske Moravijeckim.

"Nadam se njegovoj poseti, verujem posle izbora, a voleo bih da bude i pre izbora koji su u oktobru, zatim sa Orbanom, Nehamerom, grčkom predsednicom, albanskim premijerom, premijerom Severne Makeodnije, cnrogorskim predsednkom iu posebno ću, veruje, da imam i bilateralu sa njima, zatim sam imao razgovore sa italijanskom premijerkom, Markonom, Šolcom, dug razagovor sa holadndskim premijerom, islandskom premijerkom, premijerkom Finske, sa mnogo ljudi, premijerom Španije Sančezom... ", rekao je Vučić.

Dodao je da se video i sa Šarlom Mišelom, kao i da je svima glavna tema, uz enegetiku i ekonomiju, KiM.

"Pokrenuli smo još, što je veoma važno, kao Otvoreni Balkan, pre svega Rama, Kovačevski i ja, to je da tražimo neku promenu odnosa prema Zapadnom Balkanu, u smislu većih fondova koji bi bili usmereni na ZB. Jer ako izračunate, pokazali smo podatke i Ursuli fon der Lajen, da podrška reigonalnim zemljama EU od Grčke do Slovenije je u proseku kroz različite fondove oko 4.370 evra po glavi stanovnika, a zemlja ZB oko oko 138 evra, što je velika razlika, mi nismo zemlja EU ali ta razlika mora da se smanji, što će biti važna tema za predstojeći samit u junu", rekao je Vučić.

Dodao je da danas je uputio poziv svim prisutnim zemljama i rukovodstvu EU, Evropskom savetu i Evropskoj komisiji da posle Granade i Londona, kada će biti održani sledeći satanci EPZ,  jedan od naredna dva sastanka bude održan u Beogradu, što bi značilo da za godinu i po ili dve bude održan sastanak u Beogradu.

"To bi bio najveći samit verovatno ne samo za vreme mog mandata već i najzačajniji i neka vrsta krune i uspeha Srbije", rekao je Vučić.

Potrebno smiriti situaciju, razgovarati i izbegavati provokacije

Vučić je rekao da je današnji sastanak evropskih lidera u Kišinjevu važan ne samo zbog situacije na severu KiM, već i mnogih drugih razloga, poput privlačenja stranih investicija.

''Važno je i zbog napretka Srbije na putu ka Evropskoj uniji i makar pokušaju da se reše otvoreni izazovi sa Prištinom. Sastanci sa evropskim liderima će nam u tome pomoći,'' rekao je Vučić.

Dodao je da je potrebno smiriti situaciju, razgovarati i izbegavati provokacije u budućnosti, kada je reč o situaciji na severu KiM.

''Potrebna nam je otvorena diskusija, treba nam bona fide pristup. Verujem da možemo zadržati mir u regionu, ne samo zato što je to važno za nas, već i za druge'', rekao je predsednik.

16:19 - Želeo sam da razgovaram sa predstavnicima Prištine, Osmani nije želela

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je želeo da tokom Samita Evropske političke zajednice u Kišinjevu razgovara sa predstavnicima Prištine, ali da predsednica privremenih prištinskih institucija Vljosa Osmani to nije želela.

"Vi ste najverovatnije čuli da je premijer Luksemburga Gzavije Betel želeo da ostvari kontakt i poveže nas i ovde sa Prištinom. Ali Vljosa Osmani nije želela da se sastane sa nama i da razgovara. Rekla je - organizujte sastanak na visokom nivou u Briselu i Kurti će doći i sastaće se sa Vučićem. I to je bilo to", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara na Samitu Evropske političke zajednice u Kišenjevu.

Naglasio je da je želeo da razgovara sa njom i da Beograd uvek teži dijalogu.

"Mi uvek želimo da razgovaramo sa svima. Morate voditi dijalog, Šta je loše u dijalogu. Ali oni nisu želeli da razgovaraju sa nama", kazao je Vučić.

Predsednik Srbije je upitao da li je iko u svetskoj istoriji tvrdio da su izbori, na kojima je ukupno izašlo tri odsto birača, legitimni i legalni i demokratski.

"I onda izazovete sve ove incidente, sve ove tenzije i insistirate da implementirate u realnost rezultate tih sramotnih izbora. Nikada se nije dogodilo", rekao je Vučić.

17:07 - Srbija je samostalna zemlja koja donosi svoje odluke

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Kišinjevu da je Srbija samostalna i nezavisna zemlja, koja ima svoju politiku i donosi svoje odluke.

Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara o uvođenju sankcija Rusiji, rekao da odluku o tome donose građani Srbije preko svog rukovodstva.

"Mi smo svoju odluku doneli u martu 2022. godine i dali svoju poziciju. Nikada ne možete jednim razgovorom da menjate bilo čiju poziciju", poručio je Vučić, navodeći da je sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim imao kratak i korektan razgovor na Samitu Evropske političke zajednice u Kišinjevu.

Vučić je istakao da će nastaviti da vodi politiku u interesu svoje zemlje.

"Zašto bih se nekome pravdao? Zbog toga što vodimo svoju politiku, u interesu svoje zemlje?", upitao je predsednik Srbije, odgovarajući na pitanje novinara u Kišinjevu.

Vučih je istakao da Ukrajina nije priznala nezavisnost Kosova i da poštuje teritorijalni integritet Srbije, "baš kao što i Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine".

Srbija je odluku o antiruskim sankcijama donela u martu prošle godine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, da je Srbija odluku o sankcijama protiv Rusije donela u martu prošle godine, kao i da takvu odluku ne može da promeni jedan razgovor sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

"Imali smo kratak, korektan razgovor, ali odluku o sankcijama donose građani Srbije preko svog rukovodstva. Mi smo svoju odluku doneli u martu 2022. godine i dali svoju poziciju. Nikada ne možete jednim razgovorom da menjate bilo čiju poziciju", rekao je Vučić na Samitu Evropske političke zajednice u Kišinjevu.

On je istakao da Ukrajina nije priznala nezavisnost Kosova, kao i da poštuje teritorijalni integritet Srbije, "baš kao što i Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine". 

Vučić je poručio da Srbija ima svoju politiku, da je samostalna i nezavisna zemlja koja poštuje Ukrajinu.

"Zašto bih se nekome pravdao, zbog toga što vodimo svoju politiku, u interesu svoje zemlje? Nastavićemo da vodimo politiku u interesu svoje zemlje", rekao je predsednik.

17:15 - Počeo sastanak Vučića sa Šolcom, Makronom i Boreljom

U zamku Mimi, u mestu Bulboaki, počeo je sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku Žosepom Boreljom.

Očekuje se da će glavna tema sastanka biti situacija na Kosovu i Metohiji.

Vučić u Moldaviji učestvuje na samitu Evropske političke zajednice, gde se od jutros sastao sa brojnim evropskim liderima.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

KiMVučićKišinjevo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva