:

:

TV Most

Foto: Instagram / budućnostsrbijeav

clock

Jun 04, 2023   13:24

0

124

Vučić: Pozivam još jednom sve da razmisle, treba nam ujedinjena Srbija

Pozivam još jedanput sve da razmisle, jer nam je važna ujedinjena Srbija, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić, ističući da zajednički treba razmišljati o ozbiljnim planovima, kako i na koji način da zemlja ide napred, kako da se radi, da zemlja napreduje brže ekonomski, kao i u pravnim i političkim reformama. 

"Za sve to moramo da razgovoramo. Ako nećete da razgovarate već je jedini razgovor skupićemo se pa te neće biti, možete i to da probate", rekao je Vučić u Palati Srbija odgovarajući na novinarsko pitanje kako razume zahteve opozicije i šta su njihovi konkretni zahtevi.

On je rekao i da su dva zahteva već ispunjena, a to je ostavka ministra prosvete Branka Ružića i ukidanje rijaliti programa.

"Ružić je podneo ostavku, a rijaliti od srede, četvrtka više nemamo na Pinku, jer je na moju molbu vlasnik doneo odluku da to ukine. Još nisu rekli ni izvinite što su odgajali ubice u svojim rijalitima, a prebacivali nekome drugom odakle ubica nije izašao, iako ništa lepo ne mislim o tim programima", rekao je Vučić.

On je dodao da je treći zahtev oko REM-a, ali da ne zna tačno šta traže. 

"Da li da ga vodi Šolak ili Milivojević ili nepismeni Aleksić iz Trstenika ili neko drugi. Šta da kažem za čoveka koji ide na popravni u srednjoj školi, a fakultet video samo iz tramvaja. Kada imate sve te ljude, možda i oni mogu da budu, da kažemo Šolaku da ti damo malo para da svoje dugove prevaziđeš", rekao je Vučić.

On je istakao i da je važno da, ako neko hoće da razgovara, onda mora da se čuje i jedna i druga strana.

"A ne, ti moraš da uradiš ono što ti mi kažemo, a ako ne uradiš mi ćemo da te ubijemo. Gde to ima, da li negde ima takvih razgovora i pregovora", upitao je Vučić i dodao da nema nigde i da ih neće biti ni u Srbiji.

On je upitao i da li oni koji mu prete ubistvom misle da mogu da slome njegov duh.

"Šta su mislili, da će moj duh da slome, jer mi prete ubistvom. Nasekirali ste mog sina, ne može da trpi da mu ocu prete ubistvom..., pa ću njih da se plašim, a ja 200 puta dnevno to čitam i gledam, obavite taj posao jedanput", rekao je Vučić.

Nikad ne bih dozvolio smenu Gašića, neće biti prelazne vlade

Predsednik Srbjie Aleksandar Vučić izjavio je danas da nikada ne bi dozvolio smenu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i ponovio da u Srbiji neće biti prelazne vlade.

"Nikada ne bih dozvolio smenu Bratislava Gašića, zato što to nije fontana želja", rekao je Vučić na manifestaciji povodom obeležavanja Dana Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana policije.

Dodao je da se zapravo traži njegova ostavka sa mesta predsednika i njegova glava u političkom smislu.

Vučić je naveo da je spreman da ide na referendum o predsedniku i pozvao opoziciju da ga smeni, "čisto i legalno".

On je istakao da nije mogla prevencija da reši problem masovnog ubistva u OŠ "Vladislav Ribnikar". 

"Sve što je trebalo da uradi, policija je uradila. Represivno delovala, obavila svoj posao na najbolji mogući način. Svi to znaju. Ne postoji niko na svetu ko bi optužio svoju policiju, a posebno ne neko ko bi optužio državno rukovodstvo. Nikada se nigde na svetu nije dogodilo da postoje tako i toliko neodgovorni političari koji pozivaju na proteste zbog masovnih ubistava", rekao je predsednik.

Poručio je da će "u istoriju beščašća ući pozivi političara da se demonstrira zbog masovnog ubistva".

On je istakao da u policiji i svim državnim organima u Srbiji u 99 odsto slučajeva rade časni i izuzetno vredni ljudi, a da zbog pojedinih postoje krivično-pravne sankcije.

Na pitanje novinarke, rekao je da teče postupak protiv bivše državne sekretarke Dijane Hrkalović, kao i da na Skaju trenutno postoje mnogo veće afere.

Dodao je da neće govoriti ni dobro, ni loše o Hrkalovićevoj, te da će poštovati odluku suda.

Vučić je napomenuo da ne postoji nijedno teško ubistvo u Srbiji koje nije razrešeno.

"Da nismo imali ove dve jezive tragedije, mogli smo da kažemo da smo najbezbednija zemlja u Evropi", rekao je predsednik.

Naveo je da od tada počinje novo vreme, kao i da su svi još uvek u šoku.

Govoreći o pozivima da se formira prelazna vlada, Vučić je ponovio da do toga neće doći.

"To gde ko prelazi, me ne zanima. Vlada će biti formirana u skladu sa rezultatima izbora. Prelazne vlade neće biti, dok sam ja predsednik ili dok sam živ, jer može moj predsednički mandat da bude prekinut onako kako je juče predloženo ispred Narodne Skupštine", rekao je on.

Vučić je naglasio da je on taj koji daje mandat nekome za sastav nove vlade.

"Neće biti prelazne vlade zato što to nije Vlada Srbije. To bi bila vlada interesnih grupa tajkuna, kriminalaca i stranaca. Ta vlada bi razorila Srbiju za šest meseci. Ja suviše volim Srbiju da bih to dozvolio. Možete samo da maštate o prelaznim vladama kada ja više ne budem bio predsednik Srbije", poručio je on.

Vučić je rekao da je otvoren za razgovore o ozbiljnim temama, poput pitanja rijalitija, ali je upitao zašto se ćutalo o tome "kolike su ubice došle iz rijalitija Veliki brat".

"Jesam li ja doveo Veliki brat ili bilo koji rijaliti u Srbiju? Jesam li ja zaradio dinar na bilo kojem rijalitiju u Srbiji ili oni koje podržavate?", upitao je predsednik, odgovarajući na pitanje novinarke.

Govoreći o ubistvu Stanike Gligorijević, naveo je da je vozač već osuđen za taj slučaj.

"Je li moguće da predsednik Republike Srbije dobije takvu i takvu informaciju i izađe sa njom u javnost, a da, u stvari, predsednik Srbije štiti ubicu? Vi stvarno verujete da je to moguće? Kako vam to pada na pamet, a sve vreme to insinuirate", rekao je Vučić.

Mogu beogradski izbori, ali će onda biti i neki drugi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, komentarišući izjavu poslanika Aleksandra Jovanovića da treba postaviti zahtev za održavanje izbora u Beogradu, da mogu da se organizuju beogradski izbori, ali da će se onda organizovati i neki drugi. 

"Nikakav problem nije, kad god hoće izbore dobiće izbore, ako mi kažu da hoće izbore u Beogradu, imaće izbore u Beogradu, ali će da imaju i neke druge izbore, a ne samo one koje oni hoće. Da li će da budu samo izbori u Beogradu ili će da budu i pokrajinski i republički, pa polako. Niste vi jedini učesnik političkog života u Srbiji. Sve što hoćete mi ćemo da ispunimo, ali ne baš uvek u formi u kojoj baš vi hoćete", rekao je predsednik. 

Vučić je rekao da može da opoziciji učini i jednu uslugu, pošto su, kako je rekao "uvređeni i povređeni" spuštanjem cenzusa na tri odsto - da zajedno podignu cenzus na pet odsto.

"Pošto su rekli da su uvređeni i povređeni i da im je mnogo teško zbog smanjenja cenzusa na tri odsto, da sam time prekršio evropske norme - evo da se dogovorimo, pa svi zajedno da povećamo cenzus na pet odsto, možemo i za koalicije i na sedam odsto da to bude pravi evropski model, da oni konačno budu zadovoljni i da idemo pred građane Srbije", rekao je Vučić.  

Predsednik je dodao da će tako biti mnogo manje neodgovornih, onih koji misle da sa tri odsto i svom svojom neozbiljnošću i neodgovornošću mogu da upravljaju državom Srbijom. 

Izvor: T a n j u g

Aleksandar VučićBratislav Gašić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva