:

:

TV Most

clock

Maj 11, 2020   20:22

0

188

Vučić pozvao na kampanju bez nasilja i poštovanje protivnika

Predsednik Aleksandar Vučić pozuvao je večeras sve učesnike političkog života na predizbornu kampanju bez nasilja, uz poštovanje političkih protivnika, bez obzira na političku opciju.

On je rekao, u obraćanju javnosti, da će izbori 21. juna biti prilika da svi građani izraze svoju političku volju, a političke partije da pokažu ozbiljnost i odgovornost.

“Da pokažu ozbiljnost i odgovornost, da pokažu koliko im je stalo do Srbije i da planovima i programima pridobiju poverenje građana”, rekao je Vučić u obraćanju javnosti.

On je, kao predsednik Srbije, poželeo svima dobru sreću i uspeh na izborima, ali i zamolio za dve stvari:

“Prvo, da izborna kampanja protekne bez nasilja i, drugo, da se pokaže puno poštovanje za političke protivnike, za one koji misle drugačije bez obzira na to kojoj opciji pripadaju”, rekao je Vučić.

On je podsetio da je RIK donela danas Rešenje o nastavku sprovođenja izbornih radnji za parlamentarne izbore koji će biti održani 21. juna.

Poziv svim političkim akterima da izađu na izbore

Predsednik Aleksandar Vučić pozvao je večeras sve političke aktere da učestvuju u predstojećim parlamentarnim izborima i zamolio sve da se uzdrže od nasilja, jer će, ističe, svaki nasilnik, bez obzira na partijsku pripadnost, biti kažnjen.

Po pitanju izbora kaže da mu "ne pada na pamet" da prihvata bilo čije ucene.

"Prvo su govorili da će neko da me natera iz Evrope, pa odavde, odande. Srbija je suverena i nezavisna zemlja, slobodarskog duha. U Srbiji ustav i zakon propisuje kada su izbori", naveo je VUčić.

Podseća da su izbori trebali da budu početkom marta, ali da je prihvatio molbu da se odlože, te su bili zakazani za 26. april.

"Pomerili smo izbore još dva meseca zbog epidemije virusa korona. Šta, ljudi, želite? Nekada smo se u opoziciji borili da izbori budu što pre. Nikada nisam čuo da se neko u opoziciji bori da izbori ne budu nikada. Izbori su tu, u politici nema kuknjave i moljakanja, već da se borite za svoje ljude, da pokažete planove i programe", zaključio je on.

Pozvao je sve političke aktere da uzmu učešće na izborima.

"Želim im fer, dobru, demokratsku kampanju. Molim ih da ne učestvuju u bilo kakvom nasilju, jer, bez obzira na partijsku pripadnost, svaki nasilnik biće kažnjen. Može da pripada bilo kojoj vladajućoj stranci - biće kažnjen, može da pripada bilo kojoj opozicionoj stranci - biće kažnjen", rekao je Vučić.

On je, na konferenciji za novinare u Predsedništvu, naveo da će na svako nasilje nadležni organi reagovati promptno, efikasno i ponašaće se u skladu sa zakonom.

Upitan da prokomentariše ponašanje pojedinih opozicionih lidera i štrajk glađu Boška Obradovića, on je rekao da neće da koristi konferencije u Predsedništvu kao stranačku tribinu.

"Istupio sam kao predsednik Srbije, koji je više kritikovao svoju stranku, nego sve druge", naglasio je Vučić.

Te ljude, kaže, beskrajno voli, misli da su pošteni i pristojni. One druge, kaže, neće da pominje.

"Što se tiče razloga (za štrajk), razlog su imali Aleksandar Martinović i Sandra Božić, ali koliko god puta rekli da to nije pritisak na tužilaštvo, ne mogu da se saglasim. Moj posao je da štitim institucije", rekao je predsednik.

Govoreći o štrajku glađu poslanika Miladina Sevarlića, on je rekao da je Ševarlić "naseo na laž tajkunskih medija, koji su nešto falsifikovali".

Motive štrajka Boška Obradovića , kako je rekao, nije razumeo, ni da li štrajkuje ili ne.

Bez okupljanja do kraja maja, nismo još pobedili koronu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je večeras građane, posebno članove SNS i pristalice svoje stranke, da se ne okupljaju, poput večerašnjeg skupa pred skupštinom, bar do kraja maja, jer, ističe, još nismo završili sa epidemijom korona virusa.

"Za nas danas, u uslovima kada nismo završili sa epidemijom korona virusa, iako je situacija bolja nego pre par nedelja, nedopustivo je da svoje građane izlažemo zdravstvenoj opasnosti”, objasnio je on.

Preneo je da se, prema podacima nadležnih službi, trenutno ispred skupštine Srbije održava skup na kojem je 5. 790 pristalica uglavnom SNS I oko 65 pristalica pokreta Dveri.

"Ovo ne govorim da bih se hvalio, već, naprotiv, da bi zamolio te ljude da se bar do kraja maja ne okupljaju. Znam da nije formalni organizator SNS, već neko udruženje ili asocijacija... Mnogo volim te ljude, a znam da nije bilo odgovorno ponašanje opštinskih odbora, koji su pozvali ljude da dođu”, naglasio je on.

Vučić je istakao da mora da se štiti zdravlje ljudi, da naprednjacima nije potrebno prebrojavanje, već jedinstvo, zajedništvo, jer znaju ko je većina u Srbiji.

“Volim ih beskrajno I zahvalan sam što pokazuju srce, ali moj poziv njima je da pre svega sačekamo kraj maja. Verujem da će u junu biti povoljnija situacija, i da ćemo imati prilike da se okupimo na većem prostoru, ali u saglasnosti sa preporukama lekara. Moramo da se odnosimo odgovorno”, podvukao je on.

Vučić je podsetio da je danas od ukupnog broja novozaraženih u Srbiji dve trećine u Beogradu.

“Moramo da čuvamo naše najstarije“, apelovao je on.

Izvor: Танјуг

VučićMartinovićBožićObradovićštrajk glađuokupljanjakoronavirus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva