:

:

TV Most

clock

Oktobar 22, 2021   14:30

0

63

Vučić: Pred nama nisu laka vremena, ali plate će rasti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da pred Srbijom nisu laka vremena, ali da će naša zemlja nastaviti da napreduje zahvaljujući onome što je urađeno u prethodnom periodu i da se očekuje da prosečna plata u decembru bude preko 610 evra.

On je odgovarajući na novinarsko pitanje kako vidi širu situaciju sa epidemijskom i energetskom krizom, kao i posle otvaranja novog pogona u Boru, rekao da ništa ne treba posmatrati izdvojeno i da se do suštine može doći samo ako se sve to posmatra kao celina.

Ukazao je na uzasnu energetsku situaciju, da je danas struja na berzi kod nas bila 229 evra po megavatu, a da je najniža u Evropi bila 100 evra po megavatu.

Rekao je da će se pokušati da se pre decembra završi o Blok B jedan TENT-a Nikola Tesla i podigne za 650 megavata proizvodnja i spusti cenastruje.

"Za gas nam predstoje razgovori sa Putinom, koji su uvek neizvesni", rekao je Vučić i dodao da pri tome treba imati u vidu i koronu koja de fakto odvoji od posla pola miliona ljudi.

"To je pakao za nas. I jedno i drugo", rekao je Vučić, ali je napomenuo da je ono što je mala sreća u nesreći, jer smo, po njegovim rečima, bolje pripremljeni nego svi drugi u regionu, pa će posledice biti nesto manje.

Najavio je i nabavku novih lekova i da će Srbija prva u Evropi, a posle SAD, krajem godine ili početkom januara imati lek MSD.

Ukazao je i da je sve to povezano sa našim rastom, kao i današnje otvaranje rudnika zlata i tri puta uvećane rezerve zlata, jer to utiče na finansijsku stabilnost i na resavanje udara koji dolaze iznenada.

Napomenuo je i da je u razgovru sa MMF -om istaknut cilj da iduću godinu završimo na nivou od 55,5 odsto javnog duga prema BDP, i da ga i dalje smanjujemo.

"Da bismo to uspeli, ne valjaju dodatna iznenađenja, a ovo sa energetikom skupo će nas kostati, ali manje nego neke druge u regionu", istakao je Vučić, dodajući da je teška situacija za one koji imaju odgovornost.

Izrazio je bojazan i od poskupljenja građevinskog materijala, jer su samo cementare od januara tražile za 30 odsto veće cene.

Rekao da se sa zato sa njima i EPS-om razmatraju dugoročni ugovori, kako cene ne bi išle preko 12, do 15 odsto gore, jer je pitanje kako bi se i od čega dalje gradli putevi.

Kaže da se planira završetak 42 kilometara puta Zajecar - Negodin, te i da se radi Milanovac-Kladovo, Golubac -Kladovo koji treba da bude zavrsen do kraja godine.

"Od cega ćemo da gradimo u buducnosti ako nam cena građevinskog materijala tako dramatično skoci", upitao je Vučić.

On je konstatovao da je sve povezano i ukazao da je zato ovaj rudnik u Boru, kako je rekao, nešto kao iz bajke, "kao da nam je Bog pomogao, ovo je spas za istok Srbije i za celu Srbiju".

Ukazuje da predstoji tesko vreme velika energetska i korona kriza čemu treba dodati i politička pitanja, kao što su situacija na KIM i kako je rekao, neuračunljivost pojedinih faktora, pa do situacije u regionu.

"A ljudi očekuju da i dalje nastave da rastu plate i penzije, a zapitajte se da li smo toliko više radili kao prethodnih godina", napomenuo je.

On je istakao da će plate rasti zahvaljujići dobrim delom onim što je urađeno u prethodnom periodu i što su obezbeđene sigurne javne finansije, uvećane devizne i zlatne rezerve, ulaganja, kao i zahvaljujući strateškim partnerima.

Vučić je rekao da će Srbija ići brže napred od regiona i da će polako da prestiže i zemlje EU i da očekuje da u decembru imamo višu prosečnu platu od Bugarske koja ima oko 580 neto prosecvnu platu.

"Verujem da ćemo mi imati preko 610", zaključio je Vučić.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva