:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Mart 08, 2019   15:18

0

214

Vučić: Prištinska platforma je odluka o prekidu dijaloga

Prеdsеdnik Rеpublikе Srbijе Alеksandar Vučić jе, na sastanku sa podsеkrеtarom za politička pitanja u Stеjt Dеpartmеntu Sjеdinjеnih Amеričkih Država Dеjvidom Hеjlom, rеkao da jе Platforma za dijalog, usvojеna jučе u Prištini, u suštini odluka Prištinе da prеkinе dijalog sa Bеogradom.

Prеdsеdnik Vučić jе rеkao da jе odavno upozoravao visoku prеdstavnicu Evropskе unijе Mogеrini i njеn tim da usvajanjе ovakvе platformе nе ostavlja prostor za kompromisno rеšеnjе i da jе, samim tim, platforma protiv dijaloga, posеbno uz tvrdoglavo odbijanjе Prištinе da ukinе nеrazumnе i štеtnе taksе na robu iz cеntralnе Srbijе. 

Prеdsеdnik Vučić jе podsеkrеtaru Hеjlu rеkao da ćе država Srbija u rеlativno kratkom roku donеti mеrе kojima ćе rеagovati na nеispunjavanjе obavеza iz Brisеlskog sporazuma, na uvođеnjе taksi i odluku Prištinе o prеkidu svakog dijaloga sa Bеogradom, kao i to da ćе stav Srbijе biti odlučan, ozbiljan, odgovoran i čvrst.

Hejl je, u razgovoru s Vučićem, pozvao na ukidanje taksi koje je Priština uvela na srpsku robu, ali i zaustavljanje obostranih provokacija i nastavak dijaloga, objavila je Ambasada SAD u Beogradu na svom Tviter nalogu.

"SAD pozivaju na ukidanje tarifa, zaustavljanje obostranih provokacija i nastavak dijaloga. Podsekretar Hejl u razgovoru s predsednikom naglašava da SAD cene partnerstvo sa Srbijom i žele da izgrade još snažnije odnose", napisano je uz fotografiju sa današnjeg sastanka na Andrićevom vencu.

Kako je ranije najavio Stej department, Hejl će u Prištini razgovarati s prištinskim liderima o, kako se navodi, "istorijskoj šansi da se postigne sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom", te o traženju mogućnosti za postizanje dogovora.

Hejl je doputovao u Beograd dan pošto je prištinski parlament usvojio platformu za dijalog, koja sprečava mogućnost postizanja kompromisnog rešenja.

Albanci ne žele dijalog, naš odgovor biće odlučan

Vučić je dodao da su kosovski Albanci, usvojenom Platformom, pokazali da nikad nisu ni želeli dijalog i da ga ni u budućnosti neće želeti, a da će odgovor Srbije biti odlučan, ozbiljan i čvrst.

"Sačuvaćemo i Srbiju i srpske interese i nismo se uplašili ni njihovih pretnji, ni njihovih pomagača", rekao je Vučić u Belegišu gde je danas započeo obilazak Sremskog okruga, neposredno posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost i sastanka sa trećim čovekom američkog Stejt departmenta Dejvidom Hejlom, koji je pozvao Prištinu na ukidanje taksi, a "obe strane" na uzdržavanje od provokacija.

Vučić, koji je danas nastavio kampanju Budućnost Srbije, posetom Sremskom okrugu, najavio je da će više o tome govoriti u Sremskoj Mitrovici, gde će se obratiti građanima.

Podsetio je da je prošlo 2.149 dana od neformiranja ZSO, što je bila jedina obaveza Prištine, da su oni potom uveli takse i da 'love' ljude koji  bi da prevezu i tri paketa keksa na KiM.

"Posle platforme, koja znači i kojom pokazuju da nikad nisu želeli dijalog i da ga ne žele ni u budućnosti, mogu samo da kažem da ćemo čuvati i verujem sačuvati mir. Naš odgovor će biti odlučan, ozbiljan i čvrst, sačuvaćemo i Srbiju i srpske interese. Nismo se uplašili ni njihovih pretnji, ni njihovih pomagača", rekao je Vučić.

Onima koji su ga, kako je rekao, optuživali da se loše borimo za Kosovo, poručuje:

"Uvek se, kad dođe pravi trenutak, vidi ko je ko i za šta se i koliko borio. Kosovski Albanci se u tačkama 1. i 6. se pozivaju se na presudu MSP,  a za nju su odgovorni naši vlastodršci iz 2009. i 2010, Jeremić, Tadić, Đilas, svi koji su tražili da se MSP izjasni po tom pitanju. Dva puta to Albanci pominju i to im je jedini argument protiv teritorijalnog integriteta Srbije", rekao je on.

Želimo mir, kompromis, ali nećemo prihvatiti ucene i pritiske koji znače odustajanje od naših nacionalnih interese zato što bi se to nekome u svetu svidelo, dodao je on.

"Naša politika jeste da štitimo sebe, narod i Srbiju, jer rezervnu otadžbinu nemamo", zaključio je Vučić.

Na koliko smo od katastrofe....

Vučić je pozvao sve one koji podržavaju Prištinu da razmisle dobro "na koliko smo od katastrofe" ukoliko Albanci nastave sa neodgovornim potezima.

Vučić je u obraćanju građanima u Dobrincima rekao da Srbija neće naglo da reaguje i da će sačekati nekoliko dana ili nedelja pre nego se donese odluka u vezi sa platformom Prištine, ali garantuje da će odluka biti odgovorna i ozbiljna.

"Zaštitićemo interese i našeg naroda i interese Srbije na KIM. To ćemo da uradimo na najpametniji način i dalje ostavljajući vrata otvorenim za mogući dijalog u budućnosti, ali pre toga neki drugi ljudi moraju da se uozbilje", rekao je Vučić i Dobrincima.

"Što se mene tiče, meni po pitanju politike prema Kosovu nisu potrebni aplauzi, ali neću da dozvolim onima koji su Albancima dali sve, koji su ostavili granice na Jarinju i Brnjaku da mi drže predavanja o patriotizmu, jer se moj patriotizam ogleda u tome sto ću da štitim narod na KIM", kazao je predsednik.

Navodeći da će uskoro biti 15 godina od pogroma na KiM, Vučić je naveo da su ti sadašnji kritičari "ćutali i gledali kako nam lome krst na crkvi u Podujevu, nisu ni znali saopštenje da pošalju, kada je Kosovo proglasilo nezavisnost..."

"Srbija i naš narod će biti zaštićeni. To je ono što vam garantujem, gledaćemo da čuvamo mir", poručio je predsednik.

Istakao je da, za razliku od drugih, on nije neko kome je stalo do "busanja u grudi", do velikih patriotskih izjava da bi dobio aplauze.

"Uvek sam se zalagao za kompromis, za očuvanje mira, iako znam koliko bih više aplauza dobio da govorim nešto drugo", rekao je Vučić.

Kaže da je Priština ne ispunjavajući obaveze iz Briselskog sporazuma, neformiranjem ZSO, uvođenjem takse od 100 odsto, a posebno sa platformom koja je platforma protiv dijaloga i budućih normalnih odnosa između Srba i Albanaca, rekla da ne želi ni razgovore, ni kompromisna rešenja.

"Taj papir i ta njihova odluka je za nas teška, ali ono što ja vama mogu da kažem je da imate poverenja u nas", naveo je predsednik.

Izvor: Танјуг

HejlStejt departmentSADKiMdijalog
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva