:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Maj 29, 2022   13:19

0

101

Vučić: Pritisci svaki dan, nije lako voditi samostalnu politiku

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija sa pritiscima, pre svega po pitanju KiM, živi svaki dan, tim pre što je zapadu potrebno da se kosovsko pitanje što pre reši, po mogućstvu priznanjem tzv. Kosova, kako bi taj primer bio prikazan kao “sui generis”, a ojačala njihova pozicija prema Rusiji.

Na pitanje da li očekuje intenziviranje pritisaka na Srbiju, nakon povoljnog razgovora sa Putinom, i da li će se ti pritisci pre svega odraziti na KiM, Vučić je odgovorio da zemlja sa tim pritiscima živi svaki dan, jer je neverovatna potreba svih da vode politiku Srbije, a, svi, primetio je ironično, najbolje znaju kakva ta politika treba da bude.

Predsednik je poručio da nije lako voditi samostalnu i nezavisnu politiku.

“Dokle ćemo moći da izdržimo vodeći samostalnu, nezavisnu, suverenu politiku, to nije lako reći, ali nije lako bilo ni pre 90 dana, pa smo 90 dana uspeli smo da zadržimo isti stav kao i prvog dana izbijanja sukoba u Ukrajini”, rekao je Vučić.

Kako je rekao, ti pritisci su, naravno, zloupotreba svega, a pre svega će se, potvrđuje ticati Kosova i Metohije, da to pitanje ne bi ostalo kao presedan.

“Zato što oni hoće da kažu da to ne može da važi i za druge, da je to slučaj 'sui generis', i zato je važno Srbiju naterati da što pre napravi sporazum za Albancima, ako je moguće pre svega o nezavisnosti, jer bi to rešilo sve probleme u budućim odnosima, i osnažilo poziciju Zapada prema Rusiji”, rekao je Vučić.

Sa druge strane, istakao je da Srbija nigde neće dobiti dovoljno razumevanja, niti će iko dobro da razume težinu poziciju Srbije.

“Zato je važno da čuvamo našu poziciju, a do sada smo je sačuvali i izdržali”, rekao je Vučić.

Srbija ima svoj stav, važno šta kaže Verhelji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukazao je danas da ga narednih dana očekuju brojni važni razgovori, i da će jedino u utorak imati kraći govor u Skupštini po pitanju polaganja zakletve, kao i da će sve njegovo ostalo vreme biti usmereno na spoljnopolitičke aktivnosti i rešavanje nabavke energenata i hrane.

Vučić je, na pitanje šta očekuje od sutrašnjih razgovora sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Verheljijem i evropskom poslanicom Violom fon Kramon, rekao da nije samo pitanje šta će oni da traže.

„To će biti razgovori, nije samo pitanje šta će oni da traže. Fon Kramon će da govori u svoje ime i evroparlamentaraca, i dobiće odgovor u skladu sa politikom koju vodi Srbija. Srbija ima predstavnike čiji je posao da iznese svoje stavove“, objasnio je on.

Vučić je naglasio da se Srbija nalazi na evropskom putu, da dobro čuje šta misli Fon Kramon, i mnogo više komesar, jer on predstavlja izvršnu vlast Unije.

Izvor: T a n j u g

Aleksandar VučićOliver VarheljiViola fon Kramon
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva