:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Jun 16, 2020   13:10

0

90

Vučić: Priznavanje Kosova neće biti tema, niti ćemo to dozvoliti

Priznavanje Kosova neće biti tema u Vašingtonu, niti ćemo dozvoliti da bude, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

Vučić je rekao da je svakog dana u kontaktu sa svima koji se bave ovim pitanjem, i dodao da ga je, na to da Srbija priznaje Kosovo, sramota da odgovori na ozbiljan način.

"To govori o tim ljudima više nego o nama. Niti će biti tema, niti ćemo dozvoliti da bude tema. Ti natpisi govore o tome šta bi drugi činili i šta su već činili", naglasio je on.

Vučić je rekao da očekuje dobar razgovor i sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i odličnu posetu Ruskoj Federaciji.

"Videćemo da li će Albanci poštovati što je Ričard Grenel rekao oko nekandidovanja u međunarodnim organizacijama. To Hašim Tači nije hteo. Četiri godine sam o tome govorio, a sada je odjednom prihvatio", kazao je on.

Rekao je da će se videti kako će to teći, ali i da je važno da, kako god bude teklo, a s obzirom na trenutne odnose Nemačke i SAD, mi ostanemo nepovređeni u "tuči slonova".

"Nećemo da se bijemo sa Nemačkom i SAD", istakao je i dodao da se, inače, Grenel fokusira na ekonomiju.

Vučić je kazao da nam predstoji ne lak period.

Istakao je da Lajčak dolazi dan posle izbora, i da je juče razgovarao sa njim, a premijerka Ana Brnabić više razgovara sa Ričardom Grenelom.

"Sa Vladimirom Putinom sam imao juče razgovor. Dan posle izbora dolazi Lajčak, a dan posle toga dogovaramo se ko će ići u Vašington. Zatim ima još važnih skupova o kojima ne smem još da govorim, jer tako traže organizatori", objasnio je on.

Preneo je da danas posle podne ima više zakazanih sastanaka, pet telefonskih razgovora sa predstavnicima Evrope i sveta, nekima koji su za javnost, a neki koji to ne žele.

"Nije pred nama lak period, ali znaćemo da se borimo za državne i nacionalne interese. Mnogo toga smo uspeli da promenimo posle užasa iz 2000. do 2008", istakao je on.

Ukazao je da je razlika aktuelne vlasti i ranije što ne voli da se junači i busa u prsa, niti da dozvoli bilo kome iz vlade da to čini.

"Na kraju neka ljudi sude po delima i rezultatima, po Kosovu i ekonomskim pitanjima", poručio je on.

Rekao je da mu ne pada na pamet da vređa, niti odgovara na sve što su uradili za Kosovo, već da hoće da se pokaže čistim jezikom, čistom kampanjom, onim što je urađeno.

Ne vidim rešenje prihvatljivo za obe strane

On je dodao da je problem to što u budućnosti ne vidi suštinsko rešenje kosovskog problema koje bi bilo jednako prihvatljivo ili jednako neprihvatljivo za obe strane.

Svejedno, ističe, boriće se za svoju zemlju svim srcem i svom snagom.

On je to rekao odgovarajući na pitanje novinara u Čačku da li bi najavljena mogućnost da Priština odustane od zahteva za priznavanjem u međunarodnim organizacijama mogla da znači da nema rešenja bez kompromisa.

"Ovde se vodi velika igra između velikih igrača u međunarodnoj zajednici za koje smo i mi i Albanci suviše mali. Sa druge strane, Albanci vode svoje unutrašnje igre", primetio je Vučić i dodao da je srećan što Srbija ne vodi takve igre, već se ponaša ozbiljno i odgovorno, ima jedinstven stav i nije nam problem da razgovaramo.

Mnogi bi da se junače, napamet i bez odgovornosti

Predsednik Aleksandar Vučić ocenio je danas da postoji veliki politički sukob između Nemačke i SAD, koji se vidi i na kosovskom pitanju, u koji Srbija ne želi da se meša i dodao da je važno da naša zemlja u toj "tuči slonova" prođe nepovređena.

Na konstataciju novinara da se čini da se Srbija našla u ratu velikih sila, što se vidi i na Tviteru, u prepisci nemačkog i američkog diplomate Volfganga Išingera i Ričarda Grenela, Vučić je rekao da su te dve zemlje velike sile i da su nam potrebne kao saveznici, a ne kao neprijatelji, ali i istakao da će Srbija uvek voditi računa o svojim interesima.

"Kad se slonovi svađaju, mnogo su veliki za nas i jedni i drugi, mi da gledamo kako da se izmigoljimo", rekao je Vučić novinarima u Čačku.

Dodao je da neće da govori o tome kako Srbija može da se izvuče iz te priče, navodeći da nam, ako otkrijemo strategiju, to neće dozvoliti.

"Pustite nas da radimo naš posao. Ne, nego ćemo da se bijemo sa Nemačkom i SAD, imali smo takvih pokušaja, pa nam sada u Čačku nijedna fabrika nije ostala čitava, toliko mostova su nam porušili. Pustite nekoga da vodi malo pametniju politiku", rekao je Vučić.

Dodao je da najviše voli Srbiju i da svakako neće prvo brinuti o interesu Nemačka i Amerike.

"Veliki je sukob između njih politički, što bismo se mi u to mešali. Veliki su za nas, a potrebni su nam kao saveznici i jedni i drugi", rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da će Srbija da razgovara, jer od razgovora nikad nije bežala, ali da će voditi računa o svojim interesima.

Upitan da li mu se čini da se velike sile utrkuju da budu na pozornici dijaloga Beograda i Prištine, a da ih dogovor zapravo i ne interesuje, Vučić je rekao da ne misli tako.

Naveo je da svaki Srbin sve o Kosovu zna deset puta bolje od njega, iako nijedan dokument nisu pročitali.

"Razgovarao sam 50 puta sa Ričardom Grenelom, sa Merkelovom, ne znam da li su svi Srbi zajedno videli Putina koliko sam ga ja puta video, a svi oni znaju Putina bolje od mene... Malo poverenja, ljudi...", rekao je Vučić.

On je istakao da ni SAD ni Nemačka neće propasti zbog Srbije, ali da Srbija može da propadne ako joj bilo ko od njih bude protivnik.

"Samo da nemamo neprijatelje, nećemo da poslušamo ono što nam ne odgovara, znamo svoje interese, svoju politiku, dajte da probamo da pokažemo poštovanje. Zato što sam se heroja i junaka nagledao pred tv kamerama, a kad dođu na pregovore sa međunarodnim predstavnicima manji su od makovog zrna, Imam svedoke kako je to izgledalo i u Briselu i u SAD", rekao je Vučić.

On je istakao da njemu ne pada na pamet da se junači, već da želi da vodi politiku pristojne zemlje i da čuva zemlju, navodeći da su svi naši preci znali da čuvaju zemlju.

"To je šah, to je ozbiljna igra odgovornih ljudi, igrate sa mnogo jačima", rekao je Vučić.

Vučić nije konkretno odgovorio na pitanje da li je skup koji je danas pomenuo, ali bez detalja, zapravo sastanak u Parizu, na kojem će biti i nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron, ali je rekao da će Srbija da razgovara, jer od razgovora nikad nije bežala.

On je poručio onima koji govore o nezavisnosti Kosova da prestanu sa lažima i izmišljotinama i puste odgovorne ljude da rade svoj posao.

Izvor: Танјуг

VučićKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva