:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Februar 27, 2020   15:06

0

122

Vučić: Prodaja “Komercijalne banke“ dobar posao

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je prodaja "Komercijalne banke" dobar posao za Srbiju, da su stručnjaci procenili da je sada pravi momenat da se to učini i da ne može da razume primedbe na taj potez, jer, ih kako kaže, uglavnom iznose zlonamerni koji su, kako je rekao, "uništili sve banke u Srbiji".

Aleksandar Vučić je rekao da tu vrstu primedbi ne može da razume, "kao da je neko promašio dva veka".

Kaže da bi voleo da je to ostala srpska banka, ali da su odluku doneli stručni ljudi, da je sve učinjeno na transparentan način, i da će doneti dobro Srbiji.

Vučić je novinarima na otvaranju hotela "Mona" rekao i da je svaki investitor dobrodošao, a da je slovenačka "NLB" moćna banka, treća ili četvrta na tržištu, i da će od novac od prodaje ići u budžet.

Poručio je delu opozicije koja kritikuje prodaju "Komercijalne banke", da su "oni ti koji su rasprodali sve banke, cementare, NIS.... svom tadašnjem direktoru dali mogućnost da uzme otpremninu od 700.000 evra".

"Tako su dobro upravljali i ‘Privrednom‘ i ‘Agro bankom‘ da smo na kraju morali da platimo 400 i 500 miliona evra", naveo je Vučić dodajući da sve gubitke na kraju plaćaju građani.

Važno da bankarski sistem funkcioniše 

Prema njegovi rečima, zbog lošeg upravljanja Komercijalnom bankom 250 miliona evra država je morala da uplati stranim investitorima.

"Mi smo platili put opciju 250 miliona, posle užasno teških pregovora sa EBRD-om", napomenuo je Včić i istakao da smo dotle dosli zato sto nismo imali najbolji menadžment svih tih godina.

Ocenjuje da su i EBRD i drugi nedovoljno dobro upravljali i dodaje da "na kraju nije bilo izbora i da je najbolja bila "put opcija".

"Ja sam mislio da treba da se zadrži, ali drugi ljudi iz institucija rekli su da smo sve banke kojima smo upravljali uništili", napomenuo je Vucicć.

Vučić je istakao da je za Srbiju važno da bankarski sistem funckioniše i da imamo jednu srpsku banku - "Banku Poštanska štedionica" i da ona treba još više jača.

"Sit sam toga da nam treba domaća. Kad budemo znali kako da se ponašamo kupićemo našu banku", istakao je Vučić.

Fiskalni sistem Srbije stabilan

Dodao je da "neznalice poput Dušana Petrovića hoće da okrenu telefon i traže kredit bez garancija, daju jednom ili dvojici tajkuna, svako sebi uzme..., a onda sve plate građani".

"Pustite nas da imao čiste račune. Svaki stručnjak će reći da je ovo dobar i transparentan posao", rekao je Vučić i dodao da u Srbiji još vlada komunistički pristup.

Naveo je da će banka raditi ovde, plaćaće porez, radiće naši radnici, a profitom će raspolagati vlasnik kako hoće, što je normalno.

Istakao je da je bankarski i fiskalni sistem Srbije stabilan, ekonomija snažna, a da se teži da ona bude još jača.

Naveo je i da je stabilan devizni kurs i da postoje svi uslovi za normalno poslovanje.

"Ponosan sam na niži javni dug, fabrike, fiskalnu konsolidaciju, manju nezaposlenost", ukazao je Vučić.

Izvor: Танјуг

VučićKomercijalna banka
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva