:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Mart 27, 2019   11:05

0

198

Vučić: Protiv su svega što predložim, a oni nemaju nijednu ideju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, za austrijski javni servis ORF, da je opozicija protiv svega što on predloži, a pri tom, ističe, nema nijednu ideju.

Najavljujući intervju voditelj dnevnika ukazao je da se od početka decembra održavaju demonstracije protiv Vučića, koji je stavio u izgled prevremene izbore.

Očekivalo bi se, ističe ORF, da bi opozicija trebalo da se raduje tome, ali činjenica je da ona to doživljava kao pretnju.

„Aleksandar Vučić je najpopularniji političar u Srbiji, i to ne samo zbog toga što vlada medijskom scenom. Opozicija tvrdi da nema slobodnih medija, što predsednik odbacuje“, istakao je voditelj dnevnika najavljujući prilog iz Beograda.

Dopisnik ORF-a iz Beograda Kristijan Veršic, na početku priloga, ukazao je da u Srbiji pada nezaposlenost, rastu plate, ali da je mnogim Srbima taj napredak nedovoljno brz, što se ispoljava demonstracijama.

Opoziciji, kako je naglasio, nedostaje jasna zajednička linija, ali i političar sa harizmom.

„Svako ima pravo da demonstrira, ali bez nasilja. Moja je obaveza kao predsednik da razgovaram sa onima koji su dobili glasove građana i koji mogu formirati vladu. Koje ideje oni imaju? Nijednu. Samo su protiv svega što mi predlažemo. Nisam predsednik te male grupe koja samo pravi buku i ništa drugo“, podvukao je Vučić.

ORF ukazuje da nije samo opozicija ta koja prebacuje Vučiću da vrši pritisak na medije, već da to čine i međunarodne organizacije, među kojima i Reporteri bez granica na čijoj je rang listi Srbija za godinu dana pala za 10 mesta, kao i Fridomhaus koji govori o delimičnoj slobodi medija.

„Nemam taj utisak. Ali sam spreman o tome da razgovaram. Ima li nekog ko je više napadan nego ja? Te napade vode najvažnije novine i dve televizije gde se 24 sata vodi kampanja protiv mene. Važnije bi bilo da imamo manje polarizacije i veću objektivnost“; poručuje Vučić.

Veršic je ukazao da smanjenje tenzija nije na vidiku, kao ni priznanje grešaka sopstvene političke elite, dodajući da je pre 20 godina NATO vodio rat za Kosovo, i da su svi mediji na tu godišnjicu bili puni priča o žrtvama i herojstvu vojnika, a ništa nije pisano o katastrofalnoj politici Slobodana Miloševića koja je vodila ka tome.

„Prvo, nema ništa što opravdava agresiju NATO, a drugo, nema sumnje da nismo uvek napravili pravi i najbolji izbor. Kao predsednik se trudim da Srbija više nikada ne dođe u takvu situacije, i to je sve što mogu reći“, kazao je Vučić.

Veršic je dodao da 20 godina kasnije Srbija pregovara o pristupanju EU, od čega je političke svetlosne godine udaljena.

„U Beogradu je nedavno bila državni sekretar u Ministarstvu inostranih poslova Francuske, koja je rekla da u EU vlada skeptičnost prema proširenju, zbog čega je teško očekivati pristupanja u dogledno vreme. Šta se očekuje od Srbije? Da li se veruje da će Srbi radosno reći ‘hvala što nas ne želite’? Ne, reći će ‘imamo i prijatelje na drugoj strani’“, istakao je Vučić.

Veršic je ukazao da u te prijatelje spada i ruski predsednik Vladimir Putin koji je u januaru boravio u Beogradu, te da uticaj Rusije i Kine postaje sve veći što se duže čeka na jasnu evropsku perspektivu.

Izvor: Танјуг

Aleksandar Vučić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva