:

:

TV Most

clock

Oktobar 31, 2019   20:06

0

182

Vučić: Rast BDP-a izvanredan, Srbija među prve tri zemlje u Evropi

Predsednik Aleksandar Vučić saopštio je da je Srbija u trećem kvartalu ove godine ostvarila, prema prvoj proceni, privredni rast od 4,7 odsto. Narednih dana očekuje zvanične podatke da je nezaposlenost pala na stopu ispod 10 odsto.

Aleksandar Vučić je, gostujući na TV Pink, rekao da se Srbija našla među tri zemlje u Evropi sa najvećim privrednim rastom.

Predsednik Vučić naveo da je Srbija u trećem kvartalu ostvarila rast od 4,7 odsto

Prema njegovim rečima, stopa rasta od 4,7 odsto je izvanredna. Očekuje da će rast BDP-a u ovoj godini preći 3,5 odsto, odnosno da očekuje 3,6 ili 3,7 procenata za celu 2019. godinu.

Ocenio je da ti rezultati pokazuju da se postižu dobri rezultati i da će, ako se nastavi tim trendom u prva dva kvartala naredne godine, to značiti dalje poboljšanje životnog standarda građana Srbije.

"Srbija po nezaposlenosti dostigla EU"

Predsednik očekuje da narednih dana dobije zvanične podatke da je Srbija spustila nezaposlenost ispod 10 odsto i tako dostigla nivo EU.

To će biti prvi put da Srbija ima jednocifrenu nezaposlenost, istakao je Vučić.

"Uz to, građani će imati i plate veće od 500 evra. Za kratko vreme smo postigli nešto što će ući u udžbenike. Ponosan sam na te rezultate", naglasio je Vučić.

Kako je rekao, posebno treba raditi na dostizanju "srpskog sna", čemu se, ukazao je predsednik, mnogi podsmevaju.

Objasnio je da "srpski san" znači da se mladim ljudima omogući da mogu da kupe stanove, automobile i drugo, a što ni u Nemačkoj i drugim zapadnim zemljama ne bi mogli lako da steknu.

"Očekujem apsolutni rekord u privlačenju stranih investicija"

Predsednik je istakao da će minimalac biti 254 evra, odnosno oko 30.000 dinara, i da je to za 65 odsto više nego pre samo pet godina.

"Ponosimo se izvozom u IT sektoru. Ukupan izvoz zemlje bio je 2011. godine 11 milijardi, a sada čak 23 milijarde, što mnogo govori o napretku", rekao je Vučić.

Očekuje da Srbija ove godine ostvari apsolutni rekord u privlačenju direktnih stranih investicija i da poveća razliku u odnosu na okolne zemlje, uključujući i zemlje EU - Hrvatsku i Bugarsku.

To, kako je dodao, govori da "ćemo razvijenije zemlje i brže sustizati nego što smo se nadali".

Otvaranje autoputa od Obrenovca do Surčina 19. decembra

Vučić je najavio je danas da će 19. decembra, na Svetog Nikolu, biti za saobraćaj otvoren autoput od Obrenovca do Surčina.

Građanima Umke i Ostružnice poručio je da će pristupni put ka autoputu imati četiri trake i da će se rešiti pitanje klizišta kako bi sa Čukarice i Železnika oni mogli da izlaze na autoput Miloš Veliki, a kako ne bi morali da čekaju završetak novobeogradske izlaznice sa puta.

Vučić je rekao i da će 9. novembra biti otvoren autoput od Niša do Bugarske.

Govoreći o uklanjanju transparenta sa njegovim i likom člana predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika sa autoputa u Grdeličkoj klisuri, a koji je uklonio funkcioner Stranke sloboda i pravda (ŠP) Marko Bastać, rekao je da mogu da skinu šta hoće, ali da ne mogu da promene činjenicu da oni nisu izgradili taj put.

Taj put će da ostane za nove generacije, kao rezultat, kaže rada svih članova vlade i naveo da je ova vlast izgradila autoput Miloš Veliki, Južni i Istočni Koridor, Ipsilon krak kod Kelebije na granici sa Mađarskom...

Ukazao je i da će zahvaljujući projektu izgradnje brze pruge ka Budimpešti, na deonici od Beograda do Novog Sada za dve godine moći vozom da se stigne za 35 minuta.

Izvor: Танјуг

Vučićrast BDP-a
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva