:

:

TV Most

Foto: cms

clock

Septembar 24, 2019   17:20

0

229

Vučić: Rektorat postao partijska "prćija"

Blokirana zgrada Rektorata postala je "partijska prćija", ocenjuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Komentarišući to što studenti iz udruženja "1 od 5 miliona" već 12 dana blokiraju zgradu Rektorata, Vučić je rekao da su oni svi članovi stranaka.

On je naglasio da je blokirana zgrada Rektorata postala "partijska prćija" i da u nju ulaze Dragan Đilas, Sergej Trifunović, Boško Obradović.

"Oni su svi studenti, ulaze unutra kako hoće. Podržavam ljubav između rektorke i njih. Za rektorku je super što 15 dana nije ušla u svoju kancelariju. Meni neko da ne da da 15 dana uđem u svoju kancelariju ne znam kako bih reagovao, ali to se naravno neće dogoditi", rekao je predsednik novinarima u Njujorku, na pitanje kako vidi to što je rektorka praktično stala na stranu studenata koji blokiraju Rektorat, te konstatciju da je reč o "ljubavi između rektorke i studenata".

On kaže da bi za rektorku Popović izgleda bilo idealno da ne radi ništa još 15 dana, a onda da zajedno "izađu sa bakljama i da kažu da su Rektorat oslobodili od stranaka".

"A, oni svi tamo članovi stranaka. 'Ajde što su članovi stranke, to je lepo kada imaš neku ideju, ideologiju, nego gde dovedoše studenta od 30 godina? Taj je pre deset godina trebalo da završi fakultet", naglasio je on.

Dodaje, ironično, da mu je drago što su se studenti i rektorka danas dogovorili i povodom svega, u šaljivom tonu, poručuje: "Živela rektorka, ne damo rektorku".

Rektorka UB: Stajem uz svoje studente

Rektorka UB Ivanka Popović, nakon sastanka sa studentima iz Udruženja "1 od 5" miliona, saopštila je da upitnost i sporost rešavanja validnosti doktorata ministra finansija Siniše Malog narušava ugled UB i da je zato u interesu svih da se ovo pitanje reši u najkraćem mogućem roku.

"Kao rektorka Univerziteta u Beogradu, prihvatam moralnu odgovornost i stajem uz svoje studente koji borave već 12 dana u zgradi Rektorata i bore se za autonomiju i ugled Univerziteta", piše u saopštenju.

Ivanka Popović je navela da, kao rezultat inicijative studenata koji borave u Rektoratu, Senat, Savet i Studentski parlament UB traže od Odbora za profesionalnu etiku da do 4. novembra donese svoju konačnu odluku o tome da li u izradi doktorske disertacije Siniše Malog postoje elementi neakademskog ponašanja plagiranja.

"Ovaj datum predstavlja period od sedam dana od maksimalnog roka za dostavljanje odgovora Fakulteta organizacionih nauka, čime se rok za donošenje konačne odluke značajno skraćuje. Upravi FON je preporučeno da Fakultet dostavi Odboru za profesionalnu etiku svoj Izveštaj sa mišljenjem i pre isteka roka", saopštila je rektorka.

Rektorat prihvata odgovornost za rešavanje ovog pitanja, koje se odlaže više od pet godina, piše u saopštenju.

Takođe, Popovićeva poručuje da studenti koji su učestvovali u blokadi Rektorata ne smeju da snose disciplinske, niti bilo kakve druge akademske posledice.

UB se obavezuje i da će, u saradnji sa Studentskim centrom, obezbediti adekvatan smeštaj, bez dodatnih troškova, svim studentima koji će biti privremeno izmešteni iz studentskih domova tokom trajanja Evropskih univerzitetskih igara.

"Na ovaj način, uz dopunski ispitni rok, studenti neće trpeti posledice održavanja Igara. Učesnicima i volonterima Igara biće obezbeđeni ESP bodovi za vannastavne aktivnosti", navodi se u saopštenju.

Rektorka poziva Vladu Srbije da u što kraćem roku usvoji budžet Evropskih univerzitetskih igara 2020. radi omogućavanja njihovog organizovanja.

Popovićeva navodi i da uprava UB zahteva da svi fakulteti, u skladu sa akreditovanim studijskim programima, obezbede punu dostupnost obavezne literature za sve predmete.

Ranije danas, održan je sastanak rektorke i studenata iz Udruženja "Jedan od pet miliona", koji su najavili da će deblokirati zgradu Rektorata ako Popovićeva do kraja dana ispuni njihove zahteve.

Izvor: Танјуг, RTS

VučićUniverzitet u BeogradurektoratIvanka Popovićblokada
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva