:

:

TV Most

clock

Septembar 10, 2020   14:20

0

122

Vučić sa ambasadorima zemalja Višegradske grupe

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa ambasadorima država Višegradske grupe, koje je obavestio o najvažnijim tačkama sporazuma iz Vašingtona kao što su realizacija inicijative mini-Šengen i otvaranje kancelarije Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) u Beogradu. 

Razgovaralo se i o načinima da se konstruktivna saradnja Srbije i članica V4 dodatno unapredi, te o drugim važnim pitanjima iz oblasti regionalne i međunarodne politike. 

Kako se navodi u saopštenju Službe za saradnju sa medijima predsednika Republike, Vučić je ambasadore Republike Češke Tomaša Kuhtu, Republike Slovačke Fedora Rosohu, Mađarske Atilu Pintera i Republike Poljske Rafala Perla, obavestio i o toku razgovora u Briselu, te je naglasio da je uloga EU u posredovanju u dijalogu između Beograda i Prištine ključna, kao i da je Srbija spremna da aktivno učestvuje u nastavku razgovora. 

„Dogovor u Vašingtonu je postignut u cilju normalizacije ekonomskih odnosa sa Prištinom, što bi trebalo da dovede do ekonomskog prosperiteta, ali i boljeg života srpskog i albanskog stanovništva“, kazao je predsednik Vučić i dodao da će Srbija „da vodi dijalog sa Prištinom u dobroj veri i sa očekivanjem da njegov krajnji ishod bude održiv i obostrano prihvatljiv dogovor“.

Predsednik je istakao da članstvo Srbije u Evropskoj uniji ostaje strateški cilj i dugoročno opredeljenje Srbije. 

„Zahvalni smo na snažnoj podršci koju imamo u procesu evropskih integracija od strane država članica Višegradske grupe, čije iskustvo smatramo neprocenjivim“, naglasio je predsednik Vučić i dodao da razgovori u ovom formatu „otvaraju nove mogućnopsti za razmenu mišljenja i podsticanje daljih aktivnosti“.

Predsednik Vučić je istakao da Srbija posebno uvažava pristup Višegradske grupe prema Zapadnom Balkanu, imajući u vidu da je ova tema za V4 jedan od prioriteta i pored drugih važnih pitanja sa kojima se Evropa danas susreće.

„Smatramo da je sporazum o saradnji između Međunarodnog višegradskog fonda i Fonda za Zapadni Balkan pokazatelj prijateljskih odnosa V4 i regiona Zapadnog Balkana, koji zajedničkim naporima pospešuju društveno-ekonomski razvoj ovog dela Evrope“, poručio je predsednik Vučić.

On je posebno naglasio da Srbija ostaje u potpunosti posvećena reformskom procesu i unapređenju svih performansi našeg društva, posebno u oblasti demokratizacije i vladavine prava.

„Srbija se zalaže za mir i stabilnost u regionu, kao i za unapređenje regionalne saradnje, uz poštovanje zaključenih sporazuma“, naglasio je predsednik Vučić i dodao da je u tom smislu Višegradska grupa izuzetan partner Srbije i zemalja Zapadnog Balkana.

Ambasadori V4 su se saglasili da je politika proširenja EU najbolji mehanizam za dostizanje stabilnosti i prosperiteta na Zapadnom Balkanu, te su istakli da će V4 nastaviti sa aktivnom podrškom Srbiji u procesu pristupanja, imajući u vidu posvećenost naše zemlje reformama i usvajanju evropskih vrednosti i standarda u svim oblastima važnim za dobrobit građana.

Izvor: TV Most, Saopštenje

Višegradska grupaAleksandar Vučić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva