:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Jun 18, 2020   10:18

0

108

Vučić sa Dodikom: Međusobna podrška, čuvamo leđa jedni drugima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je da je sa srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, razgovarao pre svega o ekonomskoj saradnji, ali i da ga je upoznao sa činjenicama u vezi sa razgovorima po pitanju Kosova i Metohije.

Vučić je poručio i da će Srbija imati snage da pomogne RS bude li imala bilo kakvih problema sa likvidnošću.

Kako je rekao, RS nije tražila to od nas, ali da je to rekao znajući šta može doći na jesen u vezi epidemije korona virusom.

"Danas imate veći broj zaraženih, ali slabije simptome, ali kako će izgledati situacija u oktobru i novembru je drugo i mnogo teže pitanje", ukazao je Vučić.

"Zadovoljan sam što smo imali sveobuhvatne konsultacije i važne razgovore. Imamo odličnu saradnju u kontinuitetu i razgovarali smo o svim našim odnosima, bilateralnoj, pre svega, ekonomskoj saradnji", rekao je Vučić novinarima nakon sastanka.

Vučić je dodao da je sekcija puta Kuzmin - Sremska Rača dobijene prve građevinske dozvole, te da radovi sada ubrzano kreću.

Bilo je reč i o završetku izgradnje puta Čačak - Požega, posle čega se taj put "nastavlja" u tri smera, ka Boljarima, Užicu i ka RS i BiH, čime će se Hercegovina i RS drastično približiti Srbiji.

"Naši odnosi su na visokom i veoma odgovornom i ozbiljnom nivou postavljeni. Uvek podržavamo jedni druge, uvek otvoreno razgovaramo o svim pitanjima, ali se podrška podrazumeva i čuvamo leđa jedni drugima", rekao je Vučić.

Podsetio je da je Srbija uvek pomagala RS, čega se, kaže, ne stidi, jer, kako je rekao, iako je možda moglo i više, svakako je najviše u savremenoj istoriji Srbije i RS.

"Nadam se da ćemo sa ekonomskim jačanjem moći još više da pomognemo svom narodu", rekao je Vučić.

Čestitao je predsednici i vladi RS, kao i Dodiku, što uspevaju da održe makroekonomsku stabilnost, u posebnim uslovima, imajući u vidu da nemaju toliko stranih direktnih investicija kao i Srbija.

"Ne znam, kako uspevaju, ali je to veoma važno za nas. Bude li bilo kakvih problema sa likvidnošću verujem da će Srbija imati snage da pomogne RS", poručio je on.

Kazao je da RS nije tražila to od nas, ali da je to rekao znajući šta može doći na jesen u vezi epidemije korona virusom.

"Danas imate veći broj zaraženih, ali slabije simptome, ali kako će izgledati situacija u oktobru i novembru je drugo i mnogo teže pitanje", ukazao je Vučić.

Istakao je da je Srbiji BiH je jedan od najznačajnijih partnera, da trgovinska ramena iznosi gotovo dve milijarde, te da postoji želja da se saradnja dalje unapredi i uspostavi potpuna komunikaciona mreža.

Vučić je istakao da su ga gosti obavestili o situaciji U RS i BiH i da je dogovoreno da se po okončanju izbora i ciklusa svih razgovora koje će imati po pitanju budućnosti KiM, nastave konsultacije.

"Veoma sam zadovoljan saradnjom koju imamo sa RS, pragmatičnom saradnjom sa BIH, i verujem da možemo da napravimo da ona bude na još višem i boljem nivou", zaključio je on.

Vučić: Lajčak, Moskva, Vašington...

Od ponedeljka očekujemo Lajčaka u Beogradu, potom ide Moskva, pa Vašington... Jasno vam je šta to znači u tehničkom, ali i suštinskom smislu, rekao je Vučić.

Preneo je da je upoznao delegaciju RS sa činjenicama oko razgovora po pitanju KiM, govorio o ne lakom rasporedu u danima koji dolaze.

"Upoznao sam naše goste sa svim onim što sam znao, ili sa svim onim sa čim verujem da možemo da se suočimo, rekao šta su principi Srbije, koliko želimo mir i stabilnost, ali i šta su naši interesi", rekao je Vučić.

"Već od ponedeljka očekujemo Lajčaka, zatim idemo u Moskvu, Vašington. Ima zatim drugih stvari o kojima ne mogu da govorim. Tehnički deo je mnogo manje važan od suštinskog koji će biti teži", rekao je Vučić.

Upoznao je, kaže, goste sa svim onim što je znao, ili sa svim sa čim veruje da možemo da se suočimo.

"Rekao sam koji su principi Srbije, da želi mir i stabilnost, ali i da imamo svoje interese koje moramo da sačuvamo i zaštitimo", kazao je on.

Izvor: Танјуг

VučićDodik
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva