:

:

TV Most

clock

Septembar 12, 2019   14:42

0

154

Vučić sa kardinalom Parolinom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa Njegovom eminencijom kardinalom Pjetrom Parolinom, državnim sekretarom Svete stolice.

Tokom susreta, dvojica sagovornika razgovarali su o jačanju bilateralnih odnosa, zaštiti i unapređenju ljudskih prava hrišćana i hrišćanskog kulturnog nasleđa, kao i o promovisanju interkulturnog dijaloga i saradnji u multilateralnim okvirima, navodi se u saopštenju Službe za saradnju s medijima predsednika Srbije.

Predsednik Vučić je istakao da su odnosi Srbije i Svete Stolice posebno unapređeni dvodnevnom posetom Njegove eminencije kardinala Pjetra Parolina Srbiji u junu ove godine prilikom otvaranja novog sedišta Međunarodne biskupske konferencije Sv. Ćirila i Metodija.

Vučić je istakao da Srbija visoko uvažava lično angažovanje Njegove svetosti pape Franciska po ključnim međunarodnim pitanjima.

"Izuzetno cenimo snažan doprinos koji Njegova svetost pruža na planu globalne promocije mira, mirnog rešavanja sukoba i zaštite ljudskih prava, kao i ravnomernog ekonomskog i društvenog razvoja, uz poštovanja ljudskog dostojanstva i zaštitu najugroženijih", dodao je Vučić.

Predsednik je naglasio da Vlada Srbije svake godine iz budžeta izdvaja sredstva u cilju unapređenja saradnje sa Rimokatoličkom i drugim crkvama i verskim zajednicama.

U dogovoru sa biskupijama, sredstva se usmeravaju na projekte obnove i izgradnje crkava i crkvenih objekata, projekte očuvanja verskog, kulturnog i nacionalnog identiteta, kao i na unapređenje srednjeg i visokog teološkog obrazovanja.

Izvor: RTS

VučićVatikanParolino
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva