:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Jun 03, 2021   17:26

0

129

Vučić sa Lajčakom, sledi sastanak sa Palmerom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas posle podne sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.

Pola časa kasnije, sastanku na Andrićevom vencu pridužiće se specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer.

Sastanak evropskog i američkog zvaničnika sa predsednikom Srbije usledio je nakon što su Lajčak i Palmer boravili na KiM, gde su razgovarali sa predstavnicima privremenih prištinskih institucija.

Kako je Lajčak rekao, svrha posete je priprema za prvi sastanak na visokom nivou, prištinskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji ce biti održan za nekoliko dana u Briselu.

Palmer je u Prištini ponovio stav da SAD snažno podržavaju dijalog Beograda i Prištine koji bi trebao da rezultira postizanjem konačnog sporazuma i međusobnim priznanjem.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Miroslavom Lajčakom, rekao je da SAD nije strana u dijalogu, već partner koji ima za cilj unapredenje odnosa dve strane.

Poručio je i da bi Zajednica srpskih opština, koja je inače kičma Briselskog sporazuma, trebalo da se formira u skladu sa dogovorom Beograda i Prištine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istovremeno je juče upozorio da se na Srbiju vrše sve veći pritisci, ali da iz dijaloga Beograda i Prištine država gleda da izvuče najviše za Srbiju i svoj narod.

„Ali SAD i zapadne sile traže da Srbija prizna Kosovo ovako ili onako. Više čak i ne traže da to bude uvijeno u nekoj formi, već dirketno, uz pominjanje međusobnog priznanja", rekao je Vučić i naglasio da situacija nije laka ni lepa, i da niko ne dolazi s kolačima i jabukama, ni sa jednom lepom ponudom za Srbiju.

Nastavak dijaloga u Briselu biće održan, kako se očekuje, 15. juna.

Izvor: T a n j u g

Aleksandar VučićMiroslav Lajčakdijalog BG-PRKosovoMetju Palmer
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva