:

:

TV Most

clock

Decembar 19, 2020   13:23

0

157

Vučić sa Makronom i o vakcini za građane Zapadnog Balkana

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa predsednikom Republike Francuske Emanuelom Makronom i u dugom i prijateljskom razgovoru poželeo mu, pre svega, dobro zdravlje i brz oporavak.

Predsednik Vučić i predsednik Makron su izrazili nadu da će svet uskoro, uz pomoć vakcine, nadvladati pandemiju. S tim u vezi, predsednik Vučić je izrazio nadu da će građani Zapadnog Balkana priliku za vakcinaciju dobiti u isto vreme kad i stanovnici Evropske unije. On je predsedniku Makronu zahvalio na podršci, kao i na brizi, i ljudskoj i državničkoj solidarnosti koju, i u ovoj prilici, pokazuje za građane Srbije.

Dvojica predsednika razgovarali su o bilateralnim odnosima, regionalnoj situaciji i evrointegracijama. Predsednik Vučić je podsetio da je Srbija prihvatila novu metodologiju u procesu pridruživanja EU, koju je inicirao predsednik Makron.

Predsednik Makron je podsetio da Srbija ima podršku Francuske na evropskom putu i izrazio nadu da će se taj put, uz ostvarivanje neophodnih reformi, u narednom periodu ubrzati. Predsednik Vučić je takođe istakao da je proces evropskih integracija Zapadnog Balkana od velikog značaja za mir i stabilnost u regionu.

U tom kontekstu, predsednici Vučić i Makron su razgovarali i o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, saglasivši se da je razgovor neophodan. Predsednik Makron je rekao da ima namera da, zajedno sa kancelarkom Merkel, organizuje sastanak aktera dijaloga, kako bi pomogli da se stvori konstruktivna atmosfera za pregovore.

Predsednik Vučić i predsednik Makron su izrazili odlučnost da sarađuju u otklanjanju ekonomskih posledica pandemije, kao i dalje rade na razvoju strateških odnosa Srbije i Francuske, na dobrobit građana obeju zemalja.

Dvojica državnika su, s tim u vezi, istakli značaj nedavno potpisanog
bilateralnog Sporazuma o saradnji u realizaciji prioritetnih projekata u Srbiji, koji potvrđuje interesovanje Francuske za projekte u našoj zemlji.

Oni su izrazili nadu da će ekonomska saradnja još dobiti na zamahu.

Dvojica državnika su takođe izrazili očekivanje da će uskoro moći da se sastanu i nastave svoj konstruktivni razgovor.

Izvor: TV Most, saopštenje

VučićMakron
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva