:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Septembar 24, 2019   15:22

0

231

Vučić sa Merkel o Kosovu i Metohiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Njujorku sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja je u svojoj gustoj agendi, za dan i po boravka u Njujorku, inicirala susret sa srpskim predsednikom, sa kojim će, uglavnom, razgovarati o Kosovu i Metohiji. Merkel je najavila da će posetiti Srbiju, tokom sledeće godine, pre isteka kancelarskog mandata.

Očekuje se da će predsednik Vučić kancelarki, prema čijim doslednim stavovima, kako je istakao više puta, ima poštovanje, ponoviti stav Srbije da kosovsko pitanje može da se reši samo kompromisom.

Kada je uoči puta u Njujork srpski predsednik rekao da ga očekuje niz bilateralnih susreta, a da će razgovori biti teški, verovatno je imao na umu i čvrst stav Nemačke o nezavisnosti Kosova, na koji, u svim susretima, podseća Merkelova, jedna od najuticajnijih evropskih i svetskih političara.

Susret se odvija u atmosferi u kojoj i Beograd i Priština u Njujorku pokušavaju da dobiju diplomatsku podršku za svoju poziciju u rešaavanju ovog problema.

Micotakis Vučiću: Grčka ne menja stav o Kosovu

Predsednik Srbije Vučić zamolio je premijera Kirjakosa Micotakisa da Grčka ne menja svoj stav o nepriznavanju samoproglašene nezavisnosti Kosova, istakavši da je to za Srbiju od presudnog značaja, saopšteno je danas iz Vučićevog kabineta.

Vučić i Micotakis sastali su se sinoć u Njujorku gde danas počinje zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i razgovarali o bilateralnim odnosima, situaciji u regionu i evropskom putu Srbije, što je njihov prvi susret od Micotakisovog izbora za predsednika vlade.

Predsednik Srbije ocenio je da srpski i grčki narod vezuje iskreno prijateljstvo, naglasivši da je neophodno raditi na jačanju ekonomske saradnje.

Vučić je zahvalio Grčkoj za podršku koju pruža Srbiji na evropskom putu, kao i na podršci dijalogu Beograda i Prištine, a premijera Micotakisa upoznao sa problemima koji su nastali nakon odluke kosovskih vlasti da uvedu takse na uvoz robe iz Srbije.

Premijer Micotakis je istakao da Grčka podržava dijalog, uz ocenu da mu jednostrani potezi ne doprinose.

On je rekao i da Grčka neće promeniti svoj stav kada je u pitanju priznanje samoproglašene države Kosovo, navedeno je u saopštenju posle sastanka Vučić - Micotakis.

Vučić se sastao sa Guterešom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u sedištu Ujedinjenih nacija sa generalnim sekretarom svetske organizacije Antoniom Guterešom.

Glavna tema njihovih razgovora biće Kosovo i Metohija, gde UN imaju svoju misiju o čijem radu i situaciji Gutereš redovno izveštava Savet bezbednosti UN, uprkos pokušajima da se ta praksa ukine, ili svede na minimum.

Gutereš se inače zalaže da Unmik ostane na Kosovu sve dok je na snazi Rezolucija 1244, i takođe podržava dijalog Beograda i Prištine.

Sastanak sa Guterešom je prvi u nizu sastanaka koje će u okviru 74. zasedanja Generalne skupštine UN imati predsednik Srbije.

Prvi "radni dan" Vučića u Njujorku biće  obeležen bilateralnim susretima sa svetskim zvaničnicima, među kojima je i nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je taj sastanak i inicirala, zatim generalni sekretar UN, predsednici i premijeri više zemalja, diplomate i uticajni ljudi, koji su u Njujorku povodom jesenjeg zasedanja generalne skupštine svetske organizacije.

U fokusu njegovih razgovora biće Kosovo i Metohija, a ti razgovori će, kako je uoči puta ocenio Vučić, biti veoma teški.

Predsednik Srbije će, takođe, prisustvovati otvaranju 74. zasedanja Generalne skupštine UN, u čijem fokusu će biti, pre svega, borba protiv klimatskih promena.

Očekuju ga i razgovori sa premijerom Irske Leom Varadakarom, predsednikom Gvatemale Džimijem Moralesom, kao i sa vršiocem duznosti pomoćnika sekretara za evropske i evroazijske poslove u Stejt dipartmentu Filipom Rikerom.

Na prijemu koji priređuju predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, prvi potpredsednik Evropske komisije Frank Timermans i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, Vučić će imati priliku da razgovara o najaktuelnijim pitanjima Eu i Zapadnog Balkana.

Posle toga prisustvovaće i prijemu koji priređuje predsednik SAD Donald Tramp povodom 74. zasedanja Generalne skupštine UN.

Izvor: Танјуг, FoNet

VučićMerkelGuterešMicotakisNjujork
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva