:

:

TV Most

Foto: NATO / arhivska fotografija

clock

Avgust 03, 2022   15:51

0

136

Vučić sa Stoltenbergom o situaciji na severu KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom povodom zabrinjavajuće situacije na severu Kosova i Metohije.

Dvojica sagovornika saglasili su se da je neophodan nastavak dijaloga Beograda i Prištine, te da su mir i stabilnost od krucijalne važnosti, ne samo za Srbiju i region, već i za sve one koji na Kosovu i Metohiji žive.

Predsednik Vučić je tokom razgovora sa generalnim sekretarom Stoltenbergom izneo poziciju Srbije po pitanju izuzetno teške situacije na Kosovu i Metohiji i upoznao ga sa aktivnostima Prištine koje unose dodatni strah i nemir kod građana srpske nacionalnosti.

Takođe, predsednik Vučić je naglasio da Srbija ni jednim jedinim potezom nije prekršila ni Briselski sporazum, ni Rezoluciju 1244, kao što nije na bilo koji način ugrozila očuvanje mira, već da nastavlja da se ponaša odgovorno i ozbiljno u rešavanju problema i otvorenih pitanja vezanih za južnu srpsku pokrajinu.

Dvojica sagovornika dogovorili su da nastave direktnu komunikaciju u cilju očuvanja mira i stabilnosti u celom regionu, a predsednik Vučić je zahvalio generalnom sekretaru Stoltenbergu na korektnom odnosu i želji da sasluša srpsku stranu, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Stoltenberg: KFOR spreman da interveniše

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da je KFOR spreman da interveniše na osnovu svog UN mandata ukoliko je stabilnost ugrožena.

"Razgovarao sam sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o tenzijama na severu Kosova. Sve strane se moraju konstruktivno angažovati u dijalogu u kojem posreduje EU i rešiti razlike putem diplomatije. NATO i KFOR su spremni da intervenišu ukoliko je stabilnost ugrožena, a na osnovu svog UN mandata", napisao je Stoltenberg na Tviteru.

Izvor: T a n j u g

Aleksandar VučićJens StoltenbergNATOKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva