:

:

TV Most

Foto: RTS, printscreen

clock

Septembar 24, 2019   16:26

0

62

Vučić: Sa Zaevom i Ramom o "malom šengenu"

Vučić je razgovarao sa premijerima Severne Makedonije i Albanije, Zoranom Zaevom i Edijem Ramom, sa kojima je, kako je rekao, pokrenuo ideju o daljem uklanjanju različitih barijera u poslovanju na teritoriji naše tri zemlje, te slobodnijem protoku robe, ljudi i usluga.

Taj dogovor trebalo bi da bude konkretizovan na skupu u Novom Sadu, 9. i 10. oktobra, na kojem očekuje Zaeva i Ramu, a gde će glavna tema biti konkretizacija planova za jače povezivanje tržišta u regionu, odnosno kreiranje svojevrsnog "malog šengena".

"To što smo razgovarali sinoć, to ćemo da konkretizujemo. Hoćemo politički i ekonomski dublje da se povezujemo i da izlazimo kao blok pred Evropsku uniju i druge, a ne pojedinačno", rekao je Vučić.

To će biti prvi korak, a cilj je da povučemo i druge u regionu, rekao je Vučić i dodao da bi za nas bilo važno, zbog slobodnog protoka robe i usluga, da se u to "uvuče" i Priština, da sve bude na još višem nivou ekonomskih integracija nego u okviru Cefta, te da se privuku i BiH i Crna Gora.

On je uveren da su svi u regionu shvatili da su pojedinačno mali i slabi na drugim tržištima, te da bi, uz uspostavljanje jedinstvenog tržišta, zajedno bili neuporedivo jači u nastupu pred svetom i pred EU.

"Te ideje danas možda ne izgledaju mnogo važne, ali garantujem da bismo dramatično uvećali nivo naših investicija, koji je već veliki, pomoglo bi i drugima... takvo okruženje bi sve nas podiglo", uveren je Vučić.

Otvoreni smo, kaže, za nešto što neki zovu "mali šengen", ali kako god ga zvali, za nešto gde ćemo imati punu slobodu kretanja, prometa robe i usluga.

Vučić je rekao i da je danas imao dobar sastanak sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guteršom, koji je pohvalio opredeljenje Srbije za mir i stabilnost i odgovornost Srbije u ponašanju.

"To je rekao pred svima i pred Rozmeri di Karlo (koja se svojevremeno u Stejt departmentu bavila Srbijom i Balkanom)", rekao je on.

Što se tiče sastanak sa premijerom Grčke Kirijakosom Micotakisom Vučić kaže:

"Važno je da Grčka, uprkos različitim glasinama, ostaje pri svom stavu. Micotakis mi je rekao: 'Aleksandre, ne brini' i potvrdio da Atina želi da Beograd i Priština dođu do kompromisnog rešenja, ali pre nego što dođe do toga, ako dođe, Grčka neće menjati svoj stav po pitanju nezavisnosti", rekao je Vučić.

"Nisam video Tačija, sa Palmerom važno da čujemo plan"

Vučić kaže da u sedištu UN gde se održava Generalna skupština, nije video Hašima Tačija, niti je bilo predloga za njihov susret, mada mu ne bi bio problem da sa njim razgovara.

"Nisam ga video, da sam ga video, ja nemam problem da pričam sa njim 1.000 puta. Da su me zvali, ja bih se sastao sa njim. Na žalost, nisam imao još taj poziv", rekao je predsednik na konstataciju novinara da je Tači u sedištu UN iako tzv. Kosovo nije član UN, niti ima status posmatrača.

Vučić je naglasio da Tači nije član zvanične delegacije, te da se u UN kreće i razgovara, kako se to kaže, "po kuloarima".

"Tači je ovde kao Vuk Jeremić, po kuloarima - šetaju se, jedu smoki i kokice i koga uhvate da se slikaju... Nije on ovde zvanično, nije to zvanična delegacija. Nego su dobili da mogu da se švrljaju", rekao je Vučić.

Upitan šta očekuje od razgovora sa američkim zvaničnicima Filipom Rikerom i Metjuom Palmerom, on je rekao da su to, posle kancelarke Nemačke Angele Merkel i susreta sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, veoma važni sastanci.

"Važni su sastanci sa Rikerom i Palmerom, da vidimo kakav je američki plan i šta je američka ideja (za KiM)", zaključio je Vučić.

Izvor: Танјуг

VučićZaevRamaTačiPalmerNjujork
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva