:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Decembar 13, 2019   12:36

0

161

Vučić se sastao sa francuskom ministarkom odbrane

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu s ministarkom odbrane Francuske Florans Parli, koja boravi u poseti Beogradu.

Sastanak se održava u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, a nakon razgovora planirane su izjave za medije.

Parli se u Beogradu ranije sastala i sa srpskim kolegom, ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom.

U autorskom tekstu u današnjoj Politici, Parli je izrazila zadovoljstvo što posle francuskog predsednika Emanuela Makrona predstavlja francusku vladu tokom posete Srbiji i istakla da Srbija predstavlja deo odbrane Evrope, a da vojske dve zemlje treba više da sarađuju.

Podsetila je da je prilikom Makronove posete u julu bilo dogovoreno da se podigne nivo francusko-srpskog strateškog partnerstva u oblasti odbrane, i rekla da je upravo cilj njenog dolaska kao francuske ministarke vojske da se taj zamah zajedničke dinamike u korist naše dve zemlje nastavi.

"Iako Srbija nije članica NATO, ona aktivno sarađuje sa ovom organizacijom i, uopšte, daje snažan i efikasan doprinos našoj kolektivnoj odbrani. To njeno angažovanje treba da bude uvaženo u pravoj meri", rekla je francuska ministarka odbrane navodeći da će to biti teme koje su u središtu razgovora koje će danas imati sa predsednikom  Aleksandrom Vučićem i njenim kolegom Aleksandrom Vulinom.

Ona je pozdravila "značajan i cenjeni" doprinos Srbije spoljnim operacijama Evropske unije i Ujedinjenih nacija, u Centralnoafričkoj Republici, u Demokratskoj Republici Kongo i u Maliju, ali takođe u Somaliji i u Libanu.

Ona je istakla da Francuska i Srbija žele - zajedno - da se okrenu budućnosti, kao i da želi, u skladu sa novom strategijom Francuske za Zapadni Balkan, koja je objavljena ove godine, da više resursa posvetimo operativnoj saradnji između naše dve zemlje.

Aleksandar VučićFlorans ParliFrancuskaSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva