:

:

TV Most

clock

Septembar 07, 2019   12:31

0

215

Vučić: Srbija je danas snažnija, stižu i bespilotne letelice iz Kine

Predsednik Vučić rekao je da je Srbija danas policijski i vojno neuporedivo snažnija nego u poslednjih 30 godina, a biće, kaže, i dvostruko snažnija, i to za veoma kratko vreme. On je najavio da se u narednih šest meseci očekuje dolazak bespilotnih letelica iz Kine.

Kako je pojasnio, to će biti tri baterije bespilotnih letelica, odnosno šest ili devet letelica, koje će moći i sa automobila u pokretu, i na različite načine da se podižu u vazduh, a biće naoružane i imaće razornu moć.

Nije želeo da otkriva tip letelica, ali je rekao da one nisu na spisku za sankcije, zato što, kako je istakao, Srbija vodi računa da nas niko ne sankcioniše, jer su neki sebi dali za pravo da rade za šta hoće, a mi samo ono što oni zaborave da stave na listu.

Takođe, naveo je da, uz kinesku tehnologiju, Srbija razvija pegaze, pa će se videti i srpske bespilotne letelice, koje će biti za osmatranje terena, slanje podataka, izviđačka dejstva.

Vučić je poručio da će Srbija danas policijski i vojno neuporedivo snažnija nego u poslednjih 30 godina, a biće i dvostruko snažnija, nego danas, za veoma kratko vreme.

"Da bismo odvratili svakoga od potencijalne ideje da izvrši agresiju, invaziju ili bilo kakav napad na Srbiju. To piše u svim savremenim doktrinama sveta i to je za nas od ključnog značaja, posebno u svetu koji nije bastion sigurnosti i sigurne budućnosti", rekao je Vučić.

On je istakao da su naše snage garant naše stabilnosti i budućnosti naše dece, pa će i ulaganja biti još veća.

"Nikome nećemo da krijemo, kao što ni od nas ne kriju, čak i kad se besmisleno naoružavaju", dodao je predsednik.

Na konstataciju novinara da se sve zemlje u regionu naoružavaju, Vučić je primetio da izgleda neverovatno, kao da je neko dao signal za sveopšte naoružavanje u Evropi i svetu.

Dodao je da Srbija ne može da se meri sa mađarskim prijateljima, koji su za 500 miliona evra nabavili "avram" rakete, koje će da stavljaju na avione, jer Mađarska ima više novca od nas, ali i istakao da nam je ta zemlja iskren prijatelj i da nam tu nikakva opasnost ne dolazi.

Takođe, primetio je i da se Rumunija ozbiljno naoružava, kao i Bugarska, ali i Hrvatska.

"Hrvati se ozbiljno naoružavaju, imaju ozbiljnu vojsku. Pitao bih neke koji im poklanjaju 60 'bredlija' čemu to služi", dodao je Vučić.

Vučić je istakao da je Srbija do sada uložila 650 miliona evra, a moraće i još više, jer ekonomija snaži, pa će morati da se poveća i budžet za Ministarstvo odbrane i MUP.

Ono čime nije zadovoljan je, kaže, nedovoljna promišljenost i zagledanost u budućnost domaće namenske industrije.

"Tim pitanjem ćemo da se pozabavimo i jačanjem naše namenske industrije", rekao je Vučić.

"Prikazana moć srpske policije, strahovito vatrena moć"

Videli smo snagu srpske policije i njenih specijalaca, konstatovao je predsednik Aleksandar Vučić posle pokazno-taktičke vežbe "Povratak 2019" na poligonu u Nikincima i istakao da Srbija mora da jača svoje bezbednosne snage kako bi bile spremne za sve izazove.

"U uslovima nemirnog sveta, u kojima ne znate šta će se sutra zbivati u celom svetu, moramo da jačamo naše bezbednosne snage i da budemo spremni za sve izazove i zaštitimo narod od opasnosti i od pretnje. To treba da deluje i preventivno. Ponosan sam na ove momke. Odličan su posao obavili i pokazali zavidnu fizičku spremnost i ogromnu vatrenu moć", kazao je Vučić.

Predsednik kaže da će sledeći put biti prikazani i helikopteri H145 sa mitraljezima.

"To je bila strahovita vatrena moć, tu ništa ne može da preživi. Mi smo time zadovoljni , moraćemo dalje da jačamo naše bezbednosne i odbrambene snage", rekao je Vučić i čestitao MUP-u.

Dodao je da će biti nastavljeno ulaganje u novo naoružanje kako bi naši specijalci bili opremljeni kao i najbolje specijalne jedinice u svetu.

Vučić je posle vežbe na kojoj su pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije i Helikopterske jedinice MUP - a prikazali veštine, opremu i naoružanje rekao da su učestvovala 133 pripadnika MUP-a i da su odlično obavili posao.

Posebno je istakao da su svi mogli da vide na "Milošu" novi sistem Getling - mitraljez sa rotirajućim cevima koji odlikuje izuzetno velika brzina paljbe - od 3.000 do 4.000 metaka u minuti.

Sada ćemo da ih naručujemo u većem obimu, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da su prikazala i druga borbena vozila Prage i "trocevci u pokretu, Lazare sa različitim kalibrima i do 30 milimetara.

"Momci su se pokazali kao vrlo sposobni. Treba u narednom periodu više da koristimo i raketne bacače", dodao je Vučić.

Rekao je da je ponosan što je prisustvovao i kineski general Džang Jousja koji će zajedno sa njim sutra prisustvovati vojnoj vežbi u Titelu.

Vučić o naoružavanju u regionu: Kao da je neko dao signal...

Neverovatno, kao da je neko dao signal za sveopšte naoružavanje u Evropi i svetu, prokomentarisao je predsednik Aleksandar Vučić danas konstataciju novinara u Nikincima da se sve zemlje u regionu naoružavaju i pitanje - može li Srbija to da isprati.

"Svi se naoružavaju", primetio je Vučić.

On je rekao da Srbija ne može da se meri sa mađarskim prijateljima, koji su za 500 miliona evra naručili "amram" rakete, koje će da stavljaju na vazduhoplove.

Takođe, dodao je da je Mađarska naručila iste helikoptere kao Srbija, samo - duplo više, jer imaju više novca.

"Oni su nam iskreni prijatelj i da tu nam nikakva opasnost ne dolazi", istakao je Vučić.

Takođe, primetio je i da se Rumunija ozbiljno naoružava, sistemima "patriot", kao i Bugarska, koja je kupila osam borbenih aviona F-16, koji imaju naprednije radarske sisteme, od naših Migova, a za to je platila 1,2 milijardi dolara.

"Hrvati se ozbiljno naoružavaju, imaju ozbiljnu vojsku. Imaju i 60 'bredlija'. Pitao bih neke koji im to poklanjaju, čemu to služi. Ali, nemamo ništa protiv, neka svako radi svoj posao", dodao je Vučić.

Crna Gora se, kaže, naoružava u manjem obimu, iako su izdvojili 70 miliona kredita.

Vučić je istakao da je Srbija do sada uložila 650 miliona evra, a moraće i još više, jer ekonomija snaži, pa će morati da se poveća i budžet za Ministarstvo odbrane i MUP.

Ono čime nije zadovoljan je, kaže, nedovoljna promišljenost i zagledanost u budućnost domaće namenske industrije.

"Tim pitanjem ćemo da se pozabavimo i jačanjem naše namenske industrije", rekao je Vučić.

Izvor: Танјуг

Vučićvežba
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva