:

:

TV Most

clock

Jun 06, 2022   20:41

0

89

Vučić: Srbija mora da požuri na evropskom putu

Srbija će da čuva svoju politiku samostalnog odlučivanja, ali Srbija mora da donese zakljucak koji je jasan i nedvosmislen i da pozuri na svom evropskom putu, jer je to najbolje za Srbiju, poručio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je za RTS rekao da to ne mora da bude nalepse, ali da je najbolje za našu decu i da zato Srbija mora da gleda šta će da uradi do decembra, jer je sasvim izvesno da u junu kada je reč o EU nećemo ništa napredovati.

Napomenuo je da zato razmišlja da li će i da ide na samit o Zapadnom Balkanu krajem juna, jer u junu neće dobiti ništa kada su u pitanju pregovori sa EU.

"Srbija neće dobiti nista u junu, nemam sumnje, ali Srbija ne sme da odustane nego mora da se postara, da nova vlada radi da bismo u decembru dobila mnogo toga, kao sto je to bilo prošlog decembra i samo smo mi dobili", rekao je Vučić.

Nikoga ne molimo, Otvoreni Balkan donosi korist svima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće u utorak i sredu na Samitu na Ohridu, u okviru inicijative “Otvoreni Balkan”, za koju ponavlja da je i do sada donela značajnu korist za sve tri države koje u njoj učestvuju, i da je otvorena za sve, ali da nikoga ne želi da moli da joj se priključi.

Sutrašnjoj večeri lidera na Ohridu prisustvovaće i crnogorski premijer Dritan Abazović i predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija, a na pitaje da li to znaci da ta inicijativa postaje primamljiva i za druge, kaže da to ne zna, da je “sit moljakanja”.

“Abazović i Tegeltija dolaze kao posmatrači. Sit sam tog moljakanja, imamo Otvoreni Balkan, Srbija, Severna Makedonija i Albanija s utu, ko hoće da se pridruži, hoće, a ko neće, ne pada mi na pamet da molimo”, rekao je Vučić za RTS.

Kako je rekao, tri zemlje već sprovode u delo sve što se tiče radnih dozvola, a da je ostalo da još jedna od ove tri države završi zakonodavnu inicijativu, kako bi se ideja i sprovela u delo.

Na Samitu na Ohridu biće potpisana četiri sporazuma, o prizanju diploma, o saradnji u oblasti trgovine i turizma i o saradnji u oblasti kulture i poreskih uprava.

“To su važne oblast ii svakako će doneti korist svima”, naglasio je Vučić

Istakao je da je trgovinska razmena sa Albanijom i Severnom Makedonije u drastičnom porastu, što je u interesu svih.

“Imamo povećanje od 28 odsto i 31 odsto trgovinske razmene u prethodnim mesecima, sa te dve zemlje. To su veliki pomace, važne stvari, a ''Otvoreni Balkan'' izvanredan projekat, i mi ćemo to da guramo”, rekao je Vučić.

Srećan je, kaže, zbog reči koje je čuo od Sergeja Lavrova o Otvorenom Balkanu, ali i što će se Gabrijal Eskobar obratiti na Samitu, dodajući da su SAD od početka podržavale inicijativu “Otvoreni Balkan” za razliku od Evrope.

Jednog dana kad budem mogao slobodno da pričam, svašta bih mogao da ispričam, zaključio je Vučić.

Izvor: T a n j u g

VučićSrbijaEUZapadni BalkanOtvoreni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva