:

:

TV Most

clock

Jun 07, 2020   18:35

0

98

Vučić: Srbija ne odustaje od evropskog puta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija opredeljena za članstvo u EU i da od toga ne odustaje, kao i da će Srbija postepeno da usaglašava svoju politiku sa politikom EU a da će istovrmeno da štiti svoje nacionalne i državne interese.

On je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa podsetio da Srbija sa EU ima najveću trgovinsku razmenu, između 66 i 67 odsto, ali da ima i ima specifičnu situaciju po pitanju Kosova i Metohije.

Govoreći o tome da li će biti moguće da Srbija vodi balansiranu politiku saradnje sa Rusijom i Kinom, a sa druge strane da pretenduje da bude članica EU, Vučić kaže da mnoge članice EU dobro sarađuju i sa Rusijom i Kinom, a da Srbija ima gotovo 1.000 puta manju trgovinsku razmenu sa Kinom, nego samo dve zemlje EU.

"Ne znam na koji tačno deo je neko mislio, sem što postoji naravno ona latinska što priliči Jupiteru, ili kako smo mi to preveli jer nam se bolje rimuje - što priliči bogu nek'' priliči volu. Neki na to imaju pravo, neki na to nemaju pravo i ja to razumem. Neki su veliki, neki su mali, ali ne znači da je to baš uvek pravično", rekao je Vučić.

Upitan da prokomentariše da li je u njegovim izjavama tokom krize izazvane pandemijom bilo evroskepticizma Vučić kaže da je veoma srećan kada na izuzetno pristojan način izvučete sve ono što želite da dobijete i da je u razgovorima sa EU važno da oni mogu da kažu sve što misle, ali i da "mi njima možemo da kažemo sve što mislim".

Prema nnjegovim rečima, pravilo "Da čujemo i drugu stranu" je jedno od osnova demokratije i razlog zbog koga se Srbija nalazi na evropskom putu - da ne može da nam bude zabranjeno da izrazimo svoj stav i svoje mišljenje.

"Ali kao što rekoh, kada to oni kažu onda je to logično, normalno i OK, kada to kaže neki mali Vučić onda je to nedozvoljeno i ko si ti da imaš pravo na takav stav i takvo mišljenje. Tako da ne mislim da sam rekao bilo šta strašno. Mislim da su svi videli određene slabosti (EU), brzo su prevaziđene, što je dobro, što je odlično za EU i ja se danas nadam da će EU brzo izaći iz ekonomske krize", rekao je Vučić.

Vučić je rekao za sebe da je pragmatičan i racionalan, da ima razumevanja da sasluša, čuje.

"Dakle, moji stavovi su uvek veoma racionalni i u nekim trenucima neki me optužuju za ne samo evrofiliju već i za evrofanatizam i tu govorim o ljudima sa desnog spektra političke scene u Srbiji i onima koji su ispred ove zgrade protestovali nebrojeno puta, a sa druge strane imate one koji me stalno optužuju za evroskepticizam. Ja mislim da je to evrorealizam ili evroracionalizam i da sam stvari postavljao uvek na pristojan i pravedan način", rekao je Vučić.

Dodao je da kao što u Evropi postoji evroskepticizam prema procesu proširenja, tako i kod nas mora da se razume da postoje dva razloga zašto nije oduševljenje na onom nivou na kojem bi neko u Evropi želeo da to vidi, a to su pritisci da se problem KiM reši na štetu Srbije i to što proces proširenja predugo traje.

Kada se radi o istraživanju u kojem je iskazano da građani Srbije vide Kinu kao najvećeg donatora Vučić napominje da je ono rađeno najverovatnije tokom epidemije i ističe da je EU ubedljivo najveći investitor i ubedljivo najveći donator u Srbiju.

Kada se radi o Rusiji, Vučić ističe da je ona tokom epidemije pomogla koliko je mogla, jer je i sama suočena sa krizom, zbog čega joj je zahvalan.

Upitan koliko su odnosi Srbije i Rusije narušeni aferom sa ruskim diplomatom, Vučić kaže da ne sme da se dozvoli da takve stvari uništavaju odnose između prijateljskih država i da mu se čini da je Srbija reagovala na ozbiljan i odgovoran način u tom trenutku.

"Rusija je za nas prijateljska zemlja, trudimo se da taj odnos očuvamo, trudimo se da razumeju i naš evropski put, a mislim da je i njima jasno koliko je teška pozicija Srbije i hvala im na tom razumevanju, kao što se zajedno sa njima borimo za to da ne dođe do revizije istorijskih činjenica iz Drugog svetskog rata, što je (važno) za Srbiju i za srpski narod", rekao je predsednik SRbije.

Vučić je objasnio i da je kada su Predsedništvo Srbije okružile pristalice opozicije jedan predstavnik Rusije došao i predložio da se formira tehnička vlada s predstavnicima opozicije, što je on odbio, ali i da su mu kasnije iz zvanične ruske administracije rekli da to nije zvanični predstavnik iako je reč o nekome ko nije nepoznat ni ruskoj, a ni srpskoj javnosti.

Izvor: Танјуг

VučićSrbijaEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva