:

:

TV Most

clock

Novembar 28, 2021   22:58

0

127

Vučić: Srbija ne treba i neće da prizna Kosovo

Srbija ne treba da prizna tzv. Kosovo i takvu politiku vodi, već treba da se bori koliko je moguće, da se bori politički i da ekonomski napreduje, da bi mogla jasno da kaže sve što danas može da kaže, poručio je večeras predsednik Aleksandar Vučić.

Vučić je u emisiji Hit tvit ponovio da nijedna instanca u Evropskoj uniji nije reagovala na izjave Aljbina Kurtija o ujedinjenju Kosova i Albanije, čak ni kada je Beograd zatražio reakciju, konstatujući da nije pitanje ko je na vlasti u Srbiji, već da je reč o odnosu prema Srbiji.

Predsednik Građanskog demokratskog foruma Rade Veljanovski je u toj emisiji, govoreći o svojoj izjavi da Srbija treba da prizna Kosovo, rekao je početkom osamdesetih godina bilo separatističkih tenzija na KiM, ali da su se one slegle, ali da su one ponovo probuđene nekoliko godina kasnije, sa dolaskom Slobodana Miloševića na vlast.

“Tom agresivnom politikom je Milošević doprineo da Kosovo danas više nije u Srbiji, i svi koji su ga podržavali su tome doprineli. Nema smisla da li će danas neko da izda ili preda Kosovo, jer se to dogodilo tada i moramo biti realni”, rekao je Veljanovski i otvorio polemiku na ovu temu.

Tako je novinarka Ljiljana Smajlović rekla da ne misli da je Milošević kriv za raspad Jugoslavije, jer su tu zemlju,kaže, rasturali oni koji su otišli u secesiju.

Navela je da i toliko godina posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, nema utisak da su Srbi bliži prihvatanja otcepljenja KiM.

Za izjave Aljbina Kurtija o ujedinjenju tzv. Kosova i Albanije, Smajlović je rekla da su te otvorene izjave o pripajanju Kosova Albaniji pokazatelj da je Priština privilegovana, da je Kosovo projekat zapada, da vodeće sile sveta znaju da su uspostavile tu državu i da imaju nameru da je štite.

“To više nije licemerstvo, to je dvoličnost”, rekla je Smajlović i podsetila da je i u vreme vlasti Vojislava Koštunice, Veton Suroi rekao “da su Srbi dobili Majku Terezu, mi bismo se otcepili”, kao i da se još 1981.godine čula parola “Kosovo republika”.

Predsednik Vučić se uključio u raspravu konstatujući da je sigurno da mi nismo uvek bili “beli anđeli”, kako je rekao, ali da nema sumnje da je osim secesionističkih republika, za raspad Jugoslavije odgovoran i spoljni faktor, sa zapada, iz različitih razloga i ciljeva.

Dodao je da bi bilo neodgovorno prebacivati sve samo na Miloševića, iako ne želi, kaže, ni od koga da pravi sveca.

Ukazao je da kod različitih autora među Albancima sa KiM, postoje naslovi “Samo smo hteli republiku”, “Želeli smo republiku”… i u tim publicističkim radovima se, kaže, vidi postojanost takve politike.

On je konstatovao da je Srbija na KiM "sve izgubila" od 1961. do 1991.godine, kada je značajno opao broj Srba koji su živeli na tom prostoru, iznoseći podatak da je 1961.godine na Kosmetu živelo 27,9 odsto Srba, iako nam ni taj popis nije bio naklonjen, a ispod 10 odsto 1991. godine.

“Sa time bi i Milošević, i svako drugi bio u teškoj situaciji... Ali, kod nas je postojao taj mitski odnos, a kod Albanaca želja da suprotno međunarodnom pravu, uz podršku moćnika tu nezavisnost dobiju”, rekao je Vučić.

Predsednik je ukazao da ni danas zapadne zemlje ne mogu da objasne zašsto su dali nezavisnost Kosovu i da to ne mogu da objasne oni koji ih gledaju kao nezavisne, dok Albanci ne mogu da objasne kako su nezavisni, jer nemaju nezavisnost u svim prerogativima.

“A, mi smo pod pritiskom da nezavisnost priznamo, a prilično su nam vezane ruke od 1999.godine, posebno od 2008.godine jer nemamo direktni suverenitet na KiM, ali dobro znamo sa kakvim se problemima oni suočavaju… Imamo naš Ustav i znamo da nije baš sve kao što oni predstaljaju”, rekao je Vučić.

Podsetio je da je i danas, pred predsednikom Slovenije Borutom Pahorom, ponovi oda nijedna instanca na nivou EU, nije reagovala na Kurtijevu izjavu o ujedinjenju sa Albanijom, čak ni kada je Srbija tražila reakciju.

Za to, kaže, nije pitanje ko je na vlasti, već je reč o odnosu prema Srbiji.

Sa druge strane, kaže da je neko rekao, što neće reći, o ujedinjenu Srbije i Republike Srpske, EU bi reagovala “u roku od odmah” i objasnili i da su u Srbiji “ljudi prošlosti, teret Balkana, koji unose krizu”.

“Potpuno sam uveren da ne treba da priznamo nezavisnost Kosova, i takvu politiku vodimo. I kao slobodan čovek mislim da to ne treba da uradimo, već treba da se borimo, koliko je moguće, politički, da čuvamo mir, da idemo napred, da imamo pravo da kažemo ovo što danas kažemo. Da obeležavamo stradanje Srba pošutujući sve druge žrtve, da ne razmišljamo da li ćemo da se zamerimo Milanoviću, Plenkoviću kad obeležvamo ''Oluju'', kao što su se Tadić, Jeremić govoril da će se naljutiti Josipović i Hrvati”, rekao je Vučić.

U raspravu se ponovo uključio Veljanovski negirajući ulogu stranog faktora u razbijanju Jugoslavije, uz apostrofiranje skupa na Gazimestanu i Miloševićevog govora, prokomentarisao da nije strani faktor ukinuo autonomiju Vojvodini i KiM, organizovao jogurt revoluciju u Vojvodini, stvorio memorandum SANU...da je pre Oluje je bila balvan revolucija u Kninskoj krajni i da je tamo mimo ustava napravljena Srpska krajina.

"Strani faktor je učestovao u razaranu srpskog nacionalnog bića već od druge polovine sezdesetih godina, u ustavnim amandm 71. i konfederal ustavu 74. odakle je krenulo", odgovorio je predsednik Vučić , uz podsećanje da Srbi i posle Drugog svetskog rata, uprkos činjenici da ih je u Hrvatskoj bilo vise od 20 odsto, nisu mogli da dobiju pokrajinu.

Srbi su, rekao je, samo želeli da ostanu u zemlji u kojoj su ziveli, a to je bila SFRJ. Srbi su hteli da ostanu svoj na svome, a neki drugi su secesijom hteli da izađu iz te zemlje koja je bila priznata međunar pravni subjekt, a to su podrzale Nemacka i druge zapadne zemlje.

Podsetio je da se desila se i 41. i rekao kako u Beogradu nema jasenovačke ulice, i kako Srbi nisu smeli da pisnu nit ida kažu bilo šta, zarad jugoslovenstva i da se ne pitaju ništa da se ne bi neko naljutio na njih.

Izvor: Танјуг

VučićKiMHit tvit
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva