:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Februar 28, 2021   23:38

0

125

Vučić: Srbija od početka nabavila 2,62 miliona vakcina

Avion sa još 100.000 doza ruske vakcine "Sputnjik V" sleteo je večeras u Beograd, a na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ga je predsednik Aleksandar Vučić.

Sa novih 100.000 doza ruske vakcine “Sputnjik V”, Srbija je od početka nabavila ukupno 2.620.000 vakcina, što znači oko 1,4 miliona vakcinisanih građana, poručio je večeras predsednik Aleksandar Vučić.

“To je oko 1,4 miliona vakcinisanih, jer 'AstraZeneka' ide tek za 12 nedelja. Do sada smo obezbedili vakcinu i revakcinu za 1,4 miliona ljudi. Ponosan sam. To je oko 25 odsto ljudi. To je neverovatan rezultat koji je Srbija, ponosna, slobodarska, nezavisna, uspela da obezbedi”, rekao je Vučić.

Kako je rekao novinarima nakon što je dočekao avion sa 100.000 doza ruske vakcine, danas je dobar dan za Srbiju, jer je reč o drugoj dozi, što je važno, jer koliko sutra, počinje revakcinacija ruskom vakcinom.

“Naši ruski prijatelji su sve što smo dogovorili, uradili na vreme. Beskrajno smo zahvalni večeras sa ovim što smo dobili iz Moskve, sada imamo 293.000 doza 'Sputnjika V'”, rekao je Vučić.

Vučić je podsetio i da Srbiju očekuje proizvodnja ruske vakcine.

"To je težak zadatak za nas. Tu smo jos na početku. Ne ide to za dan. Ni neke stalne članice SB UN nisu napravile vakcinu, a ne Srbija. Ali ćemo da pravimo. Prvo ćemo da pakujemo, verujem da ćemo to do juna, a onda ćemo i da krenemo u proizvodnju", rekao je Vučić.

Sa Vučićem, avion Er Srbije "Nikola Tesla", koji je dopremio vakcine, dočekali su ministar za inovacije Nenad Popović, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Inače, Srbija je po broju vakcinacija na million stanovnika, na šestom mestu u svetu i drugom u Evropi, posle Velike Britanije.

Kada je reč o broju onih koji su dobili drugu dozu vakcine na milion stanovnika, Srbija je prva u Evropi i četvrta u svetu.

Srbija je ubedljivo prva u regionu po broju vakcinacija na milion stanovnika.

Sutra se očekuje da u Srbiju stigne dodatnih 58.500 Fajzer vakcina, a 5. marta još 500.000 Sinofarm vakcina.

Odluka EU se ne odnosi na Srbiju i Zapadni Balkan

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da se najava EU o zabrani izvoza vakcina ne odnosi na Srbiju i Zapadni Balkan.

Zamoljen da prokomentariše razmatranje zabrane izvoza vakcina iz EU i činjenicu da se mađarski premijer Viktor Orban vakcinisao kineskim cepivom, i pitanje da li EU upada u haos, Vučić je odgovorio da se to ne odnosi na Srbiju.

„Hvala Evropljanima što se pitanje da li će izvoziti vakcine ne odnosi na Srbiju i Zapadni Balkan, već na druge kontinente“, objasnio je on, podsećajući da će Gana, ogromna afrička zemlja, dobiti 600.000 vakcina.

Takođe je ukazao da iz Kovaksa Srbija još ništa nije dobila i da se nada da će iz tog programa vakcine stići u martu.

"Kada sam govorio o bogatim zemljama, bio sam u pravu. Neke zemlje su naručile sedam puta više nego što imaju stanovnika. Kupili su bar deset puta više nego što im je potrebno. Nisam preterao kada sam rekao 'hoćete li sve kućne ljubimce da vakcinišete i revakcinišite'. To ima smisla samo da drugi ne dobiju vakcinu", dodao je.

Vučić je kazao da na tu njegovu konstataciju ćute i niko neće da odgovori.

“A onda će usta biti puna velike solidarnosti. Ovo ima veze i sa zemljama na drugim kontinentima, koje imaju mnogo novca i misle da novcem može sve da se kupi“, poručio je on.

Rekao je da je Srbija kao mala zemlja pokazala da ne morate biti prebogati, a da možete imati pristojne finansije, da imate prijatelje i da vas ti prijatelji poštuju i pomažu.

„Zato sam večeras ovde i zahvalan sam ruskim prijateljima na novim vakcinama. Očekujem za nekoliko dana i veliku isporuku kineske vakcine", dodao je on.

Istakao je da to dokazuje činjenica da oni koji su duplo manji od Srbije imaju duplo više mrtvih.

Razlog za to, dodaje, je na jednoj strani vakcinacija, a na drugoj što se u Srbiji hospitalizuju oboleli.

"Mi najveći broj hospitalizujemo. Kada o bolesniku brinu lekari onda je zaštita i pomoć veća i značajnija. Za mene su važniji životi ljudi, a šta će ko da kaže ili tekstove da napiše baš me briga", zaključio je predsednik Srbije.

Izvor: T a n j u g

Aleksandar VučićvakcineSputnjik V
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva