:

:

TV Most

clock

Mart 28, 2023   13:13

0

94

Vučić: Srbija želi da bude član EU, ali zna da to ne zavisi samo od nas

Srbija se nalazi na evropskom putu i želela bi da postane članica EU, ali Srbija zna da to ne zavisi uvek samo od nas, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i naglasio da je cilj Srbije da ubrzava evropski put, ali i da jača svoju ekonomiju i unapređuje demokratiju. 

"Srbija se nalazi na evropskom putu i želela bi da postane član EU, ali Srbija zna da to ne zavisi uvek samo od nas. Da bismo mi ispunili ono što se od nas i formalno očekuje, mnogo toga je vezano za Prištinu i dijalog sa Prištinom", rekao je Vučić nakon sastanka sa predsednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu odgovarajući na  konstataciju da se od sastanka u Solunu 2003, tačnije posle 20 godina, ništa nije promenilo u vezi sa priključivanjem Zapadnog Balkana EU i na pitanje šta to zemlje Zapadnog Balkana, a posebno Srbija, treba da učine kako bi bila konstruktivnija situacija, 

On je naglasio da je "ono što čini mi se smo uvek sa radošću prihvatili je da moramo još mnogo reformi da obavimo" i istakao da se Srbija ponosi reformama u oblasti pravosuđa koje je sprovela od januara do danas.

"Verujem da će u maju Evropska komisija to prikazati u svojim izveštajima", poručio je Vućić. 

Trudiću se da sačuvamo mir u luci i srpskom brodu koji plovi ka Evropi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se pribojava da će se Evropa suočavati sa još težim posledicama rata u Ukrajini, da se nada da će veliki lideri zajedno uspeti da smire tu situaciju i istakao da će se i on truditi da koliko je moguće Srbija sačuva "mir u svojoj luci i mir u malom srpskom brodu koji će nastaviti da plovi ka Evropi". 

Vučić je na konferenciji za medije posle susreta sa predsednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu rekao da se nada i da će veliki lideri uspeti da smire situaciju u Evropi, osvrćući se i na nemire u Parizu zbog penzione reforme.

Dodao je da želi da ukaže da je to što se dešava u Francuskoj, kako je kazao, pomalo čudno. 

"Da li neko stvarno misli da je razlog podizanja (strosne granice za uslov za penziju) do 64 godine razlog za onolike proteste? Nemačka ima do 67 godina. Ja sma bio taj koji je sprovodio reforme i podigao na 65 godina u Srbiji. Imali smo demonstracije, ali ne takve. Mislite li da je to samo politika? Ne, nešto se drugo tu dešava", ocenio je Vučić.

Prema njegovim rečima u svetu i Evropi je sve manje toga što je postavljeno "na racionalnim osnovama", a sve više "neukrotive političke strasti". 

"Sve je manje toga da bilo ko želi bilo koga da čuje i sasluša, a sve više dolazimo do jednog novog političkog termina ili sintagme, koju bih nazvao - neukrotiva politička strast, koja nema veze sa činjenicama, realnošću i racionalnim pristupom. Dovoljno je da pričate bilo šta u današnjoj eri socijalnih mreža, da dobijete strast i emociju dela populacije na svoju stranu i možete da radite šta hoćete sa nesagledivim posledicama", rekao je Vučić. 

Dodao je da nije njegovo da brani predsednika Francuske Emanuela Makrona, ali je naglasio da je on uradio što i mnogi drugi time što je podigao starosnu granicu za odlazak u penziju za dve godine, dok je u Srbiji ta granica za muškarce podignuta za tri, a za žene za pet godina.

Naglasio je da se sve manje koristi racionalan pristup rešavanju problema, a sve više emocije.

"To sve donosi rat. Donosi nervozu, donosi mnogo veći deficit i u jednoj izvanrednoj Belgiji, povećanje PDV na hranu u Belgiji sa šest na devet odsto i mnogo drugih stvari koje se dašavaju iz dana u dan i koje sve manje utiču na racio, a sve više na emociju ljudi i zato dolazi do nepredvidivih situacija koje imaju nesagledive i dugoročne posledice", kazao je srpski predsednik. 

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

VučićSrbijaEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva