:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Februar 15, 2020   13:37

0

183

Vučić: Srbiji neophodan mir više od svega

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da se Srbija nalazi pred velikim političkim iskušenjima u trenutku kada joj je ekonomija najsnažnija. Ono što nam je danas potrebno je da budemo jedinstveni u najpunijem smislu reči, istako je patrijarh Irinej.

Predstavnici Srba iz Crne Gore i Republike Srpske razgovarali su u Beogradu s predsednikom Srbije i patrijarhom Irinejom.

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da su se okupili na Sretenje da bi saslušali jedni druge.

"Srbija se nalazi pred velikim političkim iskušenjima u trenutku kada je ekonomija najsnažnija. Samo mađarska ekonomija može da se meri sa srpskom po rastu", kaže Vučić.

Uz prihvatanje poruka patrijarha o neophodnosti jedinstva i solidarnosti, uvek smo bili uz svoj narod i u RS i u Crnoj Gori, kaže predsednik.

Prema njegovim rečima, Srbiji je neophodan mir više od svega.

"Pokazao sam da je potrebno vreme da osnažimo Srbiju, da imamo više dece. Moramo strateški da vodimo računa o tome", upozorava Vučić.

"Nisam ni kukavica ni plašljivac moja molba je da pre svega vodimo račina da je najveći uspeh Srbije koliko dugo može da se čuva mir", kaže Vučić.

"Bićemo uz svoj narod i to se ne dovodi u pitanje", istakao je Vučić. 

"Izbeći opasnost da svi optužuju Srbiju"

Naglasio je da se mora izbeći opasnost da svi optužuju Srbiju.

Upitao je i kako je Beograd kriv za takse, za donošenje zakona u Crnoj Gori, i za ono što se zbiva oko Ustavnog suda u BiH.

"Nećemo dozvoliti da okrive Srbiju i srpski narod. Nastavićemo da podržavamo Republiku Srpsku, koja nikada nije imala takvu podršku kakvu ima danas. Nastavićemo da podržavamo narod u Crnoj Gori kroz sve institucije međunarodne zajednice. Boriću se da sačuvamo mir i stabilnost", naglasio je predsednik.

Molba Dodiku i Cvijanovićevoj da sve rade kroz institucije

Istakao je da razume bojazan srpskog člana predsedništva BiH Milorada Dodika i predsednicu RS Željku Cvijanović, i da razume šta znači udar na identitet i imovinu RS.

Dodik ga je, kako navodi, obavestio da se radi na tome da se Republici Srpskoj kasnije oduzmu i šume i vode i vrtići.

Međutim, zamolio je Dodika da sve rade pravno, kroz institucije, bez bilo kakve destabilizacije šireg regiona.

"Nema sumnje da je nepravedno to što se radi srpskom narodu", istakao je predsednik i dodao je da ni Haradinaj nije sam uvodio takse, već je bilo i onih u međunarodnoj zajednici kojima to nije smetalo.

Naglasio je da se mora izbeći opasnost da svi optužuju Srbiju.

Patrijarh Irinej: Neophodno jedinstvo 

Patrijarh Irinej je nakon sastanka rekao da tražimo puteve i načine da kažemo ko smo. 

"Ono što nam je danas potrebno je da budemo jedinstveni u najpunijem smislu reči, nismo veliki narod i možemo da opstanemo samo ako ostanemo jedinstvne u dobru", istako je patrijarh Irinej.

To će nam pomoći i danas, kaže patrijarh, kada mnoge naše komšpije i moćnici na nas gledaju posebnim pogldom i posebnom pretpostavkom o nama.

"Naše je da se pokažemo kakvi smo. Samo jedinstvo, pamet i um može učiniti da se odupremo mnogim iskušenjeima i da sačuvamo naš narod, koji će ostati na ognjištima svojih predaka", ukazao je Irinej.

"Nadamo se da ćemo iz mnogih neprilika svojom pameću, jedinstveom i slogom izaći na pravi put i budemo dostojni naslednici naše kulture", zaključio je patrijarh Irinej.

Predsednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić reko je da su predstavnici Srba iz Crne Gore zadovoljni sastankom.

"Mnogo smo srećni što je i danas konstatovano da je snaga srpske slidarnosrti svoje najlepše lice pokazala nakon ovih dešavanja u Crnoj Gori", rekao je Mandić i zahvalio svima onima koji su zajedno sa njima stali stali rame u rame. 

Mandić:Nemamo dilemu, ići ćemo do kraja

Jedan od lidera opozicionog Demokratskog fronta u Crnoj Gori, Andrija Mandić, izjavio je danas da je zahvalan svim ljudima koji su, kako je rekao, u ovim teškim vremena podržali I stali rame uz rame sa srpskim narodom u Crnoj Gori I eparhijama, koje su deo Srpske pravoslavne crkve u toj državi.

Mandić je na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora predsednka Srbije, Aleksandra Vučića, sa Srbima iz regiona, izrazio zahvalnost I zadovoljstvo odnosom srpskog predsednika I solidarnošću prema problemu koji imaju Srbi u Crnoj Gori.

Današnjem sastanku u Beogradu, kazao je Mandić, prisustvovao je, jer je pozvan kao deo srpskog naroda u Crnoj Gori, koji je pozvao na uzbunu zbog donošenja Zakona o slobodi veroispovesti.

“Mi I naša Crkva pozvali smo na uzbunu I naš narod se odazvao. Zahvalan sam svima koji su u ovim teškim vremenima za deo srpskog naroda i eparhija, koje su deo SPC, stali sa nama zajedno rame uz rame”, rekao je Mandić I poručio da Srbi u Crnoj Gori nemaju dileme I da će svoju borbu nastaviti do kraja.

Uzdaju se, kazao je, u Njegoševe reči da “svoje svojega nikada izdat neće”.

Dodik: Pređena crvena linija

Srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je da se odlukom Ustavnog suda BiH zašlo u imovinu RS i to nakon nekoliko presuda da imovina pripada entitetima.

"Time je pređena crvena linija i to podržavaju zapadne zemlje", istakao je Dodik i dodao da je Vučića upoznao sa detaljima.

Istakao je da neće učiniti ni jedni meru da uruši stabilnost i da RS ima institucionalne mehanizme da zaštiti svoja prava.

"Narod će odlučiti. Tražićemo da se putem odluke naroda i referenduma, bez obzira koliko su nam to osporavali, odluči o statusu Republike Srpske", poručio je srpski član Predsedništva BiH.

Snaga srpske solidarnosti u Crnoj Gori

Predsednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić reko je da su predstavnici Srba iz Crne Gore zadovoljni sastankom.

"Mnogo smo srećni što je i danas konstatovano da je snaga srpske solidarnosti svoje najlepše lice pokazala nakon ovih dešavanja u Crnoj Gori", rekao je Mandić.

Zahvalio je svima onima koji su zajedno sa njima stali stali rame u rame.

Izvor: Танјуг, RTS

VučićSrbi iz regionaDodikMandićPatrijarh Irinej
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva