:

:

TV Most

clock

Januar 12, 2020   23:15

0

205

Vučić: Srpske nema bez Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras da Republike Srpske nema bez Srbije i da ne zna kako bi Srbija, posle svega što se dešavalo i što se dešava srpskom narodu, preživela da ostane bez RS.

Vučić je ponovio da nikada nije postojala veća podrška i pomoć Srbije Srpskoj.

"Možda ne umem da držim govore, ali u novcu umem da pokažem. Uskoro idem u Drvar, da otvorim fabriku koju sam obećao, jer je Drvar, iako van RS, jedna od četiri srpske opštine u Federaciji", rekao je Vučić na TV Pink.

On je, na podsećanje da je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim proslavu 9. januara kao Dana RS i pitanje da li to nije doprinelo da se građani RS još manje vežu za BiH, rekao je da se narodu ne može nešto uzeti iz srca.

"Ne krijem da sam srećan zbog postojanja RS, gledam šta mogu da pomognem. To je naša obaveza, nikoga ne ugrožavamo. U svakoj opštini u RS gradimo dom zdravlja, vrtić, školu", naveo je.

Srećan je, kaže, zbog odnosa sa ljudima iz RS i zbog toga što se nije čula nijedna ružna reč.

"Držimo se vrlo disciplinovano i odgovorno. Ne moramo da se volimo i grlimo, ali moramo da se poštumemo. Srpske nema bez Srbije, a ne znam ni kako bi Srbija rpeživela da ostane bez Srpske", poručio je Vučić.

On je istakao da nikada nije dovodio u pitanje integritet BiH, te da je čak i u čestitki koju je uputio, ukazao na to.

Kako je primetio, uvek se Srbima u RS ukazuje da krše Dejton, uz podsećanje da u programskom dokumentu najveće Bošnjacke partije stoji kako treba da se uklone srpske opštine oko Sarajeva i da nestane RS.

Preneo je da ga je zvao bošnjački član Predsedništva Šefik Džaferović sa željom da dođe u Novi Pazar na stranački skup SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina, što, kako kaže, nije bio problem i sve je bilo obezbeđeno kako treba.

"Tog dana Ugljanin traži specijalni status za Sandžak i kaže da sam ja fašista. Očekivali su da ću ja da zabranim ulazak Džaferoviću... Ja sam ih pustio, samo sam pitao da li zaboravljaju na 63 opštine... Mi ne tražimo ništa više od Dejtona, a vi dolazite da tražite specijalni status za nešto što nije upravni okrug", rekao je Vučić.

"Volimo RS i nasa politika se zna - Republika Srpska u okviru BiH, i podržavamo RS ekonomski i na svaki drugi način", rekao je Vučić.

Govoreći o RS Milan Antonijević je rekao da je potrebna držvanička, jasna poruka o tome da, naravno da Banjaluka može da slavi Dan RS, ali ujedno razmišljati u okvirima Dejtonskog sporazuma i da je RS deo BiH.

To se, kaže, ne čuje mnogo iz Banjaluke, ali se on nada da će biti više racionalnih izjava.

"Ne možete živeti van uređenog sistema i definisanog Dejtonskim sporazumom i to se mora jasno reći, a time će i strasti smanjiti. A, ko podiže strasti ne čini uslugu nikome", rekao je Antonijević.

Komentarišući najave Milorada Dodika o pripajanju RS Srbiji, Ljiljana Smajlović je rekla da Dodik može da kaže da bi voleo da se RS pripoji jednog dana Srbiji.

"Neko se izborio za RS, jeste bio grozan građanski rat. Smatram da je dobro što postoji RS i ne sviđa mi se gađenje prema RS. Ili joj čestitamo rođendan ili je ona genocidna tvorevina", rekla je ona.

Dodala je da Dodik osporava Dejton, ali da taj sporazum osporavaju i drugi.

"Ništa oni manje ne kritikuju Dejton. Više Dodik brani Dejton, nego oni koji RS proglašavaju genocidnom tvorevinom", rekla je Smajlović.

Izvor: Танјуг

VučićRepublika Srpska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva