:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Jul 18, 2021   9:57

0

53

Vučić sutra u Briselu na nastavku dijaloga sa Prištinom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće sutra u Briselu, povodom nastavka dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vičić i premijer privremenih institucija Kosova, Aljbin Kurti, sastaju se sutra u Briselu na novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine na visokom političkom nivou.

Nova runda razgovora u Briselu predviđeno je da počne u ponedljak u 14 časova bilateralnim sastancima dve strane sa EU posrednicima.

Glavni EU posrednik u dijalogu Beogrda i Prištine i šef diplomatije EU, Žosep Borelj, pred početak i ovog sastanka obratiće se medijima video porukom u kojoj će izneti očekivanja od razgovora.

Iz Evropske službe za spoljne poslove najavili su da će specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčak kao drugi domaćin sastanka u Briselu, oko 18 časova takođe video porukom sumirati rezulate razgovora.

U Briselu poručuju da se Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti ”fokusiraju na napredak učinjen do sada” i da se dogovore oko sledećih koraka u dijalogu i naglašavaju da je EU kao glavni posrednik u dijalogu zadovoljna nastavkom procesa i održanjem dinamike sastanaka predstavnika dve strane uz ocenu da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine i postiznje sveobuhvatnog pravnoobavezujućeg sporazuma "proces koji traje".

"Važno je da se proces nastavlja i da nema nazadovanja", poruka je EU pred ovaj sastanak, a u diplomatskim izvorima u Briselu ocenjuju da i Beograd i Priština, i pored suprototstavljenih stavova i retorike,"znaju da moraju da idu ka kompromisu i rešenju".

Medutim, kada je reč o očekivanjima od ovog susreta analitičari u Srbiji, ali i Prištini ne očekuju nikakav značajan pomak u pregovorima, i smatraju da je Briselu najvažnije da održi dinamiku dijaloga, a da obe strane stoje čvrsto na svojim zahtevima.

Posle prvog sastanka Vučića i Kurtija održanog 15. juna u Briselu, predsednik Srbije je ocenio da se sa Kurtijem nije složio ”apsolutno ni oko čega”, a na prvom mestu oko zahteva Kurtija za priznanjem nazavisnosti Kosova.

On pred novi sastanak u Briselu gde Srbija zahteva primenu dogovora o formiranju zajednice srpskih opština, poručuje će nastaviti da insitira na očuvanju državnih interesa Srbije, ocenjuje da je napredak u dijalogu neophodan, ali i dodaje da ne zna da li je moguć.

”Što se Brisela tiče idemo u najboljoj veri, da razgovaramo i rešavamo konkretne probleme od nestalih lica pa do svega ostalog“, poručio je Vučić.

Iz kabineta Aljbina Kurtija, pred sutrašnji sastanak u Briselu, poručuju da će Kurti nastaviti da insitira na predlozima koje je predstavio na prvom sastanku, a među kojima su pitanja nestalih lica, potpisivanje mirovnog sporazuma između Kosova i Srbije, uspostavlajnje Nacionalnog veća Srba na Kosovu i smena Veljka Odalovića u srpskoj delegaciji za nestale.

Odgovor na to da li je moguć neki ozbiljniji pomak u razgovorima sutra u Briselu i sa kakvom voljom za dijalog i konstruktivan razgovortamo ide na taj susret delegacija Prištine možda treba čitati u porukama koje stižu sa te adrese svakodnevno, a najnovija je današnja zabrana Veljuku Odaloviću da uđe na KiM, gde je u Velikoj Hoči trebalo da prisustvuje obeležavanju 23. godišnjice od masovnog kidnapovanja i ubistva Srba u Orahovcu.

Izvor: T a n j u g

Aleksandar Vučićdijalog BG-PRBriselKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?