:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Januar 18, 2022   17:00

0

123

Vučić: Turskoj i Srbiji ključni mir i stabilnost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, posle razgovora sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom, da je za obe zemlje od ključnog značaja očuvanje mira i stabilnosti.

„Važno je da imamo stabilne, dobre i prijateljske odnose“,istakao je Vučić u izjavi srpskim novinarima u Ankari, i dodao da je sa Erdoganom razgovarao o turskim ivestitorima i da su najviše pažnje posvetili ključnim regionalnim pitanjima.

Ukazao je da je sa Erdoganom razgovarao o uvećanju trgovinske razmene, koja je od januara do novembra prošle godine dostigla vrednost od 1,55 milijardi evra.

Prema njegovim rečima Turska je sve značajniji trgovinski partner Srbije i nalazi se trenutno na 10 mestu, a pre par godina bila je još na 18 poziciji.

Preneo je da je sa Erdoganom razgovarao o turskim investitorima, koji su važni jer pokrivaju manja mesta, kao što su Lebane, Krupanj, Žitorađe.

„Razgovarali smo i o svim ključnim regionalnim pitanjima, čemu smo najviše pažnje posvetili. Važno nam je da imamo stabilne, dobre i prijateljske odnose, a očuvanje mira i stabilnosti su od ključnog značaja“, objasnio je Vučić.

S Erdoganom o BiH, regionu, infrastrukturnom povezivanju

Predsednik Srbije Aleksadnar Vučić preneo je da je sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom razgovarao o situaciji u Bosni i Hercegovini i kompletnoj situaciji u regionu, kao i značaju infrastrukturnog povezivanja između Srbije i BiH.

Na pitanje da li je bilo reči o napetoj situaciji u BiH i o incidentu u Priboju, Vučić je rekao da su razgovarali o svemu:

"Razgovarali smo o svemu, i o Priboju i o svemu drugom. O komplikovanoj situaciji u regionu, tome kakvi su stavovi Srbije, kakvi Turske, i šta znači poštovanje Dejtonskog sporazuma - od poštovanja integriteta BiH, ali i integriteta Republike Srpske u okviru BiH", rekao je Vučić.

Preneo je da je on govorio o tome da je za Srbiju važno da se infrastrukturno povežujemo, da se grade autoputevi, ističući da očekuje da u oktobru bude završeno 19 kilometara autoputa od Kuzmima do Sremske Rače.

"Gotovo 80 odsto je završen most, da ne idemo onom ćuprijom kao do skora... To je blizu kraja, i za godinu i po dana imaćemo autoput do BiH i RS", rekao je Vučić i dodao da posle toga ostaje da se izgradi autoput do Bijeljine.

Preneo je da se razgovaralo i o izgradnji autoputa Požega-Kotroman, odnosno do Višegrada, koji bi dalje trebalo graditi do Sarajeva.

"Rekao sam da je besmisleno da mi gradimo, ako niko neće da gradi Višegrad, jer samo tako ima smisao, a do tada nema. Nadam se da će vlasti u BiH, ma koje, jer ne mogu da ulazim u to, to uraditi. Time bismo povezali Rašku sa Beogradom, Sarajevom, ali i Sofiju i Istanbul sa Sarajevom i Beogradom. Verujem da zajedno možemo to da uradimo, nije problem u nama", rekao je Vučić.

Dodao je da je sa Erdoganom razgovarao o svemu, pa i o zajedničkom delovanju po pojedinim pitanjima u međunarodnim organizacijama.

Erdogan je predsednika Srbije dočekao danas posle podne ispred predsedničke palate, uz najviše državne počasti i postrojenu Gardu i himne dve zemlje. Nakon dočeka, usledio je sastanak u četiri oka dvojice predsednika.

"Hvala na divnoj dobrodošlici", napisao je Vučić na instagram profilu "Budućnostsrbije", uz fotografije sa sastanka.

Predsednik Vučić boravi u jednodnevnoj poseti Turskoj, gde će danas biti održana treća sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske i potpisano više dokumenata od značaja za dalje unapređenje bilateralne saradnje.

Predsednik Srbije je prvo posetio Anitkabir-Mauzolej Mustafe Kemala Ataturka u Ankari, gde je položio venac.

"Velika mi je čast da u ime građana Srbije i srpskog naroda i ovom prilikom odam poštu besmrtnom ocu turske nacije i iskrenom prijatelju naše zemlje - Kemalu Ataturku", napisao je Vučić na instagram profilu "Budućnostsrbije", uz fotografije iz Ankare.

Sa predsednikom u Turskoj borave i ministarka kulture Maja Gojković i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

U Turskoj će danas biti održana treća sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske, a tom prilikom biće potpisano više dokumenata od značaja za dalje unapređenje bilateralne saradnje.

"Velika mi je čast da u ime građana Srbije i srpskog naroda i ovom prilikom odam poštu besmrtnom ocu turske nacije i iskrenom prijatelju naše zemlje - Kemalu Ataturku", napisao je Vučić na instagram profilu "Budućnostsrbije", uz fotografije iz Ankare.

Izvor: T a n j u g

VučićTurskaErdoganMauzolej Ataturk
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva