:

:

TV Most

clock

Jun 26, 2020   17:46

0

252

Vučić u Briselu sa predsednikom Evropskog saveta

Predsednik Srbije Aleksandara Vučić sastao se u Briselu i sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom. Tim sastankom, predsednik Srbije završava posetu Briselu gde je imao razgovore sa nizom zvaničnika EU.

Kako se navodi u saopštenju iz njegovog kabineta, Vučić je u razgovoru sa Mišelom istakao značaj sprovođenja reformi neophodnih za napredak evrointegracija Srbije, a posebno nastavak ekonomskih reformi, vladavine prava i borbe protiv korupcije.
Predsednik Evropskog saveta Mišel naglasio je važnost ponovnog uspostavljanja dijaloga Beograda i Prištine, pod pokroviteljstvom EU, što je ključno za evropske integracije regiona.
Dvojica sagovornika razgovarali su i o posledicama pandemije korona virusa i pomoći kojom Evropska unija planira da podrži region. Plan je da Komisija na jesen predstavi ekonomski i investicioni paket, koji će pomoći dugoročnom oporavku regiona i približiti ga Evropskoj uniji, dodaje se u saopštenju.

Vučić je u Briselu izrazio uverenje da će se na kraju mandata nove vlade, 2024. godine, završiti pristupni pregovori Srbije i EU, te da je realno da Srbija postane članica Unije do 2026.

"Neću da pričam detalje, ali zadovoljan sam kroz koje smo sve detalje prošli, u razgovoru sa Der Lajen, uveren da sa optimizom ulazimo u novu fazu odnosa EU i Srbije", naglasio je Vučić posle razgovora sa funkcionerima EU i primetio da se u Briselu za sva ta pitanja stvara pozitivna klima.

Vučić je istakao da je interes Srbije ubrzanje EU integracija.

Dodao je i da uskoro očekuje i nastavak dijaloga Beograda i Prištine, a pre toga i Samit, na kojem će biti predstavnici najvećih evropskih zemalja, koji će se ticati nastavka dijaloga, ali upravo i daljeg ubrzavanja EU puta Srbije.

Tokom dana, Vučić je u sedištu Evropske komisije u Briselu razgovarao sa predsednicom EK Ursulom fon der Lajen, evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheijem i sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Izvor: Танјуг

VučićŠarl MišelEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva