:

:

TV Most

clock

Oktobar 29, 2019   18:27

0

35

Vučić u Briselu: Srbija na evropskom putu kao suverena zemlja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je posle razgovora u sedištu EU da su ga predsednik evropske komisije Žan Klod Junker i evropski komesarom za proširenje Johanes Han prijateljski uveravali da je važno da Srbija ostane na evropskom putu, što je, kaže, prihvatio, ali i uzvratio da će Srbija svoj evropski put graditi i ponašati se kao suverena zemlja, uz dobre odnose sa svim drugima.

Aleksandar Vučić kaže da je pitanje "šta je to što mi treba da činimo, da bi imali koristi i kada možemo da očekujemo članstvo u EU, ako svoj posao obavimo" pitanje na koje danas nije lako dobiti odgovor.

Preneo je da su ga evropski zvaničnici pitali zašto je "veća vidljivost" odnosa Srbije sa Rusijom, posebno u vojnoj sferi, na šta je kaže, u prijateljskom tonu, jer je posebno zahvalan Junkeru, ali i Hanu što su uvek pokazivali veliko poštovanje prema Srbiji, ukazao kako to izgleda iz ugla Srbije.

"Kada hoćemo da kupimo oružje kod zapadnih evropskih zemalja onda nas isputuju šta 'šta će vam ovo i ono...' i to traje tri godine. Jedini je Emanuel Makron promenio stav i kazao: 'Hoćete ‘Mistral‘, evo vam", dodao je Vučić.

Sada, kako je napomenuo, ne mora da objašnjava nikome jer je Srbija, kaže, suverena zemlja.

"Zar naše pare nisu dobre?", zapitao je Vučić.

Ponovio je da je Srbija suverena zemlja i da će se tako ponašati.

"Bićemo na evropskom putu, iako nije jasno šta će da se zbiva sa EU, niti nama, niti ovima u Uniji", naglasio je predsednik Vučić.

U izjavi novinarima u Briselu kazao je da je bolje, od drugih u regionu, predviđao šta će se dešavati oko procesa evropske integracije i da je to rekao i Ediju Rami i Zoranu Zaevu prilikom susreta u Novom Sadu.

"Naše je da u regionu uređujemo bolje odnose, čuvamo stabilnost, radimo i sprovodimo reforme, a da li će 'da nas se sete za dan bezbednosti', to je drugo pitanje‘", kazao je Vučić.

Istakao je da EU ne može da očekuje od Srbije više od racionalnog pristupa evropskim integracijama, i da nije realno očekivati strahoviti entuzijazam i oduševljenost građana Srbije.

Izvor: Танјуг

VučićBrisel
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva