:

:

TV Most

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

clock

Oktobar 13, 2021   16:26

0

236

Vučić: Uz vas smo, budite trezveni, hoće da nas uvuku u sukobe

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Raškoj da je došao da sasluša predstavnike Srba na KiM o dešavanjima i da se dogovore šta će dalje.

"Znam ja šta misli običan narod. Ali ću vama da kažem nešto. Nisam ja vama tražio da budete uz mene zato što vam se nešto sviđa, jer na KiM teško da ima nešto lepo da se dešava. Sasvim sam siguran da dobro znate da smo se borili i trudili da luču naroda sačuvamo a da ne ugrozimo celokupan narod i celu Srbiju. Tada je odbijena tačka da tzv. Kosovo uđe u UN, iako su skoro svi ministri tadašnje Vlade Srbije bili za to da se usvoji."

Vučić kaže da je to je bila tačka 14. Briselskog sporazuma.

Predsednik je objasnio da je trebalo podizati celu Srbiju jer skoro da nije bilo ni borbenih aviona kada je došao na vlast.

"Mislim isto što i vi, ali postavlja se pitanje šta je to što je naša najpametnija reakcija", rekao je Vučić.

Naglašava da je molio Srbe da ne dođe do napada na ROSU kada su pravili špalir jer zna da su Albanci jedva čekali da do toga dođe.

Predsednik je objasnio da su Albanci imali podršku barem jedne države, a da ta država nije članica EU.

Vučić Srbima sa KiM: Uz vas smo, budite trezveni

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas Srbima sa Kosova i Metohije, nakon incidenata na severu KiM, da će država šta god da se desi, biti uz svoj narod na KiM i da će podržati njihovu odluku, ali ih i zamolio da razmisle koliko je cena koju ćemo svi morati da platimo.

“Formulišite to kako hoćete, mi smo uz vas. Priština neće da ispuni sporazum, a ovde će za nas Briselski sporazum da bude spas. Nemojte da reagujete na nenasilje, ali ako krenu u nasije, vi zaštite narod, a mi ćemo biti uz vas. Samo imajte u vidu, kolika je cena koju ćemo svi morati da platimo i zašto je moja molba da to pokušamo da izbegnemo”, poručio je Vučić na sastanku sa Srbina sa KiM u Raški.

Ali, ako Priština nastavi ovako, nećemo imati izbora, dodao je Vučić.

“Moja poruka njima je da ćemo čuvati mir, poštovaćemo sporauzme. Molim NATO da obavlja svoj posao, molim ih. Molim Albance da ne pokušavaju nasiljem da uvode Srbe u red, a ako budu pokušali, misleći da su uz podršku stranih sila dovoljno snažni da to urade, i uprkos tome što će ceo svet tražiti moju glavu, odgovor moj će biti jasan - u toj borbi za zaštitu života naše dece na KiM, njihov opstanak, ne samo da ćemo da ih zaštitimo, već danas prvi put sa sigurnošću mogu da kažem da ćemo da pobedimo u toj borbi”, rekao”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da se plaši da u Prištini imamo nekog potpuno iracionalnog, a da u međunarodnoj zajednici ima zlonamernih koji iskreno žele sukobe na ovom prostoru, jer ne žele da im se Srbija brže približava i razvija.

“Zato hoće da nas uvuku u sukobe”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da bi voleo da sačuvamo mir, jer je to od presudnog značaja.

“Ali, mi nemamo izbora. Ja sam 20 puta razmislio pre nego što sam prvi put 4. avgusta 2016. ili 2017.godine rekao, imajući u vidu situaciju na KiM i u regionu, da Srbija neće dozvoliti Oluje, Bljesak, pogrome. Nisam rekao jedan metak, rekao sam da nećemo dozvoliti pogrom i ubijanje i zato sam i došao ovde”, rekao je Vučić.

On je rekao Srbima da ne može da ih poziva da ulaze u sukobe sa bilo kim, da je razumeo njihovu odluku, iako bi voleo da su još malo razmisli i donosili je racionalnije.

“Vidim da je to vaš dogovor, uz vaše emocije. Samo ne mislim da je to u ovom trenutku najpametniji izbor. Šta god da se desi i kako god da se desi, Srbija će biti uz vas. Ovo nije pro forme, oni koji me poznaju, odlično znaju šta to znači”, poručio je predsednik Vučić.

On je ponovio da je pred Srbijom težak period, te da će uslediti i snažni pritisci na Republiku Srpsku.

“Tražiće nestanak RS pre proleća i sve će to da pada na pleća Srbije, kako god okrenete. A, na svemu će da rade najmoćije zemlje sveta”, rekao je Vučić.

U Raški je nešto pre 17. 00 časova završen sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

Vučić je na kraju sastanka rekao da ide u Kraljevo gde će obići pripadnike Žandarmerije.

Izvor: B92, T a n j u g

KiMVučićRaškaakcija kosovske policijeSeverna MitrovicaZvečanranjen Srbin
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva