:

:

TV Most

Foto: budućnostsrbijeav

clock

Septembar 12, 2019   14:33

0

241

Vučić: Vatikan neće priznati Kosovo i Metohiju, voleo bih da papa dođe

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Vatikan vodi ozbiljnu politiku i da će čuvati svoje pozicije i po pitanju Kosova i Metohije.

 

"To je ono što mogu da kažem i što je važno za građane", rekao je Vučić upitan koliko je, posle sastanka sa papom Franciskom, siguran da Vatikan neće promeniti svoj stav po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

On je rekao da Vatikan želi razgovore i mirno rešenje između Srba i Albanaca.

SPC se pita za posetu pape Srbiji, ja bih voleo

Vučić je izjavio da bi voleo da papa poseti Srbiju, ali je podsetio da je za to potrebna saglasnost Srpske pravoslavne crkve.

Vučić je na pitanje novinara da li je razgovarao sa poglavarom Rimokatoličke crkve papom Franjom o dolasku u Srbiju rekao:

"Vi ste pitali mene kao predsednika Srbije i ja bih voleo da papa poseti Srbiju, ali, za to je potrebna saglasnost SPC, kao što znate, tako da je to pitanje za našu crkvu".

Dodao je da je preneo pozdrave papi od našeg patrijarha Irineja i da će po povratku preneti pozdrave pape patrijarhu Irineju.

Predsednik Srbije je rekao da papa izuzetno ceni našeg patrijarha Irineja i da mu je to tokom razgovora u dva ili tri navrata ponovio.

Vučić je naglasio da je saradnja izmedu Srbije i Rimokatolicke crkve vrlo dobra i na izuzetno konstruktivnom nivou, uz obostrano uvažavanje.

Predsednik je istakao da je Srbija dugoročno opredeljena da neguje i unapreduje odnose sa Svetom stolicom, dodavši da ćemo naredne godine obeležiti 100 godina od uspostavljanja naših diplomatskih odnosa.

Tokom susreta, Vučić je istakao da odnose Srbije i Svete stolice odlikuje podudarnost stavova po značajnim međunarodnim pitanjima. 

Kako je navedeno na instagram profilu predsednika "Buducnostsrbijeav", uz fotografije sa sastanka, predsednik Srbije i papa su razgovarali o bilateralnim odnosima, evrointegracijama Srbije, regionalnoj i međunarodnoj saradnji.

Vučić je naglasio da je saradnja između Srbije i Rimokatoličke crkve vrlo dobra i na izuzetno konstruktivnom nivou, uz obostrano uvažavanje, navodi se na instagram profilu predsednika.

Predsednik je istakao da je Srbija dugoročno opredeljena da neguje i unapređuje odnose sa Svetom stolicom, dodavši da ćemo naredne godine obeležiti 100 godina od uspostavljanja naših diplomatskih odnosa.

Tokom susreta, Vučić je istakao da odnose Srbije i Svete stolice odlikuje podudarnost stavova po značajnim međunarodnim pitanjima.

Reč je, pre svega, o pitanju zaštite hrišćana i hrišćanskog nasleđa i unapređenju njihovih ljudskih prava.

S tim u vezi, Vučić je ukazao na izuzetan značaj zaštite, poštovanja i unapređenja prava srpskog i ostalog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, zaštite i obnove srpskog verskog i kulturnog nasleđa na KiM, a posebno pravoslavnih crkava i manastira pod zaštitom UNESKO.

"Izuzetno cenimo principijelnu poziciju Svete stolice po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i razumevanja za poziciju Srbije utemeljenu na poštovanju međunarodnog prava", naglasio je Vučić i zahvalio na konstruktivnom pristupu Svete stolice po tom pitanju.

"Srbija je čvrsto uverena da razgovori predstavljaju jedini put za rešavanje svih otvorenih pitanja, zbog čega smo se i nakon uvođenja taksi, uzdržali od recipročnih mera i bilo kakvih poteza, koji bi dodatno otežali postojeće stanje", ukazao je Vučić.

On je poručio da Srbija nastavlja sa konstruktivnim zalaganjem za pronalaženje održivog i kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije, isključivo putem dijaloga.

"Međutim, prištinska strana, povlačenjem iracionalnih jednostranih poteza i konstantnim provokacijama, onemogućava bilo kakav dijalog i dogovor", naglasio je Vučić.

Tokom razgovora sa papom Franciskom, Vučić je izrazio iskrenu zahvalnost Svetoj stolici i papi na podršci koju pruža evropskim integracijama Srbije.

O Zemanovoj inicijativi: Ne treba previše očekivati

Vučić je dodao da ne treba imati prevelika očekivanja da Češka može tako lako promeniti svoj stav oko priznanja Kosova.

"Mi bismo to voleli, ali ne mislim da je realno", rekao je Vučić novinarima u Vatikanu, na konstataciju da je češki premijer Andrej Babiš kazao da je spreman da sa predsednikom Milošem Zemanom i ostalim institucijama razgovara o pitanju povlačenja priznanja Kosova.

"Nemojmo da podižemo očekivanja našeg naroda. Beskrajno hvala našim češkim prijateljima. Znam koliko poštuju i vole Srbiju, ali nemojte da pravimo od Zemana nešto, pa da, ako ne bude došlo do takve odluke, od njega pravimo neprijatelja, koji nije bio nešto spreman da uradi", upozorio je Vučić.

On je istakao da zna koliko Česi poštuju i vole Srbiju, da su iskreni naši prijatelji, ali da države ne mogu da rade takve stvari tako lako, posebno ako se nalaze u nekom određenom bloku.

Ponovio je da ne treba previše očekivati.

Upitan za "političku ofanzivu", koju je pokrenuo i dolaskom u Vatikan, Vučić je kazao da novinari vole da govore o" ofanzivama", a da su ove posete njegov posao i redovna borba za našu zemlju, što će nastaviti da radi.

"Borićemo se i dalje verujem da ćemo za ljude uraditi mnogo dobrih stvari u budućnosti", kazao je on.

Odnose Srbije i Vatikana odlikuje podudarnost stavova

Vučić je sa papom razgovarao o bilateralnim odnosima, evrointegracijama Srbije, regionalnoj i međunarodnoj saradnji, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Srbije.

"Predsednik Vučić je naglasio da je saradnja između Republike Srbije i Rimokatoličke crkve vrlo dobra i na izuzetno konstruktivnom nivou, uz obostrano uvažavanje. On je rekao da je Srbija dugoročno opredeljena da neguje i unapređuje odnose sa Svetom Stolicom, dodavši da ćemo naredne godine obeležiti 100 godina od uspostavljanja naših diplomatskih odnosa", navodi se u saopštenju.

Tokom susreta, predsednik Vučić je istakao da odnose Republike Srbije i Svete Stolice odlikuje podudarnost stavova po značajnim međunarodnim pitanjima. Reč je, pre svega, o pitanju zaštite hrišćana i hrišćanskog nasleđa i unapređenju njihovih ljudskih prava. S tim u vezi, predsednik Vučić je ukazao na izuzetan značaj zaštite, poštovanja i unapređenja prava srpskog i ostalog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, zaštite i obnove srpskog verskog i kulturnog nasleđa na KiM, a posebno pravoslavnih crkava i manastira pod zaštitom UNESKO.

"Izuzetno cenimo principijelnu poziciju Svete Stolice po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i razumevanja za poziciju Srbije utemeljenu na poštovanju međunarodnog prava", naglasio je predsednik Vučić i zahvalio na konstruktivnom pristupu Svete Stolice po tom pitanju.

"Srbija je čvrsto uverena da razgovori predstavljaju jedini put za rešavanje svih otvorenih pitanja, zbog čega smo se i nakon uvođenja taksi, uzdržali od recipročnih mera i bilo kakvih poteza, koji bi dodatno otežali postojeće stanje. Naša strana nastavlja sa konstruktivnim zalaganjem za pronalaženje održivog i kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije, isključivo putem dijaloga. Međutim, prištinska strana, povlačenjem iracionalnih jednostranih poteza i konstantnim provokacijama, onemogućava bilo kakav dijalog i dogovor", naglasio je Vučić.

Kako se navodi u saopštenju, tokom razgovora sa Njegovom svetošću papom Franciskom, predsednik Vučić je izrazio iskrenu zahvalnost Svetoj Stolici i papi Francisku na podršci koju pruža evropskim integracijama Srbije.

"Posebno cenimo zalaganje da se proces evrointegracija regiona Zapadnog Balkana u EU ubrza, a države članice ohrabre da pomognu i podrže taj proces", rekao je predsednik Vučić, ukazavši na to da članstvo u EU predstavlja jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije.

On je dodao da nedavne posete Njegove svetosti Zapadnom Balkanu predstavljaju snažnu političku podršku čitavom regionu i pružaju važan doprinos jačanju dijaloga, duha humanosti i solidarnosti, kao i podršku u pogledu strateški značajnih političkih pitanja za čitav region, piše u saopštenju.

Predsednik Vučić i Njegova svetost papa Francisko razgovarali su i o jačanju saradnje u oblasti kulture, istorijskih nauka, kao i zajedničkim projektima naučnih instituta Srbije i Svete Stolice.

Papi od Vučića knjiga o Crkvi sv. Nikole na Kosovu i Metohiji

Poglavar Svete stolice, papa Francisko primio je u posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a sastanak je trajao oko pola sata, javlja italijanska novinska agencija ANSA.

Kako su preneli prisutni na sastanku, među poklonima koje je predsednik Srbije uručio poglavaru Rimokatoličke crkve je i knjiga o crkvi Svetog Nikole, koja se nalazi na Kosovu i Metohiji.

Po izveštavanjima srpskih medija prethodnih dana, misija odlaska predsednika Srbije u Vatikan bila je da traži od Svete Stolice da ne prizna nezavisnost Kosova, navodi ANSA.

Poklon Papi, ističe agencija, potvrđuje ovu opredeljenost.

Na kraju konferencije, predsednik Vučić je prisutnim novinarima rekao da ne može da prenese sadržaj sastanka sa Papom, ali je istovremeno izrazio zadovoljstvo susretom.

"Bergoljo" (svetovno ime Pape) je predsedniku Srbije uručio medalju Anđela mira i osnovna dokumenta pontifikata, među kojima "Dokument o ljudskom bratstvu", potpisan prilikom putovanja u Abu Dabi, a poglavar Svete Stolice je potvrdio, kako prenose prisutni na "razmeni poklona", potrebu da ne bude napada između hrišćana i muslimana, navodi italijanska agencija.

Izvor: Танјуг

VučićVatikanpapa Franjanepriznavanje nezavisnosti KoosvaUNESKOKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva